Бунт маршруток: геть дві гривні за проїзд!

Бунт маршруток: геть дві гривні за проїзд!
У Луцьку члени Волинської асоціації перевізників 1 квітня зібралися на позачергові збори. В порядку денному тільки один пункт – вимагати від влади дозволу збільшити тариф.

Збільшення ціни квитка назріло вже давно. Власники маршруток ще у минулому році зверталися до Луцької міської ради з проханням підняти граничну ціну за перевезення до планки в 2,50 гривні з першого червня 2014 року. Але, посилаючись на стрімке здешевлення гривні і зростання ціни на дизельне паливо, перевізники стали вимагати ще більшого підвищення ціни.

Маршрутники просять збільшити вартість квитка за проїзд до 3,50 гривні. І не влітку, а вже з 23 квітня.

Письмове звернення до Луцької мерії перевізники підготували у п’ятницю. А вже у вівторок, 1 квітня під час зборів його текст викликав у маршрутників хвилю емоцій: в ньому не було враховано останнє подорожчання пального.

«За останні чотири дні вартість пального зросла ще на 10 %. Це вже третя підстава збільшити ціну! Літр «солярки» коштує більше 12 гривень», - каже заступник директор АТП 107-01 Олександр Тучинський.

«Ми заручники ситуації! Грошей вистачає тільки на поточний ремонт! До першого червня автобуси просто не зможуть виїхати на маршрут. Запасні частини більше в борг не дають, бо ціна міняється на них постійно. Ситуація близька до колапсу», - розповідає директор АТП 10701 Володимир Приймич.

«У мене тариф за такої ціни згідно розрахунків повинен бути 4 гривні. Але зрозуміло, що для населення він непідйомний. Тому ми просимо 3 гривні, це дозволить існувати перевізникам», - висловився один з перевізників.

«Якщо відповідь для нас буде негативна, то ми будемо ставити автомобілі на стоянках. І в той лист написати, що ми будемо вставати!», - озвучив загальний настрій підприємець Давид Голод.

Маршрутники того дня були впевнені, що міський голова Микола Романюк в передвиборчих умовах не погодиться підняти ціну. На таке припущення спрацювала відсутність заступника міського голови Тараса Яковлева, який і відповідає за транспорт. Підприємці підозрюють, що міська влада, як той страус, заховала голову в пісок, і намагається затягнути якнайдовше з переглядом тарифів на перевезення.

«Усі ми можемо місто поставити на коліна!» - кричить хтось під час бурхливої дискусії.

Головуючий пропонує не провокувати ситуацію, а говорити з владою мовою ультиматумів тільки після попереджувального страйку.

За результатами зборів власники маршруток прийняли рішення наступного дня йти на виконком Луцької міської ради з вимогами підвищити граничну ціну за перевезення до 3,5 гривні. Зміну тарифів підприємці просять запровадити після 23 квітня.

* * *

Наступного дня члени асоціації зібралися на першому поверсі ЦНАПу. Потреба підвищити ціни на перевезення зібрала в адміністративній будівлі більше 30-ти підприємців. Та їм не вдалося потрапити до приміщення, де тривало засідання.

Це викликало обурення підприємців.«Може нам просто розійтися, і завтра не виїжджати нікому?» - кричали вони.

За ніч вимоги радикалізувалися. За останні декілька годин ціна на пальне зросла на 5 копійок за літр. «Після обіду ціна ще зросте – аж до 13 гривень. Мені на заправці казали!» - нагнітав один з присутніх.

До розлючених підприємців спустився по сходах заступник міського голови Тарас Яковлев, який на себе сприйняв всю експресію власників маршруток.

«Напишіть свої розрахунки, підтвердження витрат. Але ви не зможете їх підтвердити, тому що їздите по-чорному, але то не моя справа», - зауважив чиновник.

Яковлев запропонував провести круглий стіл у вівторок, 8 квітня, на якому міська влада і підприємці будуть узгоджувати ціну за перевезення пасажирів.

Така відповідь вочевидь не задовольнила підприємців, які були налаштовані на негайне підняття тарифів. Втім, після бурхливої дискусії Яковлеву вдалося вмовити відкласти вирішення цього питання до вівторка, «озадачивши» підприємців написанням економічних обґрунтувань.

Чи піде міська влада на поступки «маршрутникам»? Схоже, владці налаштовані «тягнути до останнього»...

