Як правильно обрати охоронну фірму і вберегтися від шахраїв: поради від лідера з питань безпеки на Волині та Рівненщині*

Як правильно обрати охоронну фірму і вберегтися від шахраїв: поради від лідера з питань безпеки на Волині та Рівненщині*
Питання безпеки у сучасному світі – надзвичайно важливе, а ринок з надання відповідних послуг – переповнений, тому, обираючи охоронну фірму для власної оселі, бізнесу чи певної території, потрібно враховувати безліч факторів, які «дядько Google» не завжди зможе розповісти правдиво і неупереджено, враховуючи усі особливості кожного з об’єктів. Довірити комусь безпеку будь-якої власності – надзвичайно відповідально, тож підійти до вибору охоронної структури також потрібно з відповідною прискіпливістю.

Інформаційне агентство ВолиньPost вирішило підготувати серію публікацій та з’ясувати, на що ж у такому потоці інформації звертати увагу в першу чергу, аби обрати надійну охоронну компанію, що допоможе зберегти ваше майно, і як не повестися на фейкові обіцянки від фірм-одноденок.

На відверту розмову ми запросили директора луцької охоронної компанії із майже двадцятирічним досвідом роботи Андрія Нінітчука. Він – засновник і генеральний директор ТзОВ «Арсенал СТ», що із 2000 року надає охоронні послуги у Волинській та Рівненській областях. Компанія охороняє приватні будинки, квартири, заклади харчування і навіть великі підприємства, організовує цілодобову фізичну і технічну охорону, спостереження пожежної сигналізації і займається налаштуванням та встановленням обладнання, окрім того, співпрацює з перевіреними виробниками охоронних систем та реалізовує прилади, які пройшли тестування на витривалість і надійність.

Довідково: ТзОВ «Арсенал СТ» отримав ліцензію на надання охоронних послуг 11 січня 2002 року, з того часу щорічно розширюється і розвиває власну структуру. Станом на березень 2020 року під опікою організації знаходиться більше 4 тисяч об’єктів у шістьох містах Волинської області – Луцьку, Володимирі–Волинському, Нововолинську, Горохові, Ковелі, Любомлі, Цумані, Олиці, Зорі, селі Дерно та чотирьох містах Рівненської: Рівному, Дубні, Сарнах і Клевані. У кожному з населених пунктів є свій автопарк, декілька груп швидкого реагування, офіс та «пульт», куди надходить усі тривожні сигнали. Центральний офіс знаходиться у місті Луцьку за адресою: вул. Шопена, 12.



Андрій Нінітчук зустрів нас у своєму кабінеті з посмішкою і відразу заявив, що відкритий до розмов: «Найперше, що я хочу, аби люди почали серйозно ставитися до питання власної безпеки та безпеки свого майна і розуміли, що халатність і необізнаність в цьому питанні можуть призвести до вкрай негативних наслідків».

Виявилося, що за два місяці роботи «Арсеналу» у січні-лютому на території Волині та Рівненщини групи швидкого реагування фірми здійснили 4 163 виїзди. Станом на лютий під опікою компанії лише у місті Луцьку знаходиться 1655 об’єктів.

За статистикою, яку надали у компанії, за добу група може отримати від 18-ти до 30-ти тривог. У Луцьку цілодобово працює три екіпажі на трьох авто, однак для форс-мажорних обставин завжди є 2 резервних машини.



– Які найчастіші причини тривог?

– Відверто кажучи, основна причина – люди забувають зняти об'єкт із сигналізації. Ми намагаємося з ними розмовляти, просимо бути уважнішими, але, на жаль, діє це не дуже ефективно. Дуже часто спрацьовують «тривожні кнопки». Хтось поцупив щось у магазині, а касир вже тисне її… Різне буває.




У компанії «Арсенал» зазначають, що фіксують будь-які виклики на об’єкт: вторгнення, спробу вторгнення, «просто шарпанули двері» чи відтиснули вікно.

«Тривога спрацьовує і група швидкого реагування зобов'язана їхати у будь-якому разі, навіть коли телефонують до клієнта і він каже, що все гаразд, то виїзд усе одно відбувається. Можуть бути різні обставини. До прикладу, людину змусити сказати, що все в нормі, чи злочинець сам бере слухавку і, прикидаючись власником об’єкта, запевняє, що забувся знятися з охорони. Ми їдемо, аби переконатися, що все так і є. Тільки тоді, коли особа показує документи, можемо вважати, що виїзд здійснений», – зазначає Андрій Маркіянович.



