Вадим Лазоренко: «Відставка Кварцяного – для мене загадка»

Вадим Лазоренко: «Відставка Кварцяного – для мене загадка»
Колишній старший тренер «Волині» і помічник Віталія Кварцяного Вадим Лазоренко розповів, чому пішов з команди, як йому працювалося з найекспресивнішим наставником УПЛ та про скандальний матч з «Металістом».

– Новина про відставку тренерського штабу «Волині» на чолі з Віталієм Кварцяним підірвала українські ЗМІ. Кварцяний сам прийняв таке рішення чи це бажання керівників клубу?

– Для мене його відставка – загадка. Напередодні Віталій Володимирович уклав довгостроковий контракт з «Волинню». Це свідчить про те, що йому довіряли і з ним хотіли працювати далі. Він планував збори, комплектацію, були намітки щодо окремих гравців. Але, мабуть, щось сталося таке, про що я не знаю.

– Дехто впевнений, що причина – здача гри в Харкові і прес-конференція, яка була після цього.

– Не знаю, як пов'язана з цим прес-конференція. Але якщо говорити про матч, то ми вигравали в «Металіста» в Харкові 0:1 до 83-ї хвилини. Потім залишилися удев'ятьох. А проти такої команди, в такій ситуації вистояти – дуже складно. Як на мене, це була одна з кращих ігор «Волині», хоча яскравих ігор у нас було не так вже й багато. На той момент через кадрові проблеми не було можливості для маневру, особливо після вилучень.

– Усі служби «Волині», починаючи від селекційної, закінчуючи службою безпеки, були зав'язані на Кварцяному. Зараз його в клубі немає. Команду чекає структурна революція?


– Безумовно, з приходом Анатолія Дем'яненка зміниться філософія клубу, підхід до навчально-тренувального процесу, підбору гравців. Там буде все по-іншому.

– Вам особисто пропонували залишитися в команді?

– Новий тренер прийшов зі своїм штабом, тому таких пропозицій не було. Мій контракт розірвали, і за весь період керівники команди зі мною розрахувалися. Тому розійшлися без проблем.

– У вас була зустріч із Дем'яненком?

– Ми не зустрічалися. Мені просто повідомили, що в команді буде новий тренерський штаб.

– Як зародилася ваша співпраця з Кварцяним?

– Познайомилися, коли я ще працював у тренерському штабі київського «Арсеналу». Після першого туру чемпіонату надійшла пропозиція від Віталія Володимировича на посаду старшого тренера «Волині». Я з задоволенням відгукнувся на нього.

– Напевно, з таким емоційним тренером працювалося не солодко?

– Не скажу, що було легко, але було дуже цікаво. Була можливість пропонувати свої ідеї, працювати творчо. Кварцяний неординарна особистість, як у футболі, так і в житті. У тренерській діяльності, як і в житті, потрібно бути завжди готовим до змін. Так склалося, що період у Луцьку виявився недовгим, але таким, що запам'ятається. Треба брати все краще і рухатися далі.

– Досвід у вас досить солідний. Ви вже встигли попрацювати як головним тренером, так і в тренерському штабі Морозова, Баранова, Заварова і Кварцяного.

– У моїй кар'єрі були різні етапи. Я маю достатньо знань і досвіду в цій професії. Усі тренери, з якими довелося попрацювати, – нестандартні особистості, кожен зі своїм почерком, своєю філософією футболу. Тому якісь цікаві моменти у них почерпнув. Але у мене є свої думки, ідеї, і свій погляд на футбол, який при можливості буду реалізовувати. Тренер повинен постійно шукати шляхи розвитку в своїй професійній діяльності.

– Ви задоволені виступом команди в першій частині чемпіонату?

– Виступ неоднозначний. У чемпіонаті із задуманого не все вдалося реалізувати, особливо в останніх іграх, а в Кубку Україні все вийшло якнайкраще і команда заслужено вийшла в ¼

– Відкриттям цього проміжку часу стала реалізація Майкона. Що ви з ним зробили?

– Це заслуга Кварцяного. Він його запрошував і поступово ліпив з нього футболіста такого рівня. Він побачив у ньому найголовнішу якість – якість бомбардира. Майкон дуже успішно відіграв першу частину чемпіонату, багато забивав, реалізовував з двох моментів один. Але потім пішли видалення, травми, він втратив ігровий тонус, і кінцівку чемпіонату відіграв невдало.

– Його спеціально підсадили на картки, як казав Кварцяний, чи він сам винен?

– Деякі картки були спірними. Принаймні, Майкон сам повинен був вести себе більш дисципліновано і розуміти, що за ним стоїть команда, та стримувати свої емоції. Може, на нього так вплинула підвищена увага, в тому числі з боку преси. Місце вгорі таблиці бомбардирів відкладало відбиток на молодого хлопця, і десь він зі своїми емоціями не впорався.

– Є інформація, що найближчим часом він піде з «Волині».

– Коли людина весь час забиває, звичайно, за нею будуть стежити. У нього контракт до літа, і керівництво має вирішити, що з ним робити. Продовжити контракт чи ні. Знаю, що йому пропонували пролонгацію договору. Також чув, що його бельгійський «Стандарт» запрошує. Але зараз він поїхав з «Волинню» на збори і залишається гравцем луцького клубу.

– Ще один цікавий випадок трапився з Пищуром, який посварився з Кварцяним і поїхав у «Таврію». Кажуть, у них мало до рукоприкладства не дійшло після одного з матчів.

– У колективі не може бути все гладко. Коли все гладко, як на мене, це не зовсім правильно. Завжди виникають непорозуміння. Гравець бачить гру по-своєму, тренер по-своєму. Головне, щоб завжди була можливість порозумітися і розібратися в конфлікті.

– Але того разу це зробити не вийшло. Пищур пішов з команди.

– Можливо, Пищуру вже потрібно було поміняти атмосферу. З’явився варіант з «Таврією», але у нього склалося там не зовсім вдало. Зараз цікаво буде поспостерігати, як його кар'єра продовжитися у «Волині».

– Ви поділяли тактичні погляди з Кварцяним? Все-таки «Волинь» найчастіше називали атлетичним клубом, а не футбольним.

– Філософія Кварцяного – мати потужних, атлетичних, високорослих футболістів. Але повірте, не стояло завдання, як багато пишуть, грати тільки довгими передачами. Так, це як один зі способів досягнення мети, подолання масованої оборони. Хотілося, звичайно, щоб команда грала у більш видовищний футбол, але й та тактика мала право на життя, і вона давала результати. Але тактика залежить не тільки від бажання тренера, а й від футболістів, які є на цей момент у команді. Як на мене, «Волині» не вистачило стабільності складу. Ці травми, картки сильно вплинули на гру і результати. Не було можливості ставити стабільний склад. Це кардинально впливало на якість гри. А поділяв я бачення Кварцяного чи ні? З тими футболістами, в тій ситуації, що була в команді на той момент, грати в гостроатакуючий і яскравий футбол, який приносив би результат, було неможливо.

Дмитро Поворознюк,
UA-Футбол

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Вадим Лазоренко: «Відставка Кварцяного – для мене загадка»
17 січень, 2012, 11:03