Кандидат від «Фронту Змін» Валерій Міщук: «Ми недооцінили масштабів впливу опонента»

Кандидат від «Фронту Змін» Валерій Міщук: «Ми недооцінили масштабів впливу опонента»
Вибори у Турійському районі були прогнозовані: у тому, що вакантне крісло в облраді займе Роман Микитюк, схоже, не сумнівався ніхто. Виявляється, ще до виборів у цьому впевнився і його основний опонент, кандидат від опозиції Валерій Міщук.

За даними паралельного підрахунку голосів, який вів «Фронт Змін», висуванець Партії регіонів, начальник Ягодинської митниці, мешканець Турійська Роман Микитюк набрав 80,4 % голосів виборців. Кандидат від «Фронту Змін», директор луцької компанії «Метал-Альянс» Валерій Міщук (на фото) завоював 14,9 % голосів виборців.

Зателефонувавши в редакцію ВолиньPost наступного ж дня після виборів, Міщук заявив, що «хоче розповісти дещо про вибори у Турійську».

- Морально я був готовий іти на вибори. Давно мав такі амбіції. Але не до кінця розумів, яка насправді ситуація в окрузі. Найважливішим виявилося зрозуміти мотивацію виборця. І якраз тут було допущено ряд серйозних помилок. Я не став «своїм» для цього округу, - зауважив Валерій Міщук, коли ми зустрілися за годину після телефонної розмови.

- А що особливого в «мотивації виборця» на окрузі?

- Наша команда недооцінила масштабів впливу свого опонента. Роман Микитюк – давно «свій» для округу. Він там живе і постійно допомагає людям. Давно робить «добрі справи», очевидно, розраховуючи на власне політичне майбутнє. А саме така робота користується найкращим визнанням у волинського виборця.

Люди ставляться до мого опонента більш, ніж з повагою, з якимось благоговінням, я б сказав. Подейкують, що райдержадміністрація неодноразово зверталася до його родини, яка веде бізнес у районі. І багато статтей видатків, на які район не мав коштів, Микитюк брав на себе.

На зустрічах люди мені казали: «Ви не ображайтеся! Ми проти вас нічого не маємо. Але розумієте, Роман - він наш!». Його часто називають навіть просто так - «наш Роман».

Одна жіночка мені казала: «Ми на парламентських виборах голосуємо за «Свободу», за УДАР, за Юлю… Але тут… Ми знаємо, що Роман – з Партії регіонів, і, може, це й не правильно, але він скільки для нас робить, голосуватимемо за свого!». Автобус пустив безкоштовно, в лікарню дав реанімобіль… Людям по мішкові цукру дав. Лише в одному селі в клуб вставив вікон десь на тисяч 150.

Я приїжджаю у село агітувати, а там у школі вікна нові від Микитюка вставляють. Складно за таких обставин говорити про політику! І про майбутнє регіону.

Якби я мав сьогодні другий шанс – я б розпочинав кампанію набагато раніше. Мені фізично не вистачило часу переконати турійчан, що їх інтереси у Волинській обласній раді має відстоювати політик, а не благодійник.

Але ж у мене не було знання, що Об’єднана опозиція висуне мою кандидатуру тільки 27 січня.

З іншого боку: якби мені було зійтися з Микитюком на будь-якому іншому окрузі – так би мовити, на нейтральній території – результат виборів був би інший.

- На що ж ви розраховували, йдучи на вибори, причому йдучи, з ваших слів, запізно?

- На низький рейтинг Партії регіонів. На негативне сприйняття у народі посади митника. На розуміння виборця, що опозиційна партія – це єдиний шанс щось змінити у державі з такою недолугою економічною, соціальною політикою. Як з’ясувалося згодом, так думати було помилкою.

- Скільки у вас часу було на виборчу кампанію?

- Я тільки 25 січня дізнався, що партія прийняла рішення захищати інтереси об’єднаної опозиції у Турійському районі, висунувши мене кандидатом. У мене якраз дружина народила доньку, тому я мусив на тиждень «взяти паузу». Реальна робота розпочалася в окрузі з 3 лютого.

І від 3 до 15 лютого я об’їздив кожен населений пункт округу кілька разів. Спеціально не поїхав лише в село Дажва. Для експерименту. Коли подивився результати виборів, побачив, що у цьому селі за мене не проголосував жоден виборець. Хоч там були і наші члени ДВК, і спостерігачі від Об’єднаної опозиції… Там, правда, всього 52 виборці, але все-таки це показово.

