Цигани в шоці від серіалу «Кармеліта» і фанатіють від індійського кіно

Цигани в шоці від серіалу «Кармеліта» і фанатіють від індійського кіно
Циган по крові й українець за паспортом, Сергій Григориченко понад усе хоче «примирити» ромів і українців. У 2003 році він з дружиною-українкою заснував громадську організацію циган «Терне Рома».

Тепер ця організація має своє приміщення з Центром реабілітації та соціально-юридичного захисту ромів Волині.

«Терне Рома» видала першу в Європі циганську азбуку, допомагає ромам отримувати паспорти, навчати циганських дітей грамоті. Мріють тут і про недільну школу, і про підручники на ромській мові…

Сам Сергій Григориченко народився 1 квітня 1957 року в селі Полонка Луцького району. Закінчив ковельське ПТУ, Ужгородський технікум прикладного мистецтва, здобував освіту і в Київському інституті мистецтв. Має І групу інвалідності, оскільки пережив інфаркт та інсульт. Опанував мистецтво йоги. Знає чи не усі ромські діалекти.

Незважаючи на проблеми зі здоров’ям, Сергій Григориченко й далі наполегливо намагається доводити усім, що цигани українцям – не вороги… Каже, що важко переконувати і одних, і інших.

– Скільки циган мешкає на Волині? Бо в інтернеті зустрічаються різні дані…

– Більше шести тисяч. Але ми не знаємо багатьох ромів, що живуть у селах. Майже й не навідуємось у села. Не маємо такої можливості. Дуже мало людей мають прописку. І хоча цигани вже давно перестали бути кочівниками, проте частіше ніж українці змінюють місце проживання, мігрують.

– Із цих шести з лишком тисяч ромів хоча б половина має паспорти?

– 30% паспортів не мають.

– Я зустрічала інформацію з посиланням на «паспортний стіл», де йшлося, що з документами на Волині проживає більше 2 тисяч 200 громадян-ромів. Правда?

– Цими даними оперувати важко. Паспортний стіл не веде такої статистики, бо не уповноважений. І взагалі цікаво, як паспортний стіл може визначити національність? Графи «національність» у паспорті немає. Ніхто толком не знає. Ці цифри – зі стелі.

– Відомо, скільки ромів загалом проживає в Україні?

– Не більше 600 тисяч. Роми дуже нерівномірно розселені. Найбільша кількість на Закарпатті. До речі, закарпатські цигани зовсім інші.

– А чим займаються волинські роми?

– В основному збирають металобрухт і приймають горіхи. Є такі, які продають одяг на базарі. Але підприємців серед ромів - одиниці. У Торчині є чоловік, який виготовляє церковне начиння. Є роми, які орендують ставки. Дехто вирощує картоплю. У Володимирі-Волинському є бізнесмен, який вирощує худобу.

– Існує думка, що роми дуже ліниві…

– Часто ромів звинувачують у тому, що вони не хочуть працювати. Якби ви тільки знали, яка кількість ромів працює на полях! Я маю на увазі сезонні роботи. В людей не вимагають документів, а власнику байдуже, хто працівник. Головне – якість роботи.

До речі, з кожним роком кількість ромів, які працюють на сезонних роботах, збільшується. До тисячі працівників на полях. У тому ж Торчині, наприклад. Це як аргумент, що не такі вже ми ліниві.

Тут не у ліні справа. Цигани просто не можуть здобути фахову освіту. Не маєш професії – виживай, як знаєш. Така логіка.

ЦИГАНСЬКІ ДІТИ У ШКОЛІ, ЯК МАВПИ З ЦИРКУ

– Чому циганські діти так неохоче йдуть до школи?

– У школу ходить багато ромів. Ходить, але не вчиться. Але от до останніх класів доходжують одиниці. На Волині найпоказовіша школа за кількістю ромських учнів є у Торчині.

Все залежить від виховання у сім’ї. І тут не завжди причина у бідовості. Є такі бідні ромські сім’ї, в яких дітей у школу відправляють обов’язково.

