Валерій Бондарук: «Зараз, як ніколи, потрібна сильна місцева влада»*

Валерій Бондарук: «Зараз, як ніколи, потрібна сильна місцева влада»*
29 жовтня на Волині відбудуться вибори голів та депутатів 19 новоутворених громад.

Про перебіг виборчої кампанії погодився розповісти голова Волинської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Валерій Бондарук.

– Валерію Анатолійовичу, чи вдалося вашій політсилі висунути своїх кандидатів у всіх громадах?

– Вибори депутатів та голів ОТГ стануть важливим екзаменом для обласної партійної організації. Сподіваємося скласти його з гідністю, адже відчуваємо зростання довіри волинян до «Батьківщини».

Люди пересвідчилися, що депутати місцевих рад від нашої політичної сили активно відстоюють права виборців, борються проти скорочення мережі закладів освіти та медицини, підтримують заборону на продаж сільськогосподарських земель. Тому для нас немає малих і великих громад, пріоритетних і не дуже, бо скрізь маємо своїх прихильників.

Кандидатів у депутати висунули в усіх 19 ОТГ. Головні критерії, за якими підбирали претендентів на депутатський мандат та посади голів, – чесність, порядність, вболівання за громаду, професіоналізм, патріотизм. Віддавали перевагу тим, хто має досвід депутатської діяльності.

За представництво в новоутворених ОТГ борються 298 кандидатів – членів партії «Батьківщина» та безпартійних. Це більш як 70 відсотків від загальної кількості депутатів ОТГ. У Любомльській міській та Велимченській ОТГ Ратнівського району наші висуванці кандидатують на всіх виборчих округах, на 96 відсотках округів – у Жидичинській Ківерцівського та 91 відсотку – в Копачівській Рожищенського районів.

Претендентом на голову Любомльської міської ОТГ від нашої партії йде Антоніна Куць, керівник фракції «Батьківщина» в Любомльській районній раді. У неї є солідний управлінський досвід, а відтак і високі шанси на перемогу. Значні можливості обійняти посаду голови Іваничівської селищної ОТГ має «батьківщинівець» Юрій Лазаренко.

Пробує свої сили в боротьбі за очільника Любешівської селищної ОТГ безпартійний громадський активіст Олексій Приходько, якого висунули делегати конференції Любешівської районної парторганізації. За підтримки Ківерцівської районної «Батьківщини» на голову Цуманської селищної ОТГ балотується безпартійний учасник АТО Микола Фень.

– Представники яких професій, соціальних верств переважають серед висуванців «Батьківщини»? І чи були випадки провокацій чи тиску на них?

– На вибори від нашої політсили йде майже 70 педагогів, близько 40 підприємців, стільки ж – спеціалістів аграрних підприємств, фермерів та селян-одноосібників, більш як 20 – медичних працівників, стільки ж – державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування, а також понад 50 фахівців лісової та інших галузей економіки.

Серед кандидатів у депутати сільських ОТГ чимало самозайнятих осіб. Такі реалії нашого життя – люди опинилися сам-на-сам із безробіттям і мусять самотужки шукати як забезпечити себе та свою родину.

На жаль, як колись, так і тепер, влада намагається впливати на перебіг виборчих перегонів. Звісно, якщо «батьківщинівці» відверто кажуть правду про ситуацію в державі, то владі це не подобається. Подекуди йде тиск на наших кандидатів, які працюють керівниками комунальних закладів.

Але ці випадки свідчать лише про одне – «батьківщинівці» є серйозними конкурентами для представників інших партій, зокрема і провладних. Їм не дає спокою стабільно високий рейтинг нашої політичної сили. Як свідчать останні опитування Центру соціальних досліджень «Софія» та Національного демократичного інституту США, проведені в період з 5 по 13 жовтня, Юлія Тимошенко та партія «Батьківщина» стабільно підтверджують своє лідерство в електоральних уподобаннях українців. Водночас 74,2 відсотка опитаних вважають, що влада веде Україну в неправильному напрямку.

Валерій Бондарук
Валерій Бондарук


– Агітаційна кампанія добігає кінця. Розкажіть, як люди сприймають основні меседжі «Батьківщини». Чи відчувають ваші кандидати їхню підтримку?

– Волиняни, як і всі українці, нині бідують через шалені ціни на товари та послуги, високі комунальні тарифи, низькі заробітні плати й пенсії, мізерне підвищення яких розчарувало людей похилого віку. Всенародний референдум щодо заборони на продаж сільськогосподарської землі, що його цього літа проводила «Батьківщина», засвідчив, що на Волині маємо десятки тисяч прихильників, які поділяють точку зору нашої політсили на розвиток аграрного сектору.

Про позицію фракції «Батьківщина» у парламенті волинянам розповідали народні депутати України Іван Крулько та Сергій Євтушок. Упродовж жовтня вони разом із кандидатами в депутати ОТГ провели десятки зустрічей із виборцями Рожищенського, Ківерцівського, Іваничівського, Старовижівського, Турійського, Любомльського районів.

