Проблемний «луцький Бродвей»

Проблемний «луцький Бродвей»
На єдиній пішохідній вулиці Луцька не завжди відразу помітно, що вона - тільки для пішоходів. І мова – не тільки про припарковані чи не біля кожного магазину чи банку автівки. Йдучи по вулиці Лесі Українки, часто доводиться буквально відскакувати вбік, аби на тебе не налетіла машина, що «шурує» забороненою для руху машин вулицею.

Зауважимо, що пішохідною цю вулицю, тоді ще Радянську, зробили у 1980-х роках після реконструкції. До цього це була єдина вулиця з тією, яка зараз носить ім’я Володимира Винниченка.

Проблема № 1 – їзда пішохідною вулицею

Про те, що пішоходи і автомобілі на цій вулиці ніяк не можуть вжитися, говорять і незрячі лучани. За результатами опитування серед незрячих жителів Луцька, проведеного в рамках проекту, «Зробимо Луцьк доступним», більшість опитаних вказало на необхідність «заборонити рух автотранспорту вулицею ім. Лесі Українки».

Правила дорожнього руху України стверджують: «У пішохідну зону в'їзд дозволяється лише транспортним засобам, що обслуговують громадян і підприємства, які розташовані у зазначеній зоні, а також транспортним засобам, що належать громадянам, які проживають або працюють у цій зоні, чи автомобілям (мотоколяскам), позначеним розпізнавальним знаком «Інвалід», якими керують водії-інваліди. Якщо до об'єктів, розташованих на цій території, є інші під'їзди, водії повинні користуватися лише ними».

У міському відділенні Державтоінспекції підтверджують: згідно з Правилами дорожнього руху на вулиці Лесі Українки рух транспортних засобів заборонений.

«Повністю обмежити рух автомобілів по цій вулиці – недоречно. Адже є і служби оперативного реагування, яким необхідно сюди заїжджати. Тим більше декілька років назад там пожежа була, і було важко туди заїхати. Також на вулиці Лесі Українки є багато торгових закладів, до яких мусять підвозити товари тощо», – пояснює начальник Луцького відділу Державтоінспекції Віктор Главічка.

Головний ДАІшник Луцька каже, що до правоохоронців не надходили звернення громадян щодо неправомірних дій водіїв чи порушень ними там правил дорожнього руху на вулиці Лесі Українки.

«І якихось дорожньо-транспортних пригод, слава Богу, теж не було зареєстровано», – додав він.

Хоча заодно ДАІшник зізнається: його підопічні не надто ретельно патрулюють цю вулицю. Мовляв, основним завданням структури, яку він очолює, є профілактика дорожньо-транспортних пригод, відтак наряди його працівників зосереджуються у найбільших місцях концентрації ДТП. «В переважній більшості вони несуть службу на більш магістральних дорогах, де є інтенсивний рух транспортних засобів», – сказав Главічка.

Але разом з тим серед існуючих проблем, які створюють надмірний рух по пішохідній вулиці, на думку Віктора Главічки, є недостатня забезпеченість під’їзних шляхів та щільне розташування офісів установ та організацій на цій вулиці.


Проблема № 2 – небезпечне перехрестя

Лучанка Наталія Катеринчук каже, що їй постійно дошкуляє шалений потік автомобілів на перетині вулиць Кривий Вал і Лесі Українки. Як розповідає жінка, цією центральною пішохідною вулицею вона ходить щодня, і «наглість водіїв просто вражає».

«Йдеш собі по вулиці і навіть не очікуєш, що позаду на швидкості може під’їхати машина. На перехресті з Кривим Валом взагалі скоро прийдеться ставити світлофор. Рух там односторонній, а водії дозволяють собі їхати в обидві сторони», – нарікає жінка.

Хоч головний луцький ДАІшник Віктор Главічка стверджує, що те місце інспектори контролюють, принаймні періодично. «Складають адміністративні протоколи на тих водіїв, які порушують правила дорожнього руху. На сьогодні у зв’язку із реорганізацією підрозділів міліції державтоінспекції в нас тільки один наряд дорожньо-патрульної служби в Луцьку, який здійснює нагляд за дорожнім рухом», – зазначив він.

Проблема № 3 – паркуємося, де хочемо

Директор комунального підприємства «АвтоПаркСервіс» Олександр Кралюк запевнив, що на вулиці Лесі Українки його працівники намагаються заблокувати всі можливі проїзди і «залишити можливість заїзду лише спецавтомобілям: пожежній чи швидкій допомозі».