Сергій ШАПОВАЛ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 49
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Геть маршрутки з Луцька.!!!!!!!! Влада повинна підняти з колін ДЕПО та забезпечити проїзд лучан тролейбусами та своїми маршрутками. Хай перевізники постоять на біржах або їх родини пожеруть тільки картоплю, а не відпочивають на золотих пісках? і тоді подивляться як прожити місяць з 1000- 1200 і проїзд 3,5. Аналітики влади де ви є, хай вам грець,Поїздіть на маршрутках і порахуйте їхні прибутки, кількість пасажирів - ми це тюлька в банці яка немає чим дихати і музика оре як навіжана, а не сидячі і вдячні пасажири, то де ваші Аналітичні дані, за що ви отримуєте зарплатню з наших податків, де Антимонопольний комітет. ЖАХ А НЕ ВЛАДА. ГЕть маршрктки з міста!!!!
Відповісти
Повністю згоден. Проїзд в 15-ці коштує 1.50 грн і не скаржаться, бо в них чітка звітність, а ці бариги взагалі зажрались.
Відповісти
Я також згідний. Їм все мало. Бо думають тільки про себе а не про людей. В яких на тролейбус не вистачає не говорячі вже про марш. Повністю згоден чиновником, доведіть прозоро що такі витрати. А потім вимагайте. Ви хочете підняти заробіток для себе а для пасажирів цього ніхто не робить. Ми терпимо і ви терпіть!!!
Відповісти
Автобуси в аварійному стані при ціні на солярку 14 грн за літрніяк не може бути проїзд 1.50. якщо ми хочемо жертв тоді вперед!
Відповісти
Голод аферист і кидала.
Відповісти
І напевне щось там заробляє)
Відповісти
довго не потянуть....спочатку здохнуть перевізники від боргів, а потім влада. Влада хай не тупить а приймає поступове збільшення...так-би мовити 3,00 грн до 1 вересня, і якщо стабілізується/дестабілізується ситуація то 3,50. якщо нічо не робити то нічо і невийде взагалі з перевезення
Відповісти
Давай касовы апарати в маршрутки.
Відповісти
Я підтримую Вас на 300% зАЖЕРЛИСЯ. пІДНІМАЕМО депо БУДЕМО ІЗДИТИ ТІЛЬКИ ТРОЛЕЙБУСОМ ТА АВТОБУСАМИ ВІД ДЕПОЮ
Відповісти
Однозначно - маршрути повіддавати ДЕПО... Їм 2 грн вистачає...
Відповісти
Тут Ви праві, Депо 2 гривні вистачає і 1,5. Але то дурниця, що зарплату за 4 місяці не платить працівникам. Майже всі тролейбуси і автобуси які є в власності депо стоять під забором, бо їх немає чим ремонтувати. А ще лізинг треба платити. Всі маршрути віддавати тільки депо. Нехай своїми 10 тролейбусами і 8 автобусами обслуговує 200 тис. Луцьк.
Відповісти
пасажири і лучани! нам необхідно прийти на слухання давайте організуємось. ціни і се росте, крім зарплат і призупинені соцпільги. то народ затягує паски, а базарники і всі торгаші та маршрутчики. хочуть підвищення то це що окремий народ. То що це геноцид народу - 33 роки.
Відповісти
Так, вимагаємо відкритих слухань! Бо ті бариги підмажуть, де треба, а в збитках залишимось ми!
Ви бачили : вони нас на коліна поставити погрожують?
Люди, не будьте байдужими, бо буде пізно!
Відповісти
Ви праві!Бариги вже краю не бачать!!!!!
Відповісти
Лучанки і інші, а чого Ви не хочете побігти на заправки і сказати щоб вони ціни не піднімали, бо в Вас зарплати і пенсії не піднялися. Чи ви думаєте, що громадський траспорт на повітрі їздить? Якщо піднялося і ціні пальне, логічно що має піднятися проїзд.
Відповісти
Логічно лише у випадку збереження норми прибутку, а точніше надприбутку, який отримують перевізники.
Хай також затягують пояси, а не звалюють все на наші плечі.
Відповісти
Про надприбуток самі придумали? Чи може торгівля нафтопродуктами надприбуток? Сходіть на будь-яку заправку і скажіть, що вони отримують надприбутки і не піднімають більше ціни на бензин, а затягують пояси і не звалюють все на Ваші плечі. Смішно. Це ринкова економіка, не влаштовує ціна - не купуй.
Відповісти
ви нас здивувати хочете чи підтвердили що сьогодні і завжди надприбутки мають ті що торгує нафтопродуктами а ти зараза порахуй свою зарплату коли торгуєш бензином по ціні євро тепер і зарплатню звичайних людей яким не підвищини до росту євро ще ненажерлись мудра не купуй не боїшся уже нічого знаєш що всеодно виплевеш як г..о торгуючи таким товаром
Відповісти
А хто власники цих маршрутів? Правильно, чиновники з органів влади. От вони і хочуть собі накосячити з кишень простого люду. І зовсім не зацікавлені відновити повноцінну роботу муніципального транспорту. Їздять у Польщу, а без толку. Там проїзні квитки на автобуси і тролейбуси.
Відповісти
Якраз таки з Вами не згоден. Якби були власники чиновники, то давним-давно підняли би ціну тихенько, а нас з Вами тільки поставили перед фактом
Відповісти
