Будівельний сезон на старті: вибираємо цемент*

Будівельний сезон на старті: вибираємо цемент*
До старту повноцінного будівельного сезону, що починається з теплом, залишився приблизно місяць. Тому нині саме час вибирати необхідні матеріали, оглянути пропозиції від виробників та провести всю підготовчу роботу для майбутньої забудови чи ремонту.

Пропонуємо з’ясувати всі підводні камені, з якими можуть зіштовхнутися споживачі, вибираючи основу основ для будівництва, – цемент. За допомогою ми звернулися до генерального директора ПП «Західноукраїнська торгова компанія» Андрія Разумовського, підприємство якого тривалий час працює на ринку будівельних матеріалів.

РОЗПОДІЛ РИНКУ


Поки що кращої речовини для будівництва, що замінила би цемент, людство не вигадало. Світовим лідером виробництва цього матеріалу вважається Китай.

В Україні виготовленням цементу займаються 11 заводів. На Західний та частково Центральний регіон працюють чотири виробники. Мова йде про такі торгові марки як «Волинь-Цемент» (м. Здолбунів, Рівненська область), «Миколаївцемент» (Львівська область), «Подільський цемент» (Хмельницька область) та «Івано-Франківськцемент» (Івано-Франківська область). Їхня продукція є найбільш затребуваною і серед волинян.

ПП «Західноукраїнська торгова компанія»
співпрацює з декількома виробниками серед згадуваних: CRH ПАТ «Подільський цемент», Dyckerhoff Ukraine ПАТ «Волинь-Цемент» та ВАТ «Івано-Франківськцемент». Це дозволяє входити до числа найбільших постачальників цементу у Волинській області. Хоча замовити продукцію у підприємства можна з усіх куточків країни. Варто лише зателефонувати і вам підкажуть, як оформити потрібну саме для вашого будівництва продукцію.

Одним із найстарших цементних заводів в Україні є Здолбунівський завод. Його історія налічує понад сотню років, а виготовляти цемент тут почали у 30-тих роках 20 століття. На початку 21 століття контрольний пакет акцій підприємства викупила німецька промислова група Dyckerhoff AG.

Цікаво, що іноземних власників мають і решта згадуваних нами заводів, окрім Івано-Франківського. Власником контрольного пакету акцій заводу у Кам'янці-Подільському є ірландська група CRH, що працює у 34 країнах світу. «Миколаївцемент» з 1999 року належить до французької компанії «Лафарж», що є одним зі світових лідерів виготовлення будівельних матеріалів у світі.

Експерти ПП «Західноукраїнська торгова компанія» пояснюють, що кожен із заводів вкладає чималі інвестиції не лише у покращення технології виробництва, а й збільшення показників екологічності та економності. Наприклад, відмовляючись від газу та переходячи на використання вугілля при виробництві. Або ж, переходячи на так зване «сухе виробництво». Це дозволяє зменшити шкідливість виробництва, а саме викиди вуглекислого газу на понад 50%. Додамо, що тільки такий спосіб виробництва використовують у Європі.

ЯКИМ БУВАЄ ЦЕМЕНТ?

Цемент є сумішшю подрібненого клінкера, гіпсу та спеціальних домішок. Цей матеріал при контакті з водою, піском, щебенем та іншими складовими утворює в’яжучу суміш, яка використовується при зведенні стін, залитті фундаменту, будівництві мостів, промислових об’єктів, житлових будинків та навіть для виготовлення бруківки.

Цікаво, що у покупців існує невиправданий стереотип. Мовляв, якість цементу залежить від його кольору. Справді, у вищих марках цементу його складові більш подрібнені і світліші. Втім орієнтація на колір є оманливою. Наприклад, основною сировиною виробництва Здолбунівського цементу є крейда, на відміну від решти виробників, які використовують вапняк, що має темніший відтінок. Втім на якість цементу це не впливає.

Тому вибирати цемент за кольором спеціалісти не радять.
За призначенням розрізняють спеціальні та загальні види цементу. Перші використовують для будівництва промислових об’єктів чи вагових об’єктів інфраструктури, де потрібні особливі якості цементу: його підвищена міцність, швидкість твердіння, реакція на перепади температури, вологу, гідравлічні показники та інші.

Наприклад, для зведення мостів необхідний портландцемент без добавок та шлаків. Це забезпечує стійкість конструкції до вологи, перепадів температури.

Найчастіше для житлового та побутового будівництва використовують загальні види цементу марок 400 та 500. Цемент маркується в залежності від здатності витримувати навантаження і наявність добавок до загального об’єму. Літера А на упаковці означає наявність домішок. АШ значить наявність домішок у вигляді шлаку.

