«Водичка» від волинської влади

«Водичка»  від волинської влади
Ще 5 липня мешканцям обваленого будинку 109 на вулиці Рівненській у Луцьку вручили остаточні висновки експертизи.

Хоча «вручили» – гучно сказано. Мешканцям просто зателефонували і сказали прийти й забрати висновки в облдержадміністрації.

Частина мешканців зібралась перед приміщенням ОДА. Рядові працівники адміністрації їм вручили документ на 3-х сторінках. Своїм змістом та неконкретністю інформація з документу вкрай здивувала мешканців. Про що вони й заявили пізніше, написавши скаргу у прокуратуру.

Мало кому відомо, але коли того дня, 5 липня, мешканці вже почали розходитись, до облдержадміністрації приїхав голова ОДА Борис Клімчук.

І лучани, і губернатор були здивовані такою зустріччю. Однак мешканці швидко зорієнтувалися, й почали вимагати від голови дати пояснення щодо щойно отриманих «розмитих» висновків.

Пан Клімчук погодився всіх прийняти. Однак заявив журналістам місцевого телеканалу: пресс конференцій у нього на сьогодні не призначено, тому – до побачення.

Про губернатора і «воду»

Через півгодини в залі для нарад, куди запросили мешканців будинку, з’явились Борис Клімчук, луцький міський голова Микола Романюк, член експертної комісії, директор луцького інституту НДІ «Проектреконструкція» Анатолій Доротій і начальник управління капітального будівництва Луцької міської ради Леонід Карабан.

Губернатор вкотре вказав журналістам «на двері», вимагаючи вимкнути камеру та мікрофон. При цьому не зважав на вимогу мешканців не забороняти журналістам працювати. Аргументував цю заборону пан Клімчук бажанням «по-людськи» поговорити з мешканцями. Очевидно розмова «по-людськи» для камер не призначена…

Ось що конкретного вдалося зрозуміти з тієї «води», яку «лив» губернатор:

1. Влада розглядала дуже багато варіантів вирішення проблеми з будинком і, власне, подальшої долі мешканців.

2. Стараннями Бориса Клімчука Кабінет Міністрів виділив близько 12 мільйонів гривень на проведення аварійно-відновлювальних робіт у будинку.

2. Шляхом голосування буде обрано виконавця робіт попередньою вартістю близько 12 мільйонів гривень.

3. Клімчук з абсолютною впевненістю заявив, що ринкова вартість квартир у відремонтованому будинку буде куди вищою за ту, яка була до трагедії.

«Виливши» всю «воду», Борис Клімчук заявив: він свою роботу зробив, далі діло за місцевою владою. І швиденько зібрався йти, гукаючи з собою Миколу Романюка.

Проте мешканцям вдалось посадити губернатора і мера назад у крісла, аби отримати відповіді на запитання.

Про 12 мільйонів гривень

Від мешканців цього разу виступила людина з підготовленим переліком запитань.

На перше ж запитання – «Чи розглядався варіант знесення частково зруйнованого будинку і видачі всім мешканцям нового житла?» - прозвучала відповідь – «Ні». Коротко і впевнено.

Хоча 15 хвилин тому губернатор заявив, що розглядались дуже багато варіантів.

Напевне, показово, що варіант, єдиний прийнятний для мешканців навіть не брався до уваги. Мало того, нижче автор цих рядків доводить, що купили нові квартири – не тільки прийнятно для мешканців, а й економічно вигідно для держави.

Не може не дивувати й те, що 12 мільйонів гривень бюджетних коштів виділили фактично безпідставно. Оскільки на момент їх виділення остаточного висновку експертизи ще й близько не було. Як може Кабмін виділяти кошти на аварійно-відбудовні роботи, не маючи рішення експертизи? Що робити з коштами, якщо експертиза признає будинок непридатним для проживання? Кошти ж виділенні на аварійно-відбудовні роботи, а не на придбання житла. Тому їх і неможливо пустити на інші цілі – пояснюють в міській раді. Не зрозуміло.

Не забуваймо і того, що губернатор сказав: підрядника для виконання ремонтних робіт вибиратиметься шляхом голосування. Безпрецедентне порушення законодавства, оскільки таке рішення мусить бути прийняте шляхом проходження тендерної процедури.

Про ставлення влади

Загалом діалог представника мешканців і чиновників відбувався досить нервово. Один з представників влади навіть кинув якось фразу: «Коля, треба уходити від цього питання». Також Клімчук з Романюком ще раз пробували залишити зал, давши «на розтерзання» мешканцям Карабана та Доротія.