Найкращий протест проти підняття тарифів - бойкот!
Відповісти
будуть себе возити і вітер...
Відповісти
З 10 тролейбусами набойкотуєш!
Відповісти
а квитки за проїзд вони думають колись видавати
Відповісти
давно пора по 5 грн. як мінімум зробити, ви подивіться бензин по 15 грн !!!!
Відповісти
Ага, а нам зарплати по 5000
Відповісти
і такі милі тубільці!
Відповісти
у мене є два знайомих які працюють на другому маршруті.в день здавали власнику 800грн.заправляють за власні гроші.за 10 днів заробляють 4500 6000 грн
Відповісти
який підйом цін? Квитки не видають , відповідно податки не спдачені, прибутки приховані. Тільки на 15 маршруті квитки.більш немає ні на одному маршруті. Все собі в кишеню і мало. Нехай влада залишає тих, хто працює чесно, таких як 15маршрут. Бензин не піднявся на 75%, максимум вартість може бути піднята на 50 коп.
Відповісти
Народ нетільки виріс бензин, запчастини в два рази,
автомобільне масло в два рази, авто шини в два рази,
а дороги у нас не найкращі. Хочу звернути увагу до "морозка" легко рахувати чужі гроші, візьми купи маршрутку і постав на маршрут і заробляй велике бабло,
або посади водія хай плате по 800грн. в день, або сам сядь водієм на маршрутку.
Відповісти
якщо виросли ціни і не може утримувати підприємство, тоді хай продає підприємство і де працювати, а заробляти на людях в такий час не можна!!!!!
Відповісти
зп на волині 2300грн.а в них вдва рази більше.не збідніють. все час мега прибутків закінчився.а будуть нагліти люди і цих бариг змітуть.\я сам підприємець ізнаю як важко заробляються гроші\
Відповісти
звідки взята ціна 3,50? бензин вроді на місці, нехай подумають чи зможемо ми їм сплачувати таку вартість за проїзд! Я наприклад нашому маршрутчику який їздить маршрутом 103 ківерці через прилуцьк та сапогів навіть гривні недавби! хібащо по голові. Вони хочуть підняти рівень свого життя! А нам як бути? Вони мають по 200грн. зп. в день коли інші мають добре коли по 50грн. нехай спробують підняти!!! Влаштуємо пікет і поїздимо день два тролейбусами за 1,50 Так?
Відповісти
Який день-два? Не менш, як тиждень!
Відповісти
Поясню в ДЕПО мало того що не платять людям зарплати так ще й кредити мільйони. Продати ДЕПО. Заплатити борги! Слава Україні!
Відповісти
За твоїм принципом вже всю країну продали спочатку довели до банкрутсва а тоді купили заводи ж вони самі.
Відповісти
Підняти тариф, або забрати маршутки з міста нехай пішком походять або на таксі)
Відповісти
Всі на велосипеди! Зробимо Луцьк екологічно чистим! Піднімемо рівень фізичної підготовки населення. Подорож зранку на роботу з ДПЗ до Променя - 20 хв - швидше ніж маршруткою і безкоштовно. Це в повільному темпі.
Відповісти
всі на вєлікі!
Відповісти
Реклам це дуже прибутковий бізнес,і за те що ми їздимо рекламній коробці яка тотально засмічує наш свідомий простір вони ще мають знизити ціни
Відповісти
Ничего себе, для Луцка 3.50 грн - это же грабёж!!!! Какие расстояния в Луцке? По сравнению с Киевом, например (там на 3 грн согласились). Зажрались луцкие маршрутчики и развелось их.. как саранча. Пусть не выезжают - воздух чище будет!
Відповісти
а облік і контроль за діяльністю не втрачають свою актуальність! Таки треба завести контроль кількості проїзджаючих в маршрутках.
Відповісти
А білети вони видають? Водії тіки наживаються!!!
Відповісти
білети дають всім бажаючим. Сам бачив, що водій відриває, але ніхто їх не бере. Крім того, єдиноподатники не зобов"язані давати квитки! Треба це знати!!!
Відповісти
Здерти всю рекламу і наліпити на лобове скло. Дозволити в правилах підрізання маршруток. Біля водія поставити гучномовець і вмикати лише Шуберта та аудіокниги.

Після цього можна буде починати розмову щодо вартості проїзду.
Відповісти
Маршрутчики звикли класти до кишені крім зарплати 300-500 грн щоденно, як не виходить - бунт! У Луцьку випускають тролейбуси, місто невелике, то чому не перейти на тролейбусні перевезення. Людям буде робота, а ці так звані "бізнесмени-перевізники" нехай попробують своїми руками чесно заробити кілька гривень і заплатити за проїзд (хоча дуже сумнівно, що вони користуються громадським транспортом.
Відповісти
Біднй і нещасні перевізники... Тільки не один зних не продає свої автобуси і не йде працювати. Бо за зарплату не поїздиш по ОАЕ
Відповісти
дура. продай квартиру. купи автобус. заробляй і їздь в оае
Відповісти
давайте всі ходити пішки і їздити велосипедами)) будемо здоровіші, а місто чистішим
Літні люди та неповносправні проїдуть безоплатно у тролейбусі за державні субвенції
в цьому майбутнє
Відповісти