Зізнаюся: ми були переконані, що рейтинг об’єднаної опозиції був значно вищим у районі. Особливо в Турійську. І, в штабі опонента в це, схоже, теж вірили. Розпочався процес ще активнішого «задобрювання» виборців. Можливо, якби не ця політична боротьба, електоральний розрив між нами був би меншим. Але загалом турійчани отримали в результаті неї більше «добрих справ» (посміхається, - ред.). Ви уявіть: нові вікна у Турійській стоматполіклініці вставляли просто вночі!

Мені багато хто закидав, що я нічого не роблю. Просто з Луцька це навряд чи було видно. Запевняю: вибори я відпрацював від «А» до «Я», вставав о 5:00 і лягав спати 1:00, як в наряді. Просто було мало часу.

Взагалі, вважаю, те, що так пізно узгодили кандидатів – мінус нашим партіям. Адже ще 15 листопада стало відомо, що будуть вибори. А усі узгодження затяглися до кінця січня! Очевидно, ми не вміємо домовлятися. Але це наука на майбутнє.

Мало того, що узгоджували довго, то ще й «спільна підтримка» усіх трьох партій одного кандидата на практиці виявилася звичайною формальністю. І узгодженим кандидатом від опозиції я був лише формально.

А в опонентів - інакше. В облдержадміністрації, для прикладу, кандидата призначили ще у листопаді, і адміністративний ресурс працював на перемогу і до новорічних свят, і під час новорічних свят…

- Чому ви кажете, що спільна підтримка трьох опозиційних партій була формальністю?

- Тому що я вважаю, що, зокрема партія «Батьківщина» не надала мені допомоги тою мірою, якою могла надати. А я дуже розраховував на підтримку «Батьківщини». Це однозначно допомогло б, але мені не вдалося скористатися цим повною мірою.

- Проте, наприклад, керівник осередку «Фронту Змін» на Волині Олександр Пиза казав, що представники «Батьківщини» працювали у вашому передвиборчому штабі…

- Так, формально усі три партії були присутні у штабі. Але робота нашого штабу мала бути кращою, професійнішою.

Хочу окремо подякувати ВО «Свобода», від яких я отримав справжню підтримку. Допомагав керівник Турійської районної організації «Свободи» Василь Мазурик, який, зокрема, їздив зі мною на зустрічі. Знайшов час, приїхав, допоміг, підтримав і народний депутат України Валерій Черняков, який був зі мною на багатьох зустрічах. Був зі мною у день виборів. Переймалися, телефонували народні депутати Анатолій Вітів, Євген Мельник. Від них я відчув значну підтримку.

Але чомусь я не відчув нічого подібного з боку «Батьківщини». Більше того, окремі її представники, наприклад, голова Турійської районної ради Ольга Черен, публічно позитивно висловлювалася про «добрі справи» висуванця від Партії регіонів Романа Микитюка, у пресі з’явилося її фото, де голова Турійської райради урочисто відкриває спортивний майданчик разом з моїм опонентом. І це було уже під час виборчої кампанії.

Я розумію, він справді допоміг вирішити певні проблеми району, і влада там має, за що йому дякувати. Але в такому разі пані Черен треба було вийти з «Батьківщини», я вважаю.

- Ви нічого не кажете про підтримку вашої партії – «Фронту Змін»…

- Тут теж є над чим працювати. З одного боку, мене підтримали однопартійці – Ігор Гузь надав серйозну підтримку в організації процесу спостереження на дільницях, допомагав депутат Луцької міської ради Олександр Плісецький, інші однопартійці.

Але була недостатня співпраця з центром, з Києвом. Співпраця велася на рівні консультувань, але це не надто допомагало. Обговорювалася можливість приїзду на Волинь лідерів партії. Але, певно, через велику зайнятість столичних партійних керівників ці плани не вдалося зреалізувати.

- Хто приймав рішення про те, що балотуватися у Турійському районі буде кандидат від «Фронту Змін»?

- Виконувач обов’язків голови Волинської обласної організації ВО «Батьківщина» Григорій Пустовіт та голова осередку «Фронту Змін» Олександр Пиза.

- У «Батьківщині» самі погодилися віддати округ?