Головна причина небажання ромів йти до школи – це ксенофобія. Роми не йдуть у школу, бо з них там сміються, знущаються. І не тільки діти, а й вчителі.

– Саме з цієї причини так недовго проіснував ромський клас при луцькій школі №16?

– Ой, тут взагалі цікава історія. Клас ми відкрили у 2007 році. Він дійсно проіснував недовго – всього лиш півроку. Але із 13 дітей до цього часу шестеро навчаються, проте у різних школах. Хоча загалом в луцьких школах ромські діти вчаться і без нашого сприяння.

Тоді ми були змушені трохи змістити графік, щоб не співпадали уроки й перерви з іншими дітьми. Бо ромські діти виходили на перерву, як мавпи з цирку. Всі їх обзивали.

З педагогом, яка вчила ромських дітей в експериментальному класі, ніхто не хотів в одній шафі одяг вішати. Думали, якщо вона вчить ромів, то від неї можна вошей набратися.

– Що це були за діти?

– Це були різновікові діти. Вони були залякані, не знали, як поводитися. Вони були незвиклі до режиму. Як заходили у їдальню, то не розуміли, що булочки на розносі – це кожному по одній, а не хто перший і сильніший вхопить. Було й таке, що старший брат не доїдав свою порцію і віддавав меншому братику.

Головна проблема – це світогляд дітей. Багато діток просто не знали, що є інші країни. Вони знали, що є цигани і «гаджє», тобто інші. «Гаджє» – це для них українці. Вони не знали тварин, крім кота й собаки, свині й корови. Вони ніколи не чули про лисичку і зайчика.

– І все-таки чому ж серед циганів нечасто трапляються сумлінні учні?

– Просто немає зацікавленості в освіті, бо у сім’ї немає настанови на навчання. В нормальній сім’ї хлопчик хоче бути схожим на Кличків, дівчинка – на принцесу. А в ромських дітей немає таких ідеалів. Історії не знаємо, видатних людей так само.

Хоча є й такі, які вищу освіту здобувають. Але у них потім проблеми з працевлаштуванням. Був випадок у Голобах. Тоді ще губернатор Микола Романюк допомагав працевлаштовувати у дитсадок ромку з вищою освітою на 0,25 ставки, хоча там працювали люди без відповідної освіти.

Ще один промовистий випадок. Минулого року директор школи села Веселе відмовився прийняти заяву про вступ дитини у перший клас. Довелось підключати прокуратуру. Дитині 6 років. Все, як має бути. Батьки свідомо дитину підготували до школи. Але директор знайшов привід і не прийняв заяви. Його взагалі-то треба було звільнити з роботи. Але все обмежилося доганою.

Нині практично 80% ромів безграмотні. Уявіть собі, роми від 20 до 40 років просто безграмотні. Гроші не вміють рахувати. Цифр не знають. Допомагає зорова пам'ять.

Так само і телефонний номер набирають із пам’яті. Запам’ятовують комбінацію. Держава випустила з уваги питання освіти, хоча закон зобов’язує усіх навчатись у школі. Це не привілей, це закон.

У ЦИГАНСЬКІЙ МОВІ ВСЬОГО 700 СЛІВ

– І хоча неграмотні, але циганську мову опановують з легкістю?

– Може, комусь це видасться дивним, але ромська мова в Україні на стадії вимирання. Так само, до речі, і караїмська. Ми маємо дуже багато діалектів. Мова хоч і бідна, але цікава. В нас дуже маленький словниковий запас. Всього 700 слів.

Але дослідженням ромської мови займались, як правило, не роми. Серед ромів немає таких, які володіють мовою на академічному рівні. Є буквально двоє чи троє науковців.

Відповідно немає настанови на вироблення літературної мови. Якщо немає літературної мови, то мова витирається.

На жаль, сьогодні роми не усвідомлюють, що їхня рідна мова вмирає.

– Нецензурну лайку запозичили з російської?

– Ні, чому ж. Є й смачні ромські словечка. Але користуємось тими ж матюками, що й українці.

– Якими відомими ромами пишається ваш народ?