На питання, щодо компенсації моральної шкоди мешканцям вцілілих квартир та страхування відремонтованого житла, у мера Романюка відповідей взагалі не знайшлося.

Після такої розмови мешканці будинку на Рівненській. 109 зробили такі висновки:

1. Влада абсолютно не зацікавлена приймати рішення, корисні і прийнятні для людей. Навіть зважаючи на вибори, котрі не за горами.

2. Влада вважає людей безликою сірою масою, оскільки коли люди демонструють чіткі, впевнені, конструктивні дії, у чиновників з’являється неприховане нервування та подив.

Про економіку та математику

Анатолій Доротій сказав, що попередній кошторис відновлювальних робіт будинку складав 15 мільйонів гривень.

За проживання евакуйованих жителів 1-го та 2-го під’їздів міський бюджет в місяць сплачує близько 10 тисяч гривень.

Роботи з реконструкції займуть декілька місяців. Додаймо сюди ще й тендер за скороченою процедурою.

Не важко підрахувати й вартість квартир на заміну, близьких за площею до втрачених. Для мешканців 1-го та 2-го під’їзду це близько 6 553 тисячі гривень при вартості 1 квадратного метра житла – 6300 грн.

Виникає запитання – де логіка у діях влади? Де економічна доцільність?

Про перспективи

Висновком будинок признаний аварійним. Для чого ремонтувати аварійний будинок?

Депутат міської ради Богдан Шиба на останній сесії міської ради виносив на голосування пропозицію віднести будинок №109 під програму про застарілий житловий фонд. Це дало б змогу виділити мешканцям нове житло.

Проте ні депутати, ні міський голова не підтримали Шибу. Пропозиція виносилась на голосування три рази, проте невдало.

Міська влада заявляє, що виділені Кабміном кошти не можна використати на придбання житла, і змінити їх цільове призначення неможливо.

Проте мешканці не налаштовані здаватись, оскільки порушень і неясностей в рішеннях та діях влади надто багато. І повертатись в "картковий" будинок, який затягнуть в сталеву клітку, ніхто не хоче.

Мешканці звернулись за допомогою до юристів. Сьогодні готуються заяви до прокуратури, листи до прем’єр міністра Миколи Азарова.

Мешканці готові йти всіма можливими законними шляхами до своєї мети – отримати житла замість того, яке не придатне для проживання.

Богдан КЛИМКО, мешканець 1-го під’їзду будинку №109 на вулиці Рівненській

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чому люди не ремонтували свій будинок? Чи розвісити соплі та звинувачувати владу приємніше. Так, це жорстоко, але життя – це не дитячий садок. Будь який приватний обвалений будинок ніколи не став би відновлюватися за гроші держави, чим же власники багатоповерхівок ліпші. Мені справді шкода цих людей, але їх будинок збудований не лише при іншій владі, але і в іншій країні. Термін придатності його закінчився. Як не плачевно, але це факт. Чекати що влада вирішить ваші проблеми - це смішно, у нас демократія, не соціалізм. Можете мене проклясти тепер і обзивати як знаєте, але якщо добре задуматися, то ви зі мною згідні.
Відповісти
Люди не зобов"язані ремонтувати свій будинок. Будинок знаходиться на балансі в ЖЕКу, в даному випадку №7, і вони повинні наглядати за його технічним станом.
Мешканці квартир цього будинку не є власниками будинку вцілому.
Термін придатності будинку закінчиться через 59 років, за словами члена експертної комісії.
Ви не обізнані у цій справі, як можна бути з вами згідним? ;)
Відповісти
Ви смішні, якщо термін придатності будинку закінчиться через 59 років – то живіть в ньому, бо мені здавалося, що він зіпсувався. Від ЖЕКу можна відмовитися за тиждень, жителів будинку виселити буде значно важче, правда? Задумайтесь. Будьте няшкою, не придерайтеся до окремих слів.
Відповісти
До речі чому ось ця вся вакханалія??? Люди хочете нажитися і скоренько получити нові квартири??? а ці для кого будинок не весь обвалився і його обіцяють укріпити і ще дадуть гарантію але ж куди краще получити нову квартиру а чи не так ??? мені дуже шкода людей але й ви майте совість не наживайтеся на свому горі мешканці схаменіться...і до речі Костя правий....
Відповісти
Пане Андрію, про яке "нажитися" Ви говорите? Чи це не щире українське "співчуття-заздрість" спонукає Вас до таких думок?
Не думаю, що Ви б хотіли так само "нажитися", опинившись в один момент без всього, дякуючи Богові за те, що лишились живими. Саме в таких ситуаціях дуже чітко формуються життєві цінності, корегується сприйняття головного та другорядного і, повірте, про можливість наживи та сплановане "вибивання" квартир в новобудовах ніхто навіть не думав.
Очевидно, Ваш юний вік та відсутність життєвого досвіду не зовсім об"єктивно дозволяє Вам оцінити ситуацію, та, сподіваюсь, Вам ніколи не доведеться опинитись в такій ситуації, в якій опинилися мешканці цього будинку.
Відповісти
З чого такі висновки, про бажання нажитись? Ви напевне не ознайомлені з результатами експертизи технічного стану будинку. Раджу ознайомитись.
Відповісти
Сам не люблю Путина, но в России Губернатор уже б искал роботу, а мера посадили причем с позором на всю страну. Тем более перед выборами.

