Протестний штрих: з фарбою на президента

Протестний штрих: з фарбою на президента
На 73-му році життя, переживши Хрущова, Брєжнєва, перебудову і розпад Союзу, художник Валентин Данилюк наважився у власний спосіб висловити свою громадянську позицію. Одного вечора він просто встав та пішов, щоб… домалювати вуса Президенту Януковичу. Каже, накипіло.

Край села Дубове Ковельського району, де живе художник, якраз стояв біл-борд, з якого Віктор Янукович вітав українців з новорічними святами.

Янукович вже нікого не вітає

Край дороги на виїзді із села і досі стоїть той біл-борд. Втім Віктор Янукович на ньому вже нікого не вітає. Нема й самого Януковича – від ілюстрації залишилися шматки паперу, частина яких валяється на снігу під щитом.

Про художника Валентина Данилюка, якого добре знають у мистецьких колах області, в селі Дубове розповіли небагато. Все тому, що чоловік мешкає тут лише кілька місяців у хаті, що колись належала подрузі його мами. Скромна дерев’яна хата – тепер його тимчасова майстерня-дім.
Хата Валентина Данилюка у селі Дубове
Хата Валентина Данилюка у селі Дубове

Про те, що Валентин Данилюк розмалював портрет глави держави, у селі не знають. Хіба пригадують, що бачили машину міліції біля його будинку.

Одна з мешканок села каже, що Данилюк – мужчина порядний, і якщо таке зробив, то, видно, дуже накипіло.

Продавчиня місцевого магазину зізнається, що вчинок діда дивний, і сама, хоч і має негативні почуття до президента, на такий крок не наважилася б.

«Він мужчина культурний. Ні на сто грам, ні за пивом ніколи не заходить. Кажуть, що дуже гарний портрет намалював тої жінки, яка жила у хаті. Талановитий чоловік. Але щоб так йти на край села і фарбою… Хіба тим щось зміниш?» – дивується продавщиця.

Накипіло. Вирішив домалювати вуса Сталіна

Валентина Данилюка ВолиньPost знайшов у Ковельському міському суді, де готувалися документи до розгляду справи.

«Накипіло на душі. От президент Литви, жінка, скоротила собі зарплату і гараж автомобілів. Бо вона каже, що їй стидно отримувати таку зарплату. А у нас президент жиріє, ставить на водопровід крани позолочені, має вертольоти, площадки… А люди то – бідні», – пояснює мотив вчинку художник.
Валентин Данилюк - художник
Валентин Данилюк - художник

Чоловік розповів, що йому нещодавно скоротили ветеранську пенсію. Каже, що чув про вчинки й інших українців, котрі заляпали портрети Януковича фарбою.

«Був такий настрій… І вирішив Януковичу вуса Йосипа Віссаріоновича домалювати… Люди, видно, реагують, люди не витримують. Видно, мусить бути реакція на таке. Інтелігенція боляче реагує на таке ставлення до народу», – каже художник.

За 73 роки – то вперше

Для малювання вус художник обрав червоно-жовту емалеву фарбу.

Намотав на довгу палицю ганчірку, і навіть взявся малювати, як з автомобіля, що стояв віддалік і на який чоловік спочатку не звернув ніякої уваги, вийшли міліціонери…

«Хороші хлопці, молоді… От, заставляють їх біля того плаката чергувати, а не справді за порядком дивитися. Он, село сміттям засипають…».

За такий вчинок, який суд кваліфікував як «дрібне хуліганство», художнику присудили 51 гривню штрафу.

* * *

За 73 роки життя – це перший настільки радикальний протест художника, зізнається він. Чоловік пригадує, як у часи «Перебудови» вішали українські прапори, показували неоднозначні вистави, однак тоді до радикальних дій сам не вдавався.

«В Київ не маю можливості поїхати. Це якийсь такий протест… Це не наш президент. Судимий керує державою. Там Клінтон десь необережно Моніку обняв, і вже був скандал на весь світ. А в нас мільйонери ростуть, як гриби, а народ бідніє. За які заслуги?» - дивується чоловік.

Тетяна ГРІШИНА, ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Треба дати дідусю Звання "Героя України", за значні заслуги!!!
Бунду-Геть!
Відповісти
Правильний дідусь!
Відповісти
Обабіч - це по обидва боки, а платва - з одного.
Відповісти
А крім продавчині нікого на одобрямс розговорити не вдалося. Працюй, доцю, над фаховістю, з часом вийде.
Відповісти
"доцю"
від когось таке звертання вже чула (маю на увазі не своїх рідних)
то... невже? вам допомогти з реєстрацією, аби ви підписувалися власним ім"ям?
Відповісти
такий гарний дідусь, і стаття гарна, навіщо так паплюжити працю? Чак вас обов*язково покарає!
Відповісти
Haters gonna hate :)
Відповісти
Президентський Гамбіт

http://cenzoriv.net/index.php?name=pages&file=Gambit
Відповісти
респект!!!!молодець...
правду каже....чисту правду
Відповісти
Ха-ха-ха! Вуса! Молодець! Класно придумав :)
Ги-ги :)
Відповісти
Чоловік ділом займається, а не просирає час в інтернеті, оцеб усі такі були то не були б таким бидлом з вищою освітою і не мали б президента зека, але це Вам дійде в 70 років.
Відповісти
Останні статті
Луцьк: місто на могилах
24 січень, 2012, 15:17
Протестний штрих: з фарбою на президента
19 січень, 2012, 10:59