– Письменник Міха Казимиренко. Але про нього знають хіба освічені роми. Мало хто знає і про польську ромку Папушу, але Ліна Костенко присвятила їй свою прекрасну поему «Циганська муза».

Циганське коріння мають і Елвіс Преслі, і Чарлі Чаплін. Але завжди це приховували. Елвіс Преслі взагалі був готовий звертатися до суду, якщо йому натякали про це.

Всім відомі співаки Петро Чорний, Дмитро Клімашенко, Стас Міхайлов. Хоча Міхайлов це теж приховує. Є версія, що і Валерій Леонтьєв має ромське походження.

А всесвітньо відомий гурт Gipsy Kings! Саме слово «gipsy» перекладається як «циган», за версією про єгипетське походження циган.

До речі, кілька ромів були президентами. У Португалії та Бразилії.

– Відомі волиняни серед ромів є?

– Ну, от, наприклад, начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель.

– Мені розповідали, що ректор Луцького гуманітарного університету Андрій Журавльов має ромське коріння.

– Ой, а я й не знав цього. Треба буде з ним познайомитись.

– Чи правда, що ромам неприємно чути слово «циган»?

– Правда, неприємно. Слово «роми» – це самоназва. «Рома» перекладається як «людина».

– А чому неприємно?

– От якби я на вас називав хохлушкою, полішучкою чи кацапкою. Це те саме для нас.

МІЛІЦІОНЕРИ ГАНЯЮТЬ РОМІВ, ЯК НАЦИСТИ

– Які у вас стосунки з міліцією?

– Тут треба говорити про те, які стосунки у міліції з ромами, як вони до нас ставляться. За даними Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової, найбільше порушень прав людини стосується ромів.

Зловживань дуже багато. Побори, відкриті рейди. Це так, як у фільмах, коли нацисти приїздять в село і ногами відкривають двері. Оце роблять міліціонери. Не називаються, принижують, б’ють жінок, дітей. Такий рейд був минулоріч у березні в Торчині.

День виплати соціальної допомоги на дітей у Торчині – це велике свято для міліції. Міліціонери тут як тут. В цей же день приходять перевіряти документи. Дільничний знає, що паспорта немає, і бере штраф 300 гривень. Без квитанції. І це повторюється з місяця в місяць.

– Чула, що небагато ромів потрапляють за ґрати, хоча не секрет, що наркотиками торгують й обманюють на право і наліво…

– Оце вже стереотип про заняття наркотиками. У Луцьку немає таких, які продають. Всіх вже пересадили. До речі, в Україні немає жодної зони, де б не сиділи роми.

У 2006 році на Волині була дуже резонансна справа по квартирних шахраях. Це була тяжка справа. Бо там були факти вбивства, доведення до смерті.

Учасниками були і роми. Їх змішали з багнюкою, посадили за грати. Невже хтось може подумати, що неграмотні цигани змогли б зорганізувати таке злочинне угрупування, де треба було оформляти акт купівлі-продажу, дарчу, нотаріальне засвідчення.

Той, хто купував житло, отримував набір абсолютно правильних документів. Для «декоративної розбавки» серед винних був заступник прокурора Цехош. Його засудили, зняли з роботи.

Суть у тому, що справу списали на безграмотних людей. Так, роми чинили злочин, але заправляли і працівники міліції, і прокуратури, і суду. Роми просто знаходили квартири. Їх біда полягала у тому, що вони погоджувалися показувати свої паспорти і довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру. Їх просто використовували як фізичних осіб. Вони виконували чорнову роботу.

– Але все ж продають, самі зізнаєтесь. То все-таки, які наркотики можна придбати у ромів?

– Важкими наркотиками в нас в області роми не займаються. Це дуже прибутковий бізнес. Та й «криші» треба мати серйозні. А важкі наркотики дорого коштують. Тому роми торгують дуже дешевими наркотиками, наприклад, коноплею.

Хоча роми і продають наркотики, але серед них дуже мало наркоманів. Так само, як і алкоголіків. За комір вилляти всі уміють, але так, щоб спитися і здеградувати, то таких рідко зустрінеш. Це винятки.