Не існує ідеального способу вберегтися від пограбування чи гарантії того, що ніхто не зможе вдертися до приватної території і заволодіти майном, але добросовісні охоронні компанії повинні надати якісний сервіс і зробити усе можливе задля збереження власності та затримання зловмисника.

На сучасному ринку безпеки існує безліч варіантів охоронних «фішок»: від стримуючих заходів (парканів, «злих собак», решіток на вікнах, чи броньованих дверей) до більш ефективних та сучасних – пультової або ж фізичної охорони. Кожна охоронна фірма, звісно, буде переконувати, що саме вона здатна забезпечити високий рівень надійності і гарантуватиме, що завжди на сторожі спокою та порядку вашого майна, однак, як з’ясувати, чи правда це все?

Опираючись на поради директора охоронної фірми «Арсенал», Інформаційне агентство ВолиньPost сформувало власний перелік основних пунктів, яким повинні відповідати сучасні і надійні фірми з надання послуг безпеки.



Чек-лист: як обрати охоронну компанію

Помилка при виборі охоронної компанії, на жаль, може привести до дуже сумних наслідків у питанні безпеки, тож існує декілька основних критеріїв, на які потрібно звертати увагу першочергово.

1. Компанія обов’язково повинна мати відповідну ліцензію на надання охоронних послуг. Здебільшого такі нюанси легко дізнатися на офіційних сайтах фірм. До слова, сайт також повинен бути і активно працювати.

2. Хороша історія фірми з досвідом роботи на ринку не менше 5-ти років. Такі охоронні установи вже мають налагоджену систему роботи, вміють діяти в кризових ситуаціях і точно знають, як прораховувати усі ризики на об’єкті, аби уникнути плачевних наслідків. До того ж, установи можуть радити перевірені системи безпеки та обладнання, з виробниками яких співпрацюють, позаяк, сигналізаційна система повинна бути якісною та фахово встановленою на об'єкті.



3. Якщо фірма не обмежується одним містом чи областю, то їй довіряють, штат розширюється, а клієнти хочуть, аби їхні об’єкти охороняли вже перевірені часом люди. На такі фірми потрібно робити акцент у першу чергу. Також варто поцікавитися статусом об’єктів, що вже знаходяться під охороною цієї компанії, якщо їм довіряють великі підприємства і організації, то приватний сектор і власники невеличких крамничок можуть бути впевнені у професіоналізмі установи.

4. Ціна. Якщо компанія пропонує найнижчу ціну в місті , чи області, то це повинно насторожити. На балансі дійсно якісної охоронної фірми має бути декілька авто, груп швидкого реагування, відповідне екіпірування працівників, що їздять на виклики, а усе це входить у вартість послуг.

5. До того ж, потрібно обов’язково поцікавитися, скільки ж охоронців та інженерів працює у компанії. Позаяк, коли охоронна установа позиціонує себе як професійна та надійна, то у штаті має бути мінімум чотири технічних працівники, які у разі потреби змогли б приїхати на об’єкт та допомогти владнати проблеми з обладнанням цілодобово. Фірма провинна мати чергового фахівця.

Досвід роботи охоронців у силових структурах вважають перевагою, до того ж, кожен працівник повинен пройти навчання і регулярно відвідувати курси підвищення кваліфікації.



6. Охоронна компанія повинна мати достатню кількість фірмових машин на ту територію, де безпосередньо працює. Багато клієнтів також цікавляться, де стоїть найближчий екіпаж, аби він приїхав у найкоротші терміни в разі потреби. У договорі фірма повинна вказувати ліміти часу, зазвичай це становить до 7-ми – 10-ти хвилин доїзду в годину пік. В нічний час автомобіль повинен дістатися до місця призначення у межах 5-ти хвилин.

Взяти до прикладу місто Луцьк: як пояснює директор «Арсеналу», потрібно зважати на протяжність та масштаби населеного пункту. 2 автомобілі не покриють усю територію обласного центру, 3 - це той оптимальний мінімум на таку площу.

«Коли йде тривога за тривогою, то групи повинні прибувати на місця виклику оперативно і злагоджено. Грабіжники не чекатимуть, доки одна група швидкого реагування працюватиме на об’єкті, куди викликали перше, а потім поїде на наступну тривогу», – пояснює Андрій Нінітчук.

До того ж, якщо компанія заявляє, що вона може якісно надавати охоронні послуги, то повинна мати власний ресурс, а не виступити посередником між іншими компаніями, позаяк спершу тривогу отримають вони, а тільки тоді передаватимуть сповіщення фірмі, яка безпосередньо поїде на виклик. На таких маніпуляціях можна втратити чимало часу за які об'єкт вже встигнуть «обчистити» і зникнути з місця злочину.

