Воїна-афганця пхають за грати за надуманий злочин?

Воїна-афганця пхають за грати за надуманий злочин?
Ростанська сільська школа, що у Шацькому районі,була на слуху сім років тому. Як відомо, згодом у тих краях балотувався у депутати Волинської обласної ради Борис Клімчук.

Майбутній очільник Волинської обласної державної адміністрації у часи Помаранчевої революції змушений був шукати собі можливості проникнення до крайової влади. Ото й вирішив представляти інтереси тамтешньої громади. З огляду на це, Борис Петрович враз заходився покращувати життя селян, зокрема сприяючи добудові Ростанської школи. У владний кабінет він таки потрапив.

А от приватний підприємець Микола Кобзар, котрий оновлював приміщення освітнього закладу, отримав звинувачення у розкраданні бюджетних коштів.

Цю справу розслідували кілька років поспіль. Перший розгляд її Шацьким судом завершився постановою про дорозслідування кримінальної справи. Прокуратура скасувала це рішення і після розгляду в Апеляційному суді Волинської області справу відправили на новий судовий розгляд. Зокрема, Шацький районний суд призначив комплексну експертизу, аби розібратися у будівельних та бухгалтерсько-економічних справах Миколи Кобзаря, котрий зводив об’єкт за кошти, виділені державою та обласним і місцевим бюджетами.

Приватний підприємець Микола Кобзар із Рожищенського району при помаранчевих виграв тендер на добудову Ростанської школи, що проводився у 2007 році. Уже на той час український дипломат Борис Клімчук мав намір стати кандидатом у депутати до Волинської обласної ради. Тож прагнув добудувати сільську школу, аби відзначитися у позитивному сенсі перед потенційними виборцями. Мовляв, сприяв у зведені школи, а тому і буду представляти інтереси шацької громади в головному представницькому органі краю…

Добудовували Ростанську школу авральними темпами.

Як каже Микола Кобзар, не давали об’єкту вистоятися, просохнути штукатурці на стінах, як їх змушували фарбувати. Фактично спонукали до порушення будівельних норм. Чиновники наказували підприємцю робити все швидко. Микола будував. Його люди на об’єкті працювали у три зміни. Клали цеглу, штукатурили і фарбували.

- Я їм пояснював, що не можна по свіжій штукатурці фарбувати, але марно, - згадує Микола Кобзар.

А замість подяки за такі ударні темпи роботи приватний підприємець Кобзар отримав звинувачення у кримінальному діянні. Представники правоохоронної системи заходилися розслідувати кримінальну справу: заблокували усю роботу приватного підприємця Кобзаря. Два роки поспіль його мордували, а згодом зібрані матеріали справи поспіхом запхали до суду. До речі, чимало вилучених у Кобзаря фінансових паперів безслідно зникли.

Судова інстанція повернула справу на нове розслідування і звеліла призначити у ній комплексну експертизу. До цього у школі проводилася лишень будівельно-технічна. Та й то, як твердить Микола Кобзар, про людське око, насправді ж ніхто нічого не оглядав і не переміряв на будівельному об’єкті.

Школу здали «своєчасно», аби встигнути до виборів. Варто зауважити, що вона досі офіційно не прийнята в експлуатацію.
Усі роботи контролювали різні інспекторські організації і на той час не висловлювали будь-яких претензій до їх якості.

Підписували папери, за які несли відповідальність за законом. Принаймні, повинні були нести. Однак…

Кримінальне провадження порушили і звинуватили приватного підприємця Миколу Кобзаря у привласненні бюджетних коштів.

Твердили, що він начебто займався крадіжками, списував будматеріали. Проте цікаво, а за які послуги, чи то пак, заслуги, отримували заробітну плату контролюючі організації краю? Вони ж бо підписували папери і завіряли, що все у порядку. З них нині, як з гуся вода?

Натомість пани будівельні експерти нічого не переміряли на об’єкті, обмежилися лишень візуальним оглядом. Приїхала, наприклад, будівельний експерт Ніна Трунова і подивилася.

Потім пообіцяла прибути знову, аби поміряти. Однак і донині не дочекалися її у Ростані. Натомість Трунова написала висновок. Вочевидь переписала попередній будівельно-технічної експертизи, складений її колегами. Назвала цей папір комісійною експертизою і кримінальну справу запхали до суду.

Нагадаємо, що з суду її відправили з вимогою провести не комісійну, а комплексну експертизу. Тобто, окрім будівельно-технічної, мали виконати бухгалтерську та фінансову експертизи. За таку перевірку, до речі, бралися рівненські експерти, однак їх так і не запросили до виконання цієї роботи.

Врешті-решт Миколу Кобзаря засуди до восьми років позбавлення волі. Звеліли запхати за грати людину, у злодіяннях якої навіть толком і не впевнилися? Між тим, Микола Костянтинович пройшов війну в Афганістані, звідки повернувся з серйозними проблеми зі здоров’ям. Проте, кому нині до цього є діло?

Правда, крім Миколи Кобзаря, засудили і керівника відділу освіти і науки Шацької райдержадміністрації Наталію Борсук, котрій дали умовне покарання – три роки з однорічним іспитовим терміном. Присудили їй такий строк за компанію, щоб винести більш строгий, обвинувальний вирок Миколі Костянтиновичу?

- Переробляли, заново штукатурили стіни, фарбували, бо ж все потріскалося і обсипалося відразу після виборів, - каже Микола Костянтинович.

До речі, будівельні експерти зобов’язані ретельно все обміряти і порахувати. Натомість вони твердять, що Кобзар приписав у рахунок зайві бетонні плити. Цікаво, а хто їх рахував? Просто сказали, що начебто поклали на дванадцять плит більше і баста. Насправді ж плити використовували на будівництві не того розміру, про який йдеться у сумнозвісному висновку. Одну і ту ж площу розділили на менші плити, ото й збільшилася їх кількість…

Для підтримки правоохоронних органів, котрі порушили кримінальну справу задіяли засоби масової інформації. У всіх місцевих ЗМІ прозвучало, що викрили махінації при добудові Ростанської школи. Тепер таке прагнуть затвердити і у судовій інстанції, аби зберегти якусь там честь якогось мундира.

Олена МОРОЗ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хто пише і хто друкує таку галіматню. Хто тільки не писав про цю нещасну школу,розслідування, перевірки, суди і не видно кінця і краю. Здається крапку в цій справі поставить Клімчук Б.П. який популярно на сторінках інтернет-видання розповість хто,що,як і коли вирішував, будував і здавав в екплуатацію літерний об"єкт.Крапка.
Відповісти
А Ви, Олено, були у Ростані чи Шацьку? Спілкувалися з кимось крім Кобзаря? І до чого тут Климчук стосовно сприяння добудови Ростанської школи? Її лобіювали Бондар з тодішнім головою Шацької РДА Кислюком.А чи не Кобзар був генпідрядчиком на будівництві особняка Бондаря? І врешті напишіть і про всі об"єкти, які будував Кобзар у Шацькому районі починаючи від громадсь кого туалету за 26 тисяч( а звмчайна вбиральня, як у дядька в селі)...Якщо проводити журналістське розслідування, то об"єктивне.Бо це попахує заказухою
Відповісти
Оце Петро врізав. Відкрий ще нові побробиці цього "нещасного" і "затрваленого" Кобзара.
Відповісти
а коли в Мороз статті чи публікації не попахували заказую !? аби не було дерибану грошей зі сторони підрядників та посадовців давно вже б забули про цю школу. А там кобзар видно добре зрубав на бюджетних грошах...
Відповісти
Кобзар не виновен
Відповісти