– Існує думка, що роми вправно володіють гіпнозом. Стереотип?

– Це найпоширеніший стереотип. Відсоток ромів з такими властивостями такий же, як і в інших народів.

А взагалі сила гіпнозу не в гіпнотизері, а в тому, кого гіпнотизують. Якщо людина воліє розслабитись, то вона підпаде під чари будь-кого.

Звісно, такий обман для ромів – це спосіб заробити, держава ж не створила умов для працевлаштування.

– І все ж як вберегтись від циганських «чарів»?

– Так само, як поводять себе розумні люди, коли до них приходять Свідки Єгови або Адвентисти Сьомого Дня. До речі, є випадки, коли під циганів маскуються.

РОМИ ДОВГО НЕ ЖИВУТЬ

– Існує думка, що роми мають міцне здоров’я. Дітлахи бігають босі-голі у холод, і їм нічого…

– Ні, це звичайні діти. Так само хворіють. Але ромські діти зазвичай не настільки розніжені. Та й у звичайному українському селі діти такі ж – бігають босоніж, їдять немиті полуниці.

Хоча ми проти того. Якщо дитина сидить на холодному асфальті, то це означає одне: за кілька років вона буде калікою.

– Серед ромів багато довгожителів?

– Довгожителів дуже мало. Люди спрацьовані. І про здоров’я не дбають.

– Майже всі цигани курять. І не тільки чоловіки, а й жінки і діти…

– Та й українці курять. Просто ми не ховаємось. Але діти і племінники перед старшими не курять. Так заведено. Батьки б’ють дітей, карають за куріння.

– Як народжують циганські жінки?

– В пологовому будинку народжують. Я ще ні одного випадку, принаймні за останні 10 років, не чув, щоб циганка народжувала вдома.

І хоча часто вагітніють дуже рано, між ромів такого немає, щоб дитину викинути на смітник. Якщо мама відмовляється, то завжди знаходиться родина, яка візьме на виховання.

– А я була майже впевнена, що більшість циганок народжують деінде, але не у пологовому. Але на облік стають одиниці?

– Ось це правда. І все це від безграмотності. Це невігластво, безвідповідальність.

Тут є ще одна проблема: породіллі часто втікають з лікарні вже на наступний день після пологів. І мають проблеми, бо не отримують довідки. А потім не можуть отримати свідоцтво про народження дитини.

– А як часто у лікарнях ромів не хочуть приймати?

– Траплялись випадки, коли швидка відмовлялась виїздити на виклик, але в пологових, на щастя, не відмовляють. Це ж кримінальна відповідальність.

Ось чотири місяці тому у Ківерцях трапився інцидент в лікарні. Жінка прийшла з онукою на станцію швидкої допомоги з’ясувати, чому не приїздять на виклик. З нею не просто не стали розмовляти, її у стінку гепнули. З’ясувалося, що черговий лікар був п’яний.

СІМ’Ї ПАТРІАРХАЛЬНІ, АЛЕ ГОЛОВНА – ЖІНКА

– Нині дуже багато ромів одружуються з українцями? Це не суперечить циганським традиціям?

– Раніше суперечило. А зараз вже ні. Дуже багато змішаних шлюбів. Але найцікавіше, що, як правило, якщо українець чи українка потрапляє у ромську сім’ю, то приймає саме ромські традиції.

– Хто в родині головний?

– Сім’ї у нас патріархальні, але командує мама. Але є й дуже сильний авторитет батька.

– Не секрет, що ромки рано народжують. Цнотливість вже не шанується? І взагалі коли у ромів заведено одружуватись?

– Це все залежить від дурості батьків. Чим дурніші – тим раніше. До сьогодні є ритуал першої ночі – виносять простирадло. Червона пляма означає, що дівчина чесна. Такий звичай є і в українців.

Відкрито хлопець з дівчиною не зустрічаються, в гості один до одного не ходять, за ручку не тримаються. В ромів тема кохання – табу. Кохання є вдома. Один на один.