- Так. Там взагалі не зовсім зрозуміла ситуація. У нас була достовірна інформація, що сильними опонентами Микитюку могли б стати селищний голова Турійська Олексій Безсмертний, який має авторитет серед турійчан, а також підприємець Володимир Красуля, який на недавніх парламентських виборах виграв Турійський район навіть у Сергія Мартиняка.

Але ці люди з не до кінця зрозумілих причин не стали балотуватися. Хоча, за нашою інформацію, збиралися. Певно, авторитет Романа Володимировича десь цьому посприяв. Щоб легше було йому перемогти.

- При чому тут «Батьківщина»? Ви натякаєте, що й на її представників теж міг «вплинути авторитет» Романа Микитюка?

- Важко сказати. Єдиний факт – опозиція програла проміжні вибори у 29-му окрузі, і це наша спільна поразка. З не до кінця зрозумілих причин Григорій Олександрович не скликав конференцію «Батьківщини», яка могла б висунути мене кандидатом, після того, як я призупинив би членство у «Фронті Змін».

- А чому Пустовіт не скликав конференцію?

- Це запитання, скоріше, до Григорія Олександровича.

- Чому «Фронт Змін» висунув саме вас? У ваших лавах – Богдан Шиба, який довгий час працював у Турійську. Наскільки я знаю, Шиба мав амбіції поборотися за депутатське крісло у Волиньраді.

- Вважаю, Богдан Павлович краще відповість на це запитання.

- На вашому окрузі працював ще один кандидат, який позиціонував себе як опозиційний (до речі, теж лучанин) – Анатолій Бубенщиков від «Собору». Ви пробували його вмовити зняти свою кандидатуру на вашу користь?

- Так, я просив його знятися. Але через певні розбіжності у баченнях цього не відбулося.

Ми очікували, що він візьме 300-400 голосів. Думали, йому допоможе назва його партії, яка схожа на назву партії «Свобода». Але виявилося, що він набрав незначну кількість голосів – менше одного відсотка.

- Як пройшов день виборів?

- Порушення, звісно, були. Намагалися голосувати без паспортів, масово довозили людей до дільниць шкільними автобусами. При цьому як оплачувалася робота водіїв у вихідний день і хто платив за пальне – незрозуміло.

Члени ДВК навіть телефонували людям додому і казали: прийдіть проголосуйте «за свого». Частину голосів просто купували за 50 грамів оковитої односельці, яким доводився план підтримки…

Це – робота адміністративної машини, яка на селі так працює на кожних виборах. Однак з цими порушеннями найважче боротися. Важко переконати електорат, який отримує лише пенсію у розмірі 900 гривень або допомогу при народженні дитини у тому, що їхнє майбутнє – в ефективному перерозподілі коштів на рівні обласної ради чи облдержадміністрації. Що їх майбутнє не у вставленому вікні, а у ефективній державній політиці. А, до слова, рівень безробіття в окрузі «зашкалює»!

У результаті шаленої роботи адміністративного ресурсу району й області на окремих дільницях явка була майже 100%. Наприклад, в селі Обенижі з 412 виборців проголосувало 409.

Подібні показники були лише у Партії регіонів на виборчих дільницях у Донецьку у 2004 році. Тобто прийоми роботи абсолютно ті ж самі.

- Чому ж ви не подаєте до суду, не намагаєтеся довести, що ваші опоненти працювали нечесно?

- Тому що сьогодні, коли емоції дещо вляглися, можу стверджувати, що відсоток фальшування не вплинув на майже тотальне рішення виборців голосувати «за гречку».

- Чому ви, розуміючи безвихідну для себе ситуацію, не відмовилися від участі у виборах, тим самим зекономивши і час, і гроші?