Таки правильно я в 95 г. переехал получаю 1350 долларов зарплату, жена 1200долларов, дети бесплатно учаться в институтах. И дом в котором наша квартира отремонтирован в этом году. Хотя когда вспоминаю Украину сердце щимит..... Но мозгами пошевелю и возвращаться не хочется.
Відповісти
Костя правий. Житло будувалось при Союзі, але ж до цього часу певно все приватизовано. Чому держава має виділяти кошти приватним особам? Що ці особи зроблять, коли житло на Рівненській буде відновлено, якщо отримають нове - продадуть його. Кожен мешканець мав змогу застрахувати своє майно і отримати страхівку, як у всьому цивілізованому світі. І чому ще не створено там ОСББ? Певно тому що в головах людей ще "савок" і "колгосп". Все має дати держава і ЖЕК, ми дружно голосуєм за меценатів і благочинців. Ось і маємо "совкову" країну, яка живе за принципом "вони думають, що нам платять, так як ми працюєм, а ми думаєм, що ми працюєм, так як нам платять"...Папуаси, систему міняти потрібно.
Відповісти
Приватизація - фікція. Приватизовано тільки повітря в квартирах. Мешканцям не належить жодного квадратного метра горища, підвалу, двору, жодного квадратного метра зовнішньої стіни. Не вірите - почитайте техпаспорт квартири, що у Вас у власності.
В радянські часи на чергу для отримання "державного" житла завжди ставили мешканців аварійного приватного житла, до того ж на пільгову чергу. Одне тільки "але" - "державне" житло надавалося в оренду... Отже, де у нас в Луцьку хоч один муніципальний будинок? Муніципальний гуртожиток? Тільки черга на житло, в якій першими стоять сім"ї ще з 1984 року...
Відповісти
Не повірила своїм очам: стаття знову з'явилася на Волинь Пості. І щезла реклама партії Регіонів? А щодо будинку... Костя і його прихильники мабудь живуть в квартирах чи будинках, які вони особисто придбали за ОФІЦІЙНУ заробітну плату після виплати всіх податків? а якщо ні, то ніколи не зрозумієте, що пенсіонери по 75 років не зможуть відремонтувати зовнішні несучі стіни, в яких відсутній цемент, навіть якби вони не пили, не їли, не дихали... А саме такі люди є основною частиною мешканців будинку (двоє з них не вийшли з кімнат під час обвалу, а одна впала з 4 поверху на руїни, коли хотіла зрозуміти, що сталося). Не Дай боже Вам втратити своїх батьків чи рідних , а ще й у такий спосіб. При цьому всьому зовнішні стіни не є власністю мешканців і проводити роботи по їх ремонту зовні вони не мають права. А наші славні ОСББ задушаться швидше , ніж старожили ЖЕКи, як тільки постаріють їх мешканці і не стане грошей на ОСББ. Не дай Боже більше нікому втікати з квартири після обвалу! Будьте всі здорові і ніколи не заздріть чужій біді, щоб та біда не стала Вашою.
Відповісти
Наша "влада" в особі ... навіть не спромоглася назвати "чорне" "чорним". Цитую уривок з проекту рішення виконкому Міської ради. "Визнати технічний стан житлового будинку на вул. Рівненській,109 як такий, що підлягає відновленню шляхом капітального ремонту згідно з розробленою проектно-кошторисною документацією" Це ж наскільки треба НЕНАВИДІТИ людей та ЗНЕВАЖАТИ їхнім ЖИТТЯМ, щоб таке виписати. А де ж ваше цитування Висновків, де написано "АВАРІЙНИЙ". Чи за блиском купюр вже засліпили очі? Якщо чесно, мені їх (Соколовську, Романюка і т.д.) шкода. Ваші душі чорні, Бог Вам суддя!
Відповісти