– Циганським жінкам не бажано носити штани?

– Не просто небажано. Не дозволено. Хоча вже, буває, носять. Але це не вітається. Це вважається розпустою.

– І чоловічі зачіски ромкам теж не дозволяють?

– У наших жінок цінується довге волосся. Хоча тепер мода диктує своє. Це не строго. Але бажано довгі коси.

ЦИГАНСЬКИХ БАРОНІВ НАСПРАВДІ НЕМАЄ?

– Циганські закони моралі дуже строгі?

– Роми мають так зване звичаєве право. Це закони, які побудовані на принципах моралі. Воно передбачає форму покарання. Фізична розправа не практикується: або вигнання, або гроші. У нас просто немає тілесних покарань. Натомість у нас є свої мирові суди. Усе вирішує громада.

Розкажу один випадок. Два роки тому на автостанції у Володимирі-Волинському зґвалтували ромку. Це скоїли двоє українців. Познущавшись із неї, роздягнули і лишили на автостанції. Давати свідчення вона відмовилась, на суди не ходила. Ці хлопці мали б отримати серйозні терміни ув’язнення, але відбулися умовним покаранням.

Ця жінка, хоч і мала дітей, вчинила самогубство. Хоча всі розуміли, що вона жертва, але в силу традиції вона була винною, вона була осоромленою. Ось така мораль.

– Циганський барон може заступитися, накласти вето на рішення громади?

– А хто такий барон? Немає баронів. Барон – «баро» і «роме». Перекладається як «більша голова». Коли роми ще кочували, то був лідер, вожак, авторитетна людина, так званий барон.

Зараз барон – це людина, яка займається лихварством. На Закарпатті це є. На Волині цього нема. Чому? Бо на Волині немає компактного поселення ромів. А на Закарпатті цілі ромські райони. А коли так компактно мешкає група людей, то має бути хтось, хто домовлятиметься з владою, з міліцією.

– А де найкомпактніше живуть волинські роми?

– Найкомпактніше розселені цигани у Торчині, Володимирі-Волинському, Прилуцькому, Маяках. Але в нас не знайдеш і п’яти хат, які стоять разом.

На Волині 99% ромів небагаті. Багатих можна перерахували на пальцях.

– Які політичні сили підтримують вас і яким симпатизуєте ви?

– В політику роми не лізуть. Це табу. Скажу чесно: ніхто не підтримує, всі намагаються використати. Є окремі люди серед політиків, які до нас прихильні, а от про підтримку політичних сил нічого не можу сказати.

ВСЕ, ЯК У ЛЮДЕЙ

– Чимало людей думає, що у циганів є якась своя релігія…

– Ми – християни. Хоча серед ромів є й протестанти. Звичаї такі ж, як і в українців. Звісно, циганські традиції накладаються. Ходимо до церкви, святкуємо Великдень, Різдво. Паску печемо, кутю варимо. Єдина особливість – збираємось на сніданок у найстаршого члена родини.

– Правда, що роми люблять золото?

– А ніби українці його не люблять (сміється). Просто коли вівся кочовий спосіб життя, ром не міг купити будинок. А золото було гарним способом накопичення. В разі чого золотом можна було дуже швидко розплатитися, відкупитися.

– Які фільми про циган подобаються самим ромам? Наскільки вони правдиві?

– Не секрет, що цигани люблять індійські фільми. Та й хто їх не любить? Колись всі їх дивились.

Популярним був серіал про «Кармеліту», але там майже все неправда. Це ж не циганка. Це сором бути такою, як її показано. Саме ім’я Кармеліта – це сором. Це фільм не про справжніх ромів.

– А що означає це ім’я?

– Це нецензурне слово. Я навіть не хочу про таке говорити.

Та й Будулай – це вигаданий персонаж. Там 80% неправди. Набагато правдивіші фільми Еміра Кустуріци, бо це людина, яка знає все з середини.

Але найліпший фільм про ромів – це «Циганка Аза», знята за романтичною драмою Михайла Старицького. Там правди найбільше. Дуже сентиментальний фільм.