Маркування на упаковці ПЦ-1-500 означає, що це є портлендцемент (цемент з основою силікату кальцію, що має підвищену міцність при твердінні, водостійкість і морозостійкість) першої групи без домішок. Цей цемент може витримувати навантаження 500 кг/см. Марка 500 дорожча від марки 400. Спеціалісти кажуть, що якщо використовувати такий цемент у будівництві, то, при збереженні правильних пропорцій, його потрібно на 10% менше, аніж марки 400.

Втім, у приватному будівництві не часто можна зустріти точне виконання рекомендацій найманими працівниками, тому економія за рахунок якості зазвичай відсутня.

Позначка ПЦ розшифровується як портландцемент, а ЩПЦ - шлакопортландцемент. Тобто цемент, що містить у собі шлак. Такий матеріал твердне довше і менш стійкий до впливу ґрунтових вод. У Західноукраїнській торговій компанії пропонують цемент таких марок як Портландцемент ПЦ ІІ/А-Ш-400, портландцемент ПЦ ІІ/А-Ш-500 та Портландцемент ПЦІ-500.



НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ?

Спеціалісти Західноукраїнської торгової компанії пояснюють, що визначити «на око» якість цементу доволі важко. Свіжий цемент за консистенцією повинен нагадувати борошно та сипатися крізь пальці, якщо його взяти у долоні. Втім розкрити для покупця упаковку, аби пощупати товар навряд чи хтось погодиться. Єдине, що можна визначити навпомацки – це рихлість, сипучість речовини через упаковку. Цемент не повинен бути твердим на дотик та не повинен містити грудочок.

Тому споживачам варто звернути увагу на продавця. Купувати дешевший цемент у неперевірених місцях (наприклад, такий часто продають на дорогах) спеціалісти не радять. Варто також пам’ятати про те, що ціни заводи-виробники зменшують лише у зимовий період. При чому знижки можуть сягати 5 гривень на мішку по 50 кг. Тобто, якщо мішок марки 400 вагою 50 кілограм у сезон коштує 50 гривень, то знижка взимку ставитиме 5 гривень максимум.

Оскільки на ринку цементу дуже багато фальсифікату, споживачу варто поцікавитися наявністю сертифікату відповідності товару, який видається на кожну партію окремо. Не зайвим буде вивчити саму упаковку. Аби вберегтись від підробок, заводи використовують лише цупкий високоякісний папір.

Наприклад, виробник «Волиньцемент» використовує папір із ребристим тисненням та позначками, що помітні під ультрафіолетовим світлом. Упаковка не повинна бути залежана чи подерта. На пачці має зазначатися інформація про виробника, позначення цементу, нормативного документа, за яким поставляють цемент, гарантована маса нетто та знак відповідності при поставці сертифікованого цементу.

Цемент без упаковки зберігають в силосах або іншій критій тарі. На малих розосереджених об’єктах цемент зберігають в контейнерах. Зберігання насипного цементу в складах амбарного типу, під навісом, в засіках, на відкритих майданчиках під брезентовим (або іншим водонепроникним) покриттям забороняється.

Цемент в мішках зберігають в критих сухих приміщеннях. При зберіганні мішки з цементом укладають на піддони в ряди щільно, один біля одного по висоті не більше 1,8 м із забезпеченням вільного підходу до них. Цемент в м’яких контейнерах і пакетах, виготовлених з водонепроникних матеріалів, допускається зберігати в складах амбарного типу і на відкритих майданчиках за умови цілісності водонепроникної упаковки.

Фасують цемент у мішки вагою 50 та 25 кілограм. Щоб полегшити умови роботи будівельникам на об’єкті, краще придбати фасовку по 25 кг. Необхідно пам’ятати, що цемент зберігають у захищеному від вологи приміщенні. Він дуже легко абсорбує воду, а тому чим довше зберігається, тим більше втрачає свої властивості. Вважається, що термін максимальної придатності цементу становить 2 місяці. Вже за півроку навіть при ідеальному зберіганні він втратить більше 50% своїх властивостей.

І найважливіше, на чому наголошують виробники та будівельники: який би якісний цемент ви не обрали, при недотриманні технології будівництва, правильних пропорцій для приготування сумішей, якісно підібраних будівельних матеріалів – отримати гарний результат не вдасться.

Підготувала Алла БЕРЕЖНИЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Останні статті
Будівельний сезон на старті: вибираємо цемент*
05 квітень, 2013, 10:44