«Коляда з Тетяною Ціхоцькою» - традиція «різдвяних зустрічей»

«Коляда з Тетяною Ціхоцькою» - традиція «різдвяних зустрічей»
Різдвяно-новорічний період святкових дійств, якими розпочався рік 2012-й, можна вважати чи не рекордним за кількістю концертів, що проходили у Луцьку у дні свят.

Одразу декілька традиційних різдвяних концертів артистів драмтеатру, колядування Волинського народного хору, колядування-щедрування на Театральному майдані, а ще - джазові колядки, збірний різдвяний концерт творчих колективів області, різдвяно-політичне дійство «Різдво зі «Свободою», і – «Коляда з Тетяною Ціхоцькою».

Саме різдвяне концертне шоу Ціхоцької – за неофіційними підрахунками - зібрало найбільшу кількість глядачів серед концертів з платним входом (адже були й безкоштовні програми). Ажіотаж серед бажаючих потрапити на концерт утворився вже за декілька днів до шоу, коли в касі були розкуплені усі квитки.

«Сподіваюсь, глядачі були винагороджені за бажання попасти на наше дійство – говорить директор концерту Дмитро Ураєв. – Цього року увесь творчий колектив – а це більше ніж півтори сотні учасників – вже з жовтня розпочав інтенсивні репетиції. Оновлювались постановки номерів, були внесені деякі зміни навіть у стиль, образи учасників дійства. Цього разу ми працювали з групою професійних стилістів («салон краси «Казка»), тому наші солісти крім гарної виконавської майстерності змогли продемонструвати ще й підкреслено яскраву зовнішність. Взагалі, «картинка» була дуже яскравою, і все відбулось так, як планувалось. Важливо, що концерт забезпечує постійна команда професійного звукозабезечення з Тернополя, а от світлорежисуру ми вперше довірили працівникам місцевого облмуздрамтеатру – і вони гідно впорались з роботою. Можна вважати, що це теж була невеличка «технічна прем’єра».

Усі номери різдвяного шоу «Коляда з Тетяною Ціхоцькою» об’єднані загальною режисурою, тут немає просто окремих танців чи пісень – є театралізоване музичне дійство з масовими сценами, яскравими сольними номерами, виступами тріо, квартетів, інструментальних колективів. Дійство порівнюють із переглядом різдвяного альбому, кожна сторінка якого – яскрава ілюстрація святкових традицій.


«Коляда з Тетяною Ціхоцькою» - виключно волинський проект, адже на сцені – волинські артисти, та, водночас, програма ґрунтується на матеріалі, різноманітному за «простором та часом».


В концерті звучали народні колядки та щедрівки з різних регіонів України, не був забутий і «класичний» «Щедрик» в обробці Миколи Леонтовича. Також виконувалися твори, написані Тетяною Ціхоцькою на народні слова.


До речі, і в костюмах простежувалося певне різнобарв’я народного зимового стилю. Танцюристи одягнуті в традиційні поліські костюми, у вбранні ж солістів знаходимо старовинні міські мотиви.


Частину сценічних костюмів Тетяна Ціхоцька розробила сама, консультуючись із фахівцями-художниками, при створенні інших використовувались оригінальні ескізи волинської майстрині Наталі Градиської.


«Кажуть, що на моєму концерті частину «гарантованої» публіки складають батьки тих діток, які, наприклад, танцюють у «Волиняночці». Це так, але можу сказати - батьки із задоволенням приводять своїх дітей у «Волиняночку» - в тому числі і тому, що в майбутньому вони братимуть участь у моєму концерті» - говорить Тетяна Ціхоцька. «Я завжди була впевнена у тому що роблю. Найголовніше – показати, довести глядачам що народне мистецтво може бути популярним, якщо його показати на професійному виконавському рівні, і з професійним світлом та звуком, якісною режисурою».


Дійсно, у «Коляди з Тетяною Ціхоцькою» є своя, напрацьована роками, публіка. Наступного року програма відзначить десяту річницю свого творчого розвитку.


Коли у 2003-му році Ціхоцька розпочинала роботу над своєю концертною програмою, у Луцьку ще не існувало жодного концерту саме на різдвяну тематику. Траплялись хіба що збірні новорічні концерти.

Сьогодні Луцьк, та й вся Волинь колядує зі сцени театру, будинків та палаців культури. І серед усіх різдвяних концертів «Коляда з Тетяною Ціхоцькою» заслужено користується любов’ю глядачів - як постійних, так і нових.

Мирослав КАРПОСЬ (для ВолиньPost)


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: Різдво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Все чудово і яскраво!Головна героїня-Ціхоцька, слабенька виконавиця.Якби не підтримка творчих колективів, то був би пшик....?!?!?!А от задум-молодець!!!
Відповісти
вже давно в цій країні своїх не любили і не поважали. не дивно що "Іннусі" хочеться щось висловити... Солістка, автор і організатор дійства збирає на Різдво зали вже років десять. люди йдуть і отримують свято...Я був два рази. цей рік взагалі на рівень вищий від попередніх.в Україні такого немає в жодному місті. браво!
Відповісти
"Іннуся" ще в пелюшках, тому вона Ціхоцьку не сприймає, а сприймає колискову "Мішка косолапий по лєсу ідьот, шішкі собіраєт, песєнку пойот...".
Відповісти
Останні статті
Луцьк: місто на могилах
24 січень, 2012, 15:17
«Коляда з Тетяною Ціхоцькою» - традиція «різдвяних зустрічей»
23 січень, 2012, 07:49