– Правда, що циганське весілля – це особливе дійство?

– Головна особливість циганського весілля у тому, що на ньому гуляють тільки цигани (сміється).

– На весілля циганських музикантів часто замовляють?

– І не тільки на весілля. Мені часто телефонують і з ресторанів, і бізнесмени, і з облдержадміністрації. У нас є два творчі колективи. У Скобелках Горохівського району і у Володимирі-Волинському. Шкода тільки, що шукають зазвичай не мистецтво, а екзотику.

Розмовляла Ірина КАЧАН (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: цигани
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 21
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я перший раз в житті заповажав міліцію! Браво хлопаки!
Відповісти
Григориченко, як і усі роми, лукавить на 90%. Аби вести мову про спірність «цигани – роми», варто хоч трохи щось про це знати. Роми - узагальнююча європейська назва циган, яка зявилась порівняно недавно. Це – швидше за все,- самоназва. Вона прижилась не скрізь – в Мукачево величезне поселення так званих ромів називає себе циганами. Немає цієї назви і в Румунії. А назва «циган», «цигани» - зовсім не принизливе. Воно асоціюється з назвами «славянин», «гугенот», «арієць» і т.п.
Щодо походження цього етносу і його подальшої історії – аж до початку 20-го століття, то такі документи чи записи не існують. Цигани не мають свого «Слова о полку Ігреве», не мають літописця Нестора. Спираючись на це, вони придумують свою героїчну історію – аж до нащадків фараона, інтерпретують її, як кому заманеться.
І про колишній циганський клас в 16-й школі Луцька. Автор цих рядків цим питанням займався фундаментально і дійшов до висновку, що циганам освіта зайва. Що було в тому класі і що діти-переростки показували і говорили вчительці, сказати тут соромно. Цигани мотивують своє, начебто важке життя тим, що не мають освіти, а вчитися не хочуть. Нехай читачі пригадають судові процеси над циганами-аферистами за квартири, де циганка під час судових засідань кричала, що, мовляв, ми неграмотні, тому й нас ошукують. І тут же не вчаться. Замкнуте коло, яке вони створюють самі собі. А навіщо вчитись? Всім відоме ремесло циганів: карти, гадання, наркотики, крадіжки, обман людей, афери – всього не перерахуєш. А згадайте конфлікти циган з корінним населенням в Франції, Румунії, Італії... Це вже новітня історія цього "співучого і свободолюбивого народу". Цигани самі себе «зробили» циганами. Ніхто в цьому не винен. А авторка вдало задала запитання, от би, якби ще відповіді такі ж …
Відповісти
"Барон", перепрошую пана, очевидно журналюга. Дуже влучно і правдиво про цих пройдисвітів. Справжні Барони так писати не вміють. Барон писав депутату обласної ради Бегалю чолобитну на 10 рядків і допустив 60 помилок. А Федір Кошель увібрав класичні риси своїх давніх предків. Як у воду дивився. Тільки дріжджами не торгує. І лікарем не став, а чиновником, який перекладає папірці з однієх купки на іншу. І пиши їх з такою ж грамотністю, як вищезгаданий барон. Вибачаюсь. Не задля кривди. Що є, то є. В Біблії написано: "Каков я есм, таким пребуду", що в перекладі на мужицьку мову звучить приблизно так: "Горбатого могила справляє".
Відповісти
Хм... цікавий народ: одні Костенко цитують, Кустуріцею захоплюються, Джипсі Кінга слухають, а інші й букв не знають. Знала, шо роми - як білі ворони, але щоб настільки...
Відповісти
Циганська проблема доволі важка. І однозначних шляхів її вирішення жодна країна ще не знайшла.

Кілька зауваг:

"– Скільки циган мешкає на Волині? Бо в інтернеті зустрічаються різні дані…

– Більше шести тисяч".

За даними перепису-2001 на Волині налічувалося 103 цигани.
http://2001.ukrcensus.gov.ua/results/nationality_population/nationality_popul1/select_5/?botton=cens_db&box=5.1W&k_t=07&p=100&rz=1_1&rz_b=2_1%20%20%20&n_page=5

Таким чином за 11 років кількість циган зросла у 58 разів. Цікавий факт, правда?