- У політиці є розуміння корпоративної етики. Я вважаю себе членом опозиційної партії, що бореться за якісну зміну життя у державі. Тому, коли партія вирішила висунути мене кандидатом на посаду депутата обласної ради, вона дала мені можливість здобути неоціненний досвід. Програш – це також досвід, хоч і негативний. Робитиму висновки і працюватиму далі…

Розмовляв Юрій РИЧУК (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 77
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
просто кинули під танк кандидата ( а гранати видати забулись))), а так за 2 тижня і отримати 15% з 0% це теж непогано.
Відповісти
та суть не в тому ж. на кандидата мала працювати вся команда. а не він один. якщо кандидат не мав змоги працювати, то треба було залучати усіх місцевих партійців. не може ж кандидат сам виграти вибори.
Відповісти
є таке неписане правило, що на мажоритарний виборах кандидат працює сам і організовує свою роботу, переважно, сам, і тому нарікання, що хтось там не зробив, не допоміг, не забезпечив не приймаються, а команду він поивнен теж був органзовувати сам))) і дослідження ситуації на окрузі напередодні виборів повинен проводити сам, а не розповsдати казки, що вони недооцінили начальника волинської митниці)))
Відповісти
А міщук взагалі пусте місце, вони б ще вікторова поставили)
Відповісти
Пизу краще.
Відповісти
А може Шибу ставили б?
Відповісти
Пустовіта, який проданий давним - давно. Лиже дупу клімчуку та іншим... .
Відповісти
А з Міщука ще люди будуть... Принаймні, програв достойно. Тільки ж вагова категорія у начальника Ягодинської митниці інша. За ним турійчани - горою, бо може не забере блок цигарок на кордоні, як везтимуть та скажуть, що голосували за Микиютка, от Наташка й відпустить до поляків...
Відповісти
весело виходить. Міщук наїжджає на Батьківщину. дійсно, навіщо тоді йти було на ті вибори, коли нема команди? але не можу повірити пану Міщуку у тому, що його так пізно поінформували про участь у виборах! його кандидатура значно раніше обговорювалася і була узгоджена. так що у нього більше часу було таки.
Відповісти
Його просто використали як тряпку для миття підлоги в проданій Батьківщині. ХА - ХА !
Відповісти
100% Міщук мав море часу, він знав про своє висунення не 27 січня, а 25 січня, а за два дні, можна було пів-району скупити, і вікна вставити у всіх нужниках...
Відповісти
турійчанам потрібно подякувати своєму пану і благодійнику Микитюку за встановлені нужники з вікнами та підігрівом.
Відповісти
А нашому народу - аби вікна та двері вставити, та гречкою з цукром пузо набити... діряві голови... так і житимуть з пластиковим вікном і мішком цукру раз на 5 років...
Відповісти
так і є. але народ не дуже намагаються просвітити щодо цього.
Відповісти
Валерій Міщук - ти просто невдячна свиня.
Тепер, замість того щоб нам подякувати, ти робиш нас винними у своїй бездарності і примітивності.
Приїхав як барин, зверхньо і нагло відносився до людей, шануючи лише контрабандиста Чернякова, і думав що тебе лобизати будуть?
15% це не твій відсоток, це залишки рейтингу Батьківщини, Свободи І Фронту Змін, які ти бездарно прокакав.
Навіть духу не вистарчило не обливати брудом тих кому ти мав би бути зобовязаний.
Бездара і нікчема.
Відповісти
перепрошую, а ви хто будете - бютівська тушка з Турійщини? чи може сама дама голова Турійської районної ради Ольга Черен? невже ви думаєте, що кандидат кидався б такими словами просто так.
Відповісти
Саме так десь і було(можливо)
Відповісти
Самі ви нікчеми та бездари, правильно вас кличуть в Турійську ШВОНДЄРИ !!!
Відповісти
Та Пустовіт повністью продався і ліг під Партію регіонів. Достатньо подивитись на результати виборів по округам Волині. А саме Пустовіт очолював обласний виборчий штаб. Я ще не бачив такої беззубої виборчої компанії "Батьківщини". А що, думаєте конференцію він не збирав і не висовував кандидатів від "Батьківщини" це випадковість або недопрацювання? Ні, це продажність і зрада очільника "Батьківщини" ПУСТОВІТА. Ганьба депутушці!!!!
