«Архітектор – це не професія, а спосіб життя», – автор проекту унікального ЖК клубного типу StyleUP*

«Архітектор – це не професія, а спосіб життя», – автор проекту унікального ЖК клубного типу StyleUP*
Архітектор Відімантас Самаліоніс – родом із Литви, однак його ім’я вже встигло закарбуватися в історії Луцька. Він проектував перший і донині єдиний гіпермаркет «Там Там», розробив проект відомого торгово-розважального комплексу «ПортCity», котрий є улюбленим місцем для проведення дозвілля лучан і гостей міста, а також працює над втіленням у життя унікального житлового комплексу клубного типу StyleUP, аналогів якому немає не лише в Луцьку, а й в області.

За словами Відімантаса Самаліоніса, архітектором він вирішив стати ще у «часи динозаврів», адже йому завжди подобалося малювати і це добре вдавалося. Архітектор – це не професія, а спосіб життя, переконаний він. Тож Відімантас Самаліоніс розповів Інформаційному агентству ВолиньPost, над якими проектами вже встиг попрацювати, чи буде продовження у «ПортCity», чому не варто робити акцент на яскравих кольорах і чим особливий майбутній житловий комплекс StyleUP, який будують в Теремному.


– Коли зрозуміли, що архітектура – це ваше?

– Так склалася доля. Взагалі, хотів бути інженером... Я завжди любив малювати, мені це вдавалося, тому, коли вступав до інституту, вирішив стати архітектором і в мене вийшло. Хочу сказати, що я постійно малював, малював, мене помітили, запропонували попрацювати у цій сфері. А потім все закрутилось, затягло, стало невід'ємною частиною…

На моє переконання, архітектор – це не професія, це спосіб життя. Ти завжди моделюєш не тільки простір, а й соціум. Відчуваєш себе, тим, хто може вершити долі, як режисер, як письменник…

– Пам’ятаєте, яким був ваш перший проект?

– Не можна сказати, який проект був першим, який кращим, який вдалішим. У цей момент ти дуже захоплений. Мені пощастило, бо я вчився у доволі успішних архітекторів-жінок. Моя наставниця якось мені сказала: «Не головне, який перший, головне – який останній» (сміється). Тепер я розумію, що ти завжди захоплений останньою любов’ю і ті проекти важливі, які ти реалізовуєш максимально.

Із дизайном ти можеш не «вписатися» у час: запроектував, здав, ухвалив рішення, яке актуальне на 5 років вперед чи на 10 назад. У такому випадку дизайн може нічого не значити. Це як красивий автомобіль, який не їде. Так от, архітектура – це хороший механізм із вдалою оболонкою.

– Де і над якими проектами ви вже встигли попрацювати?

– У Луцьку – це «Там Там», ТРЦ «ПортCity», проект підземного переходу від торгово-розважального центру, ЖК StyleUP. Були проекти і в Буковелі, і в Києві, в країнах Європи, звісно. Колись і в Росії працював, і в Казахстані… Але дивлячись на ситуацію, відійшов від співпраці з Росією, бо стараюся не спрацювати в емоційно негативному середовищі. Усе ж таки архітектура повинна викликати позитив. Я стараюся порозумітися з замовником, а не грюкнути дверима, але якби мені запропонували спроектувати завод, де, наприклад, виробляли би бомби, участі у такому я б не брав.

Коли ти віддаєш себе чомусь сповна, тебе завжди знаходять. Не потрібно ніяких оголошень. Як я потрапив в Україну? Інвестор, який спорудив «Там Там», мене знайшов сам.
Відімантас Самаліоніс під час відкриття центру продажу квартир у ЖК StyleUP
Відімантас Самаліоніс під час відкриття центру продажу квартир у ЖК StyleUP

– Як довго працювали над проектом гіпермаркету «Там Там» і ТРЦ «ПортCity». Чому така концепція? Адже фактично перший об’єкт плавно переходить у другий.

– «Там Там» запрацював у Луцьку ще 15 років тому – його відкрили у 2004-му. «ПортCity» відкрив двері для відвідувачів у 2014 році. Є ще поки прихована мрія, яка, сподіваюся, збудеться. Але поки економічна ситуація і війна не дають можливості реалізувати ще одну частину цього проекту. Біля «Там Таму» є ще одна ділянка, яка чекає свого часу. Хотілося б звести аквапарк міського типу з готелем. Тоді питання підземного переходу буде неабияк актуальне. Цей проект дуже затратний і поки це питання не на часі. Ситуація в Криму, на Донбасі показує, що поки треба утриматись від розваг.

Декілька проектів, схожих до «ПортCity», успішно працюють у Литві. Ідея полягає в тому, щоб створити не лише торговий центр, а торгово-розважальний. Це місце для проведення дозвілля. Це ніби маленьке містечко, що живе своїм життям. Діти і молодь біжать сюди після занять, не в місто, де все у пилюці, де можуть заважати погодні умови. Вони знаходять місце тут, у «ПортCity». Якщо в тебе є навіть 2-3 години вільного часу і ти не хочеш сидіти біля телевізора, ти йдеш у «ПортCity», зустрічаєшся з друзями.

– Які ідеї реалізуєте на сьогодні?

– Це і великий комплекс у Києві, і готельний комплекс у Буковелі, і ЖК StyleUP. Якщо в архітектора і замовника немає дружніх стосунків, повноцінний проект не вийде. Це буде щось на кшталт виробника вікон, який здійснює одні й ті ж дії. Немає такого проекту, щоб реалізувався де-небудь і як-небудь. Замовники довіряють тобі багатомільйонні інвестиції, тому ти стаєш їх, як прийнято тепер говорити мовою соцмереж, їхнім фолловером.