"– Чи правда, що ромам неприємно чути слово «циган»?

– Правда, неприємно. Слово «роми» – це самоназва. «Рома» перекладається як «людина».

– А чому неприємно?

– От якби я на вас називав хохлушкою, полішучкою чи кацапкою. Це те саме для нас."

Дійсно, слово "рома" є самоназвою. Але існує ще таке поняття, як екзонім - назва етносу в мовах інших народів.

Англійці ображаються на нас, що ми їх називаємо англійцями, а не інглішами? Німці ображаються на нас, коли ми їх називаємо німцями, а не дойчами? Угорці ображаються на нас, коли ми їх називаємо угорцями, а не мадярами? Греки ображаються на нас, коли ми їх називаємо греками, а не еллінами? Фінни на нас ображаються, коли ми їх називаємо фіннами, а не суомі?

Тому Ваше порівняння, Сергіє Тихоновичу, є вкрай невдале. Ніхто не забороняє народу використовувати самоназву. І використання іншими народами для його означення інших слів не означає образу. А то стало модно-толерантно "роми" та й "роми"...

Особисто я знайшов 39 азійських та європейських мов, де використовують етнонім, співзвучний слову "цигани" - лише його, або нарівні з етнонімом "рома" чи "gipsy":

1. Арагонська - chitan
2. Білоруська - цыганы
3. Болгарська - цигани
4. Каталонська - gitano
5. Чувашська - Чикансем
6. Есперанто - Ciganoj
7. Іспанська - gitano
8. Галісійська - xitano
9. Казахська - сығандар
10. Латинська - Zingari
11. Люксембурзька - Zigeiner
12. Литовська - Čigonai
13. Латвійська - Čigāni
14. Угорська - cigányok
15. Голландська - zigeuners
16. Хорватська - Cigani
17. Норвезька - Sigøynarar
18. Польська - Cyganie
19. Португальська - Ciganos
20. Азербайджанська - Qaraçılar
21. Баварська - Zigeina
22. Чеська - Cikáni
23. Датська - sigøjnere
24. Німецька - Zigeuner
25. Грецька - Τσιγγάνοι, Αθίγγανοι
26. Пенсільвансько-німецька - Zigeiner
27. Французька - tzigane
28. Західно-Фризька - sigeuners
29. Італійська - Zingari
30. Румунська - țigani
31. Осетинська - Цигайнаг
32. Російська - Цыгане
33. Русинська - Циґане
34. Сицилійська - Gitani
35. Сербська - Цигани
36. Словацька - Cigáni
37. Турецька - Çingeneler
38. Українська - Цигани
39. В'єтнамська - Di-gan

На носіїв усіх цих мов ви ображаєтесь?

Термін "цигани" є дуже давній. І модерні тенденції до заперечення його використання є просто абсурдними.
Ось згадки про використання цього терміна ще в середньовіччі:

Адсінкані (грузинська книга "Житіє святого Георгія Афонського", XI століття)
Атсінганої (візантійські літописи, XIII століття)
Цінгарі (лист короля Богемії Отакара II до папи Александра IV, 1260 рік)
Цінгаріє (сербаські джерела, 1348 рік)

Цитується за Девід М.Кроу "Історія циган Східної Європи та Росії". К.: "Мегатайп", 2003
Відповісти
Циганська проблема доволі важка. І однозначних шляхів її вирішення жодна країна ще не знайшла.

Однозначних шляхів вирішення немає???
Аушвиц - Ідеальне вирішення проблеми!!!
Відповісти
Наївний автор цього довгого списку гадає, що лише в нього є компютер, а решта блогерів і коментаторів користуються друшляком і вибивачкою для килимів. Варто кликнути мишом "цигани", як відкриється те, чого ти так багато написав. Навіщо відволікати заклопотаних читачів? Прощаю тобі по молодості, шановний Андрію! Молодець, ти трудишся на совість!
Відповісти
Іра запитала в Сергія, чи подобається йому, коли його називають циганом, він відповів, що ні, і Іра протягом всього інтерв"ю його так і називала. Це що, принципово було? Ще й в заголовок це винесли. Я зараз не про походження слова, не хочу в цьому розбиратись, а про етику журналістки. Чи може журналістка розмовляла з ним як з "ромом", а потім тихенько виправила це перед тим як ставити на сайт?
Відповісти
шановна катю, зателефонуйте до сергія григориченка і запитайте чи він на мене ображений. телефон написати?