На цих зібраннях люди висловлювали обурення розкраданням бюджетних коштів, намірами влади виставити на приватизацію державні підприємства, зростаючою інфляцією. Зокрема, у проекті Держбюджету-2018 передбачається рівень інфляції в 7 відсотків, тоді коли слід очікувати не менш як 13 відсотків, виходячи із прогнозованої вартості долара, що дорівнюватиме 31 гривні. Крім пенсійної реформи, яка не виправдала сподівань громадян, люди стривожені впровадженням медичної реформи. Вони побоюються, що більшість медичних послуг будуть їм недоступні.

Зараз, як ніколи, потрібна сильна врівноважена місцева влада, яка б узяла на себе захист інтересів територіальних громад. Власне, у програмах наших кандидатів в депутати, претендентів на посади голів ОТГ відображено головні проблеми, над якими працюватимуть у разі їхньої перемоги на виборах. Це збереження сільських соціальних закладів: шкіл, дитсадків, амбулаторій, ФАПів, розвиток транспортної інфраструктури, підтримка малого і середнього бізнесу, особливо в аграрному секторі, задля створення нових робочих місць.

Це відповідає інтересам виборців, які висловлюють готовність підтримати «батьківщинівців». Тому не випадково експерти вважають, що ці вибори стануть тестом на реальну народну партійність, критерієм справжності політичної сили.

– Сьогодні чути багато нарікань на збайдужіння жителів громад до майбутніх виборів. Як подолати цю глуху стіну?

– Тільки конкретними реальними справами. Люди не сприймають голослівні псевдопатріотичні популістські гасла. Вони хочуть змін на краще – нехай маленьких, але помітних. Першим кроком у цьому напрямку мають стати вибори. Тому звертаюся до виборців тих громад, де 29 жовтня відбуватиметься голосування, з проханням прийти і зробити свій вибір. Ми підібрали гідних кандидатів, а тепер слово за вами.

– Яких змін очікуєте після виборів? Наскільки важливий процес об’єднання громад?

– Мета реформи місцевого самоврядування – реальна децентралізація, передача владних повноважень та фінансових ресурсів територіальним громадам. Адже на місцях люди краще знають, як розпорядитися бюджетними коштами, куди їх спрямувати, щоб в кожному населеному пункті люди мали доступ до якісних адміністративних та соціальних послуг.

Власне, саме представники ВО «Батьківщина» – голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик та голова Шацької селищної ОТГ Сергій Віннічук – за короткий час на ділі показали, як можна ефективно використовувати позабюджетні кошти для розвитку своїх територій. Приміром, за два роки в інфраструктуру населених пунктів Зимнівської ОТГ вкладено близько 13 мільйонів гривень. Тільки на підтримку закладів освіти пішло 6 мільйонів.

У Зимному вперше в Україні відкрили центр надання адміністративних послуг, для вуличного освітлення встановлено сонячні батареї, реорганізовано комунальне підприємство й оновлено техніку для прибирання сміття. Ремонтують дороги, впроваджують енергозберігаючі заходи в соціальних закладах, відкрили в Бубнові дитячий садок.

А в Шацьку активно займаються проектною діяльністю в рамках транскордонного співробітництва «Україна – Польща – Білорусь». Цього року на конкурс подано сім проектів загальною вартістю більш як 6,2 мільйона євро. Вже пройшли перший етап конкурсного відбору проекти, що передбачають каналізування Шацька та ще чотирьох сіл ОТГ (загалом 28 кілометрів мереж); облаштування кемпінгової стоянки та комунального пляжу біля озера Світязь; придбання пожежної техніки; будівництво дороги Шацьк-Світязь із облаштуванням пішохідної зони, велодоріжок та закупівлею електроавтобуса; установка теплового насосу для обігріву дитячого садка.

Це, вважаю, найкращі аргументи того, наскільки відчутні можуть бути наслідки децентралізації за умови, що громади очолюють компетентні керівники, справжні лідери довіри виборців.

– Що б Ви побажали людям, які наступної неділі прийдуть на виборчі дільниці?

– Не бути байдужими, голосувати серцем, з думкою про «Батьківщину», з довірою до наших кандидатів, які є патріотами Волинського краю, вболівають за своїх земляків та розвиток своїх населених пунктів. А ще – не спокушатися на гучні гасла тих, хто обіцяє швидко поліпшити життя. Треба пам’ятати, що попереду і в новообраних депутатів, і в керівників громад – важка наполеглива праця. Ще зичу всім нам не втрачати віри у краще майбутнє, бо тільки віра допомагає долати всі труднощі.

Валерій Бондарук
Валерій Бондарук


ТЕКСТ - Наталка ГРІНЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Давно знаю Бондарука, він людина слова. Допоміг вирішити питання ремонту під"їзду та твердого покриття у дворі.
Відповісти
Дякую пану Валерію за сприяння у господарських питаннях. Такий господарник потрібен в усіх галузях міста й області
Відповісти
Погоджуюся в багатьох моментах
Відповісти
Батьківщина переможе!!!
Відповісти
Найкраще про людину, як і про партію, кажуть реальні справи. "Батьківщина" дійсно стоїть за людей. Тому успіхів і перемоги - партії і особисто Бондаруку.
Відповісти
Особистість неоднозначна, проте сильна. За такими майбутнє. Успішний керівник успішного підприємства. Хочу успішне місто
Відповісти
Останні статті
Валерій Бондарук: «Зараз, як ніколи, потрібна сильна місцева влада»*
27 жовтень, 2017, 11:25