– ЖК StyleUP - перший житловий комплекс клубного типу фактично в межах Луцька. Чим насамперед відрізняється проектування такого житлового комплексу преміум-класу від звичайного?

– Українці, які весь час виїжджають за кордон і повертаються, виїжджають і повертаються, постійно кажуть: «Ох, як вони там живуть». Тож логічно виникає питання: «А чому ми тут так не живемо?». Я кажу ми, бо я вже давно душею українець. Відтак, ми намагалися створити доступний за ціною простір, аби люди жили не в квартирах, не в кімнатах, а в середовищі. Клубне житло передбачає закритість і безпечність. От, наприклад, ми повертаємося додому і закриваємо двері на ключ. А в ЖК StyleUP ключ буде при вході на територію – ти закриваєш двері там, а всередині є спілкування. У StyleUP не буде безликих сусідів, усі знатимуть одне одного в обличчя. «Комуналкою» стане весь квартал у найкращому значенні цього слова.

Мами та бабусі можуть бути в впевненими у безпеці дітей, не треба буде кожні 2-3 хвилини дивитися у вікно і хвилюватися, що може підійти хтось чужий, щось сказати чи зробити. По-перше, чужих тут не буде. По-друге, всі будуть знайомими. Усі будуть спілкуватися, брати з собою вино, сир і йти на вулицю спілкуватися, як в Іспанії чи Італії. Оце й є клубне житло. Уже сама назва StyleUP говорить сама за себе – ми продаємо не квадрати, не цеглу і не бетон, ми продаємо стиль життя. До того ж, це не будуть 15-поверхові будинки і це суттєва перевага. Цим проектом ми покажемо, що якісне житло можна збудувати не лише десь у Європі, а й в Теремно.

– Які європейські новації ви привнесли у проект?

– Україна вже в Європі. Політика показує, що ми повернулися спиною до Росії. Ти або європеєць, або ні. Ти можеш і в Нью-Йорку бути провінціалом, тому тут треба зайняти позицію, що ми європейці.

Але якщо говорити мовою будівництва, то у житловому комплексі StyleUP не буде перегородок, усі квартири матимуть вільне планування і власник на свій розсуд зможе зонувати житло чи залишити відкритий простір. Під час зведення будинків використовуватимуть лише якісні та перевірені часом матеріали, енергозберігальне начиння, щоби родинам не довелося платити захмарні суми за «комуналку», будуть приміщення для колясок чи велосипедів, жодних порогів, щоб переміщатися було максимально комфортно.

– Власникам квартир в житловому комплексі StyleUP не потрібно буде хвилюватися як і куди прилаштувати дитину в дитсадок, тому що на території побудують свій дошкільний заклад. Яким він буде?

– Дитсадок – це приватна ініціатива. Але його почнуть будувати відповідно до потреб мешканців. Попередньо запланували, що він вміщатиме приблизно 110 діток. Не треба буде мешканцям комплексу нікуди їхати, йти в іншу частину вулиці чи ще щось таке. Ми створимо всі умови, щоб не було бажання виїхати кудись за межі міста чи країни. До того ж, власники квартир у ЖК StyleUP матимуть змогу напряму проїхати до навчального закладу, інші ж – в об’їзд комплексу. Це додаткова гарантія безпеки і затишку.

– У Луцьку багато забудовників роблять акцент на якихось яскравих кольорах. Як щодо кольорової гами ЖК StyleUP?

– Ми намагаємося йти в ногу з часом. Мода на кольори змінюється. От їде машина і за кольором можна визначити якого року її випустили – якщо темно-зелена, то десь так років 15 тому вона була модною. Звичайно, будинки можна перефарбувати. Однак StyleUP буде виконаний у завжди актуальному мінімалізмі. Акцент має бути не на яскравості житла, а на самих мешканцях комплексу – гарні жінки, усміхнені діти, статні чоловіки. Природа, спілкування, люди – от що головне. Усе інше – фон.

– Зараз все більше людей звертають увагу на проблеми екології. Як із цим у ЖК StyleUP?

– Основне – енергозбереження. Адже людина, яка придбає тут оселю, повинна розуміти, що вона не витрачає гроші, а інвестує їх. Власники квартир будуть дуже економити на комунальних послугах і почувати себе комфортно. На території ЖК StyleUP будуть велодоріжки, зарядки для електромобілів, що також спонукатиме відмовитися від транспорту, що робить шкоду довкіллю.

– Ви відмовилися від асфальтування території. Чому?

– Коли дуже жарко, асфальт нагрівається і має не лише неприємний запах, а й виділяє шкідливі для здоров’я речовини. Це, знову ж таки, внесок в екологію. На території житлового комплексу покладуть спеціальну плитку, яка на проїжджій частині матиме додаткову міцність.

– У Луцьку існують проблеми з паркуванням автомобілів, адже місць – обмаль. Як з цим на території житлового комплексу StyleUP?

– Звичайно, для кожного передбачили паркомісце. Автомобілі стоятимуть по периметру території і не заважатимуть ні мешканцям комплексу, ні їхнім гостям. Окрім того, буде на території комплексу окремий гостьовий паркінг.

– Коли почнете безпосередньо процес будівництва?

– Роботи вже тривають. І от навіть у цей момент, коли ми з вами говоримо, унікальний житловий комплекс будують. Перші два будинки планують здати в експлуатацію у першому-другому кварталі 2020 року.

Детальнішу інформацію щодо унікального комплексу клубного типу можна дізнатися за телефоном +38(067)220 00 35, чи безпосередньо у відділ продажу ЖК StyleUP, що розміщений на першому поверсі ТРЦ «Порт City».

Розмовляла Надія МІЩУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.