Відповісти
Читайте це скоріше, бо Грішенька Пустомеля зараз передзвонить на Волиньпост та попросить забрати коментарі про ноьго.
Відповісти
А ви бачили, як отой гарант опозиції секретарка Пустовіт, як секретутка ліг під міського голову? А це ж обличча міської партії "Батьківщина" можна сказати її лідер.
Відповісти
Це вже давно не лідер. Його ж Грицюк груддю вскармлював...
Відповісти
брехня. у Грицюка нема молока. не міг він вскармлювати Пустовіта.
Відповісти
Тоді мабуть не груддю кормив, а чимось іншим...
Відповісти
Мужчинки ! Немає на волині опозиції, є продажні шкури, а розпочато все з керівників БЮТу, потрібно нових людей, можливо ще трохи поживе Батьківщина, але Юля сидітиме в тюрмі довічно, пока будуть працювати ті самі.
Відповісти
респект
Відповісти
Пані Ольго, ну чому такі емоції? Ви ж посадова особа. Ну не дав грошей вам Міщук, а дав Микитюк, то так і скажіть, усі зрозуміють... А Міщук вам нічим не зобов*язаний, бо ви і Батьківщина дві великі різниці.
Відповісти
не дуже і великі різниці! тож Батьківщина і Фронт Змін об'єдналися, а ви кажете про велику різницю. цей конфлікт потрібно розглядати як внутрішній міжпартійний волинський конфлікт. і суть його зрозуміла. це може стати прологом до нової війни за місце секратаря Луцької міської ради. поразка Міщука послужила тільки приводом. Того й пішов такий наїзд на Батьківщину. Хоч, може він і обгрунтований цілком. Але буде точно використаний для подальшої боротьби. Напевно, доведеться Пустовіту вступити в нове протистояння за своє крісло...
Відповісти
Та Пустовіт вдавиться, а не віддасть місце секретаря. Тож так треба було неповажати себе та свою партію і так до безтями любити себе та гроші, що за підтримкою звертався до своїх опонентів з партії регіонів та шукав покровительства у Бориса Петровича. Шана Клімчуку, що не підтримав ту шавку.
Відповісти
Пані Ольго, ну чому такі емоції? Ви ж посадова особа. Ну не дав грошей вам Міщук, а дав Микитюк, то так і скажіть, усі зрозуміють... А Міщук вам нічим не зобов*язаний, бо ви і Батьківщина дві великі різниці.
Відповісти
гарно зіскочив, красавец. Вставив Пустомелю, Пизу і Шизу. Нагострив лижі у Свободу? Вітів щось наобіцяв?
Відповісти
Вітів така сама продажна шкура
Відповісти
Хто це такий? Де він взявся? Просвітіть будь-ласка, там в Сені всі такі?
Відповісти
Цікаво, а як би прокоментував цю ситуацію Лазорко? Провладний магнат виграв вибори у опозиціонера
Відповісти
Якщо по гріші пустовіту почали топтатися фронтошизіки,а гріша мовчіть-значить у роті чергова соска у гріши,пора міняти грішу разом із соскою.Усі на конференцію.
Відповісти
Та ви там всі такі
Відповісти
Міщуку. Вибачаюсь за запізнення. "Масштаби впливу опонента" (як ви кажете), оцінюються в першу чергу. Може коза піти проти буйвола? Це козі зрозуміло. І барану. А Міщуку не зрозуміло. Голова велика, але порожня, як шпаківня взимку. І це ж треба ще було лізти до преси, щоб зайвий раз обкакатись?!
Відповісти
тому і сільський, якщо не розумієте слово масштаб і дефіцит часу. Якби все можна оцінювати наперед щастю, достатку не булоб меж, а Лото-забава б збанкрутіла.
Не зрозуміло інше- на хіба Міщуку облрада?
Відповісти
Богдан Павлович, заспокойтесь, не будіть люмпенів.
Відповісти
І як кажуть в Турійську - "швондєрів" ! (для тих хто не знає повідомляю, ШВОНДЄРИ - це сьогоднішні представники Батьківщини, включаючи їхнє керівництво в областіі всіх тих хто з тіні гавкає, а на яву нічого не вартує, одним словом - шводєри).
Відповісти
Потрібно було по Турійську йти Шибі. Він набагато сильніший за Міщука.
Відповісти
Потрібно, але не можна!
Відповісти
А чому?
Відповісти
Ха-Ха-Ха
Відповісти