7. Структура охоронної компанії повинна включати цілодобову чергову частину з власним пультом центрального спостереження за об’єктами та мінімум двох чергових операторів, які щохвилини слідкуватимуть за викликами та зможуть оперативно передати інформацію групам.



8. Екіпірування і спецзасоби працівників групи швидкого реагування повинні бути відповідними і зазвичай включають в себе фірмовий одяг, бронежилет, газовий балончик, травматичну зброю та гумовий кийок. Обов'язок працівників ГШР – затримати зловмисника і обмежити його рух, не порушуючи закону.

9. Кожну охоронну фірму можна перевірити, уклавши з нею короткостроковий договір. Така послуга має бути доступною, аби клієнти могли впевнитися, що охоронці дійсно будуть спостерігати за об’єктом і приїжджатимуть вчасно.



«Громадяни повинні повернутися обличчям до небезпеки і правильно її оцінювати», – каже Андрій Нінітчук, але переконує, що зрозуміти всю суть роботи цієї неможливо просто зі слів, тож відразу запросив нас на екскурсію установою, аби на власні очі побачили, як працює «пульт», поспілкуватися з групами швидкого реагування і їхнім керівником та навіть запропонував долучитися до одного з нічних виїздів екіпажу, щоби побачити його в дії під час тривоги та зрозуміти як працює система.

Далі спілкувалися із заступником директора охоронної фірми «Арсенал» Олександром Карпюком, який залюбки погодився «прикріпити» нас до однієї з груп.



Він розповів, що зміна у кожного члена екіпажу ГШР триває 24 години - з 9 ранку, до 9 ранку наступного дня, однак найбільше викликів вони отримують саме ввечері та під ранок. Зважаючи на ситуацію з коронавірусом, переконують, що тривог поменшало в рази, але роботи - аж ніяк, тому порадив їхати на патрулювання увечері.

Так і зробили.

Близько 21-ої години під офісом компанії зупинився фірмовий автомобіль, приїхав екіпаж №2. Як розповіли охоронники Андрій та Юрій, вони не мають особливих позивних і кличок, лише номери, аби максимально чітко і швидко опрацьовувати тривоги та комунікувати з працівниками «бази», яку називають «пульт».



При собі – радіостанції та повне екіпірування, що відповідає усім вимогам. Автомобіль облаштований системою навігації, відеореєстрації та зв'язку, центр керування постійно прослідковує місцезнаходження кожного екіпажу та фіксує час, за який група приймає виклик і приїздить до місця призначення, до того ж, усі дзвінки через «пульт» записуються реальним часом.

Доки мали майже пів години до того, як отримали виклик, охоронники розповідали історії зі своїх патрулювань. Іноді комічні, а часом – і про небезпечні і криваві ситуації, які у більшості випадків виникали через людську недбалість до власної безпеки. Незакрите приміщення, викладені на загал цінності, неправильно облаштована система охорони, «довгий язик» власників об'єктів та багато іншого, чого можна було б уникнути і не допустити взагалі...



«Група 2, тривога на Волі, 42. Розбиття вікна у магазині»
«Прийняли, вирушаємо»


Охоронники вмикають жовті маячки.

«Якщо ми їдемо на «червоне», то поліція нас штрафує. Коли тривога екстрена, то фірма оплачує такі штрафи водіям , але чекати ми не можемо, коли під загрозою чиєсь майно чи життя», – говорить Андрій дорогою до об’єкту.

Трохи більше ніж за хвилину прибули на виклик до одного із магазинів техніки, що знаходиться в приміщенні торгового центру. Далі – візуальне обстеження і звітування «базі». Жодних пошкоджень вікон, вітрин чи дверей не виявили.



Андрій пояснює, що така тривога може бути причиною того, що на об'єкті – неправильно встановлене обладнання і реагує на зовнішні чинники. У цьому разі – через велику скляну вітрину, яка фіксує зайвий рух поруч чи навіть через масивні авто, які можуть проїжджати повз.



Виявляється, правильне облаштування приміщення системою сигналізації та охоронним обладнанням вимагає чималих знань. Існує багато схем, як ліпше встановити датчики руху та камери, аби охоронні фірми не їздили на хибні виклики щоразу, як прилад зреагує на коливання землі під вагою транспорту чи на масивного птаха, що пролетить повз.

Про це та інші важливі аспекти охорони читайте у наступних публікаціях Інформаційного агентства ВолиньPost.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Як правильно обрати охоронну фірму і вберегтися від шахраїв: поради від лідера з питань безпеки на Волині та Рівненщині*
19 березень, 1919, 10:53
Як вибрати електролобзик*
28 вересень, 1091, 12:57