і ще одне. якби ви уважно читали інтервю, то помітили б, що він сам дуже і дуже часто вживає слово "циган", "цигани", "циганський".

чекаю на реацію ;)
Відповісти
Він вам в інтерв"ю все вже сказав. Ви теж своє діло зробили -пропустили повз вуха.
Відповісти
катю, ви глибоко помиляєтесь.

ваша проблема у тому, що, як ви ж самі написали, не хочете розбиратись у походженні слова...
Відповісти
Ірино, Ви ростете на очах. Радію за Вас. Бажаю подальших успіхів.Тільки не відповідайте на коментарі. Для цього у вас є інші можливості.
Відповісти
Да,знали вы кого спрашивать...это же цыган, как все любит поиграть на чувствах. Не говорила,если бы не знала.Да вот еще...закарпатские цыгане для НЕГО где живут? Они географии не знают...
Мне однажды ответили на рынке, что все цыгане приехали из Молдовы...
Відповісти
Точно з Молдови? Не з Румунії? ;)
Відповісти
Не з Молдови і не з Румунії. Цигани - етнос азійський. Єгипет, Індія. Це точно. А те, що вони розповідають, то вони самі не знають, що плетуть.
Відповісти
Сидіти за компютером та коментувати не велика справа. А мати за мету щось змінити- так ми зразу кудись. Тому запрошую усіх небайдужих, особливо баронів, на вул Володимирська 55 в Ромський центр, дамо відповідь на всі Ваші питання
Відповісти
Григориченку. Справа в тому, що запитань немає. А на Володимирській, 55 відповіді ні на що не знають. Там немає такої компетенції, щоб на щось відповідати. Це вам не коней красти!
Відповісти
Не стало вчора Сергія Григориченко!
Відповісти
як вы українці любите всiх полоскать за очами ..

читаючi ці коментарi,сразу видно як всі не люблять циган !
в тому то й дiло що у всiх нацiй на свiтi кожен чоловік відповідай сам за себе а не за всю свою націю ! а як що шось зробив циган то відразу всі пруть на мол циган надо вбивать ! колись воно вам все обернеться ,повірте !
Відповісти
Мені дуже соромно, за те, що я живу в таків країні, де до циган ставляться погано. А що ми зробили для них? НІЧОГО!!!
І наша держава нічого не зробила для них, не захистила і не збирається найближчим часом це зробити. Колись я навчалась з ними в одному класі і бачила як важко їм було жити. Діти і вчитель намагались їм допомагати - хто ручкою, зошитом, а хто одягом і їжою. Ці діти завжди були винахідливими, сміливими, гордими,хоча серед них були дуже талановиті.З ними в класі було весело і цікаво. Ми не цуралися їх, ми любили їх.Та з часом ми зрозуміли, що у нас з ними різні шляхи і різні статуси. Щоб його позбутися, ці діти вирішили не ходити до школи. З часом я зустрічала їх в різних містах. Переважно на базарі, на вокзалі, метро. Їх вигляд був жалюгідним, та на диво мені, вони були щасливими і усміхненними.
Пройшло багато часу і я більше ніколи їх не зустрічала. Де вони, що з ними, так ніхто ніколи не дізнається.
Може настав час змінити це ставлення до циган?
Відповісти
на України є різні люди є такі шо поважають цаган а
такі що зневажають
Відповісти
Останні статті
Цигани в шоці від серіалу «Кармеліта» і фанатіють від індійського кіно
26 січень, 2012, 10:49
Луцьк: місто на могилах
24 січень, 2012, 15:17