Там він і об.....ся б. Який рейтинг довіри лучан отримав на останніх мерських перегонах Шиба? - Правильно, ще гірший за Міщука. - Так що усіх бажаючих реанімувати Шибу запрошуємо у клініку Шиба http://www.global-medical.com/%D0%A8%D0%B8%D0%B1%D0%B0?utm_source=Yandex&utm_medium=cpc&utm_campaign=BrandNames&utm_term=%D1%88%D0%B8%D0%B1%D0%B0
Відповісти
Шиба скоро очолить Фронт змін, бо Пиза не лідер, він звичайний бухгалтер. Ось тоді таким як Міщук місця в партії не буде. Шиба не буде жувати соплі.
Відповісти
А що він буде жувати?
Відповісти
Піпець буде і фронту змін, коли його очолить шиба
Відповісти
Василь Павлович, не очолить, Пиза не дасть.
Відповісти
дійсно чому Шиба не йшов, невже Міщук має такий вплив на Пизу, Шибу і Пустовіта . Профукав вибори і щей всіх вставив. Висновок: Міщук-аферист вищої проби.
Відповісти
Фронт змін очолить мій друг.
Відповісти
Тупість - декотрих дописувачів - безмежна. Шиба отримав би чергову поразку у "своєму" районі... Тому й кинули Міщука під адміністративний каток...
Відповісти
Підставляли Пизу і Міщука, робив це Пустовіт, він скомбінував передачу висунення Фронту Змін в прогнозованому окрузі, де мав перемогти сильний кандидат від влади Микитюк Роман.
Відповісти
Замість переконувати волинян що продаватися за 200 грн і кг гречки аналогічно "подвигові Іуди" Ви щось таке говорите що не сила перетерпіти ваші балачки, Думайте як витягнути полішуків з червоноі русифікаціі і одурачування компаніею"Бородатого" а не товчіть воду у ступі
Відповісти
Я теж вважаю, що Фронт Змін очолить не Шиба, а Гузь. Але якщо бути об'єктивним то поки Пиза попустив Гузя конкретно. Та Ігор не здасця. Він все порішає в Києві.
Відповісти
А рішалка в Гузя не зломиться?
Відповісти
Рішали, пролупите Україну.
Відповісти
ЧОГО МОВЧИТЬ ПУСТОВІТ? З день а від нього як від Сталіна на початку війни.Слабак с...
Відповісти
Борода задоволений,Міщук кинутий, Пустовіт ніякий.
Відповісти
Ні слова про Удар...
Відповісти
А чому про удар ні слова?
Відповісти
Красуля ніякий не патріот, -він тушка циганської крові,вискочка. я не розумію-як може бути циган громадянином України. хто їм паспорти видає?
якби не пан Гут, який зараз в Турійську нотаріус, не було б цього вискочки.
той же Гут всунув всіх трьох братів до божидарника в політех.
молодший красуля сидів за згвалтування своєї односельчанки,
старший-криса - краде і своїх і чужих...
Кому потрібні такі циганські патріоти? )
Відповісти
Ооо!!!... Відразу видно що Волинські патріоти вас десь в чомусь "обскакали")))
Відповісти
Взяло ? Негайно до лікаря !!!!
Відповісти
Я надіюсь, ті цигани хоч заплатили вам за піар?
Відповісти
той Міщук сам нічого не робив, прекрасно знав, що не пройде, бо він чужий для Турійського району, навіть із проблематикою району докінця не ознайомився, а тепер дає інтерв’ю і звинувачує всіх, зокрема і партію "Батьківщину", яка доречі підтримала його і висунула як єдиного кандидата...хіба ж так можна... аяяяй, соромно має бути, молодий чоловіче!
Відповісти
Такі так. Програв. А як інакше? А кому потрібен представник партії, яка тільки тим і займається, що стоїть в опозиційній позі. Хто очолює обласну організацію ФЗ (Батьківщина)? Хто районну в Турійську? Хто вони? Чому нормальні люди повинні знати цих невідомих? Нічого не роблять і грошей не мають.
Відповісти
Цигани не платять, вони крадуть, дурять, розводять.
Відповісти
Якщо ти лох то тебе і свої розведуть, а принижувати нац.меншини тут не варто!
Відповісти
схоже ти сам з тої касти апачів
Відповісти
Та не переживай так, ти навіть на лоха недотягуєш. Щось приматоподібне, але не розуміют що? Гавкний ще що небуть.
Відповісти
+111111111111111
Відповісти
Слабовато. А ну гавкни голосніше!
Відповісти
А що Міщук - циган? То класно!
Відповісти
На фото вилитий циган, ні скоріше нігер.
Відповісти
Всем спасибо, все свободны!!!
Відповісти
Останні статті
Кандидат від «Фронту Змін» Валерій Міщук: «Ми недооцінили масштабів впливу опонента»
20 лютий, 2013, 11:44