«Де пішохідна зона, там паркуватись не можна», – каже Кралюк.

Кралюк стверджує, що можливість штрафувати водіїв за порушення правил паркування у працівників «АвтопаркСервісу» - лише формальна.

«Ми отримали від них варіант адміністративного протоколу про місце правопорушення. Але законом не прописано, що ми далі можемо з ним робити. Тобто, в суді він нормально не сприймається, ні на адмінкомісії. Ми всю процедуру пройшли отримали дозвіл. Але ці протоколи важкі в заповненні. Там ціла процедура: треба свідки, треба документи взяти в руки, але ми не маємо права брати в руки документи, це тільки співробітники ДАІ можуть робити. Загалом в законодавстві така каша…», - розповів Кралюк.

Олександр Кралюк нагалошує, що контролювати порушення правил паркування насправді можуть тільки працівники ДАІ.

А вирішити проблему завантаженості автотранспортом вулиці Лесі Українки, на думку Кралюка, може лише використання евакуаторів.

«Це єдиний інструмент, який закон дає можливість виконувати», - впевнений директор «АвтоПаркСервісу».

«Я можу сказати, що, на жаль, в нашій державі поки не приїде евакуатор і його звідти не забере…Є два шляхи: або унеможливити, просто перекрити дороги або використання евакуаторів», - думає Кралюк.

«Водіям треба, щоб всі бачили, що він приїхав на крутій машині, що він вийшов, клацнув сигналізацію. Для нього це важливо. Якщо раніше про людей говорили їх вчинки, то зараз говорять їх речі. Тому вони будуть заїжджати хоч по головам, але все одно будуть їхати», - каже Олександр Кралюк.

Олександр Кралюк каже, що до його підприємства звертаються громадяни зі скаргами на завантаженість транспортом вулиці Лесі Українки. Він розповідає, що наразі має лише усні звернення, але якщо постане потреба надати комусь письмові скарги – це не стане проблемою, бо нарікань від лучан є чимало.

Проблема № 4: майдан для обраних

Театральний майдан Луцька, у який «впирається» вулиця Лесі Українки – територія, теж вільна від руху і парковки машин. Хоча, наприклад, під час концертів чи інших заходів у Волинському академічному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка чи у Палаці культури міста Луцька, гості (серед яких часто – представники влади і бізнесу) їдуть до цих будівель просто майданом, а не, наприклад, вулицею Градний Узвіз.

За словами головного даішника Луцька Віктора Главічки, нікого з чиновників державтоінспекція не штрафувала, і загалом його служба «не має завдання когось зловити».

Затримували на центральному майдані Луцька хіба таксистів та інших водіїв, які мотивували своє порушення тим, що «заїхали, бо треба було» .

«Хочу сказати, що за моєї пам’яті ніякий високопосадовець, який себе поважає, не скоїть такого порушення правил дорожнього руху. Тому що, по-перше, це є люди публічні, які знають і поважають місто, не один високопосадовець собі не дозволить проїхатися по Театральному майдані», - запевнив Главічка.

Тим не менше, в архіві ВолиньPost є фото від 9 квітня 2011 року. Тоді, під час нагородження переможців акції «Людина року 2010» гості не соромились на своїх авто паркуватися прямісінько біля входу драмтеатру.

Окрім того, голова волинської облдержадміністрації Борис Клімчук свій робочий Лексус (на фото - крайній праворуч) 18 січня 2011 року поставив прямісінько перед облмуздрамтеатром. Тоді відбувалась розширена нарада з питань розвитку сільських територій області.


Оксана Цимбалюк (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як мешканцю цього району центра нашого міста ,хочу порадити владі зняти небезпечне навантаження з вул.Сенаторки Левчинсьої та Кривого Вала шляхом відкриття проїзду між Сберкасою та Театром.
Відповісти
Сенаторки Левчанівської....
Відповісти
А у Вас всі вдома?
Хочете додати третю проїздну вулицю?
Та по Театральній ще з совєтів машини не їздять!!!
Відповісти
Нівякому разі!
Відповісти
Вибачайте за різкість - але село воно і в місті село.
Відповісти
"Як мешканцю цього району центра нашого міста ,хочу порадити владі зняти небезпечне навантаження з вул.Сенаторки Левчинсьої та Кривого Вала шляхом відкриття проїзду між Сберкасою та Театром."

повністю підтримую,і не одна я)))
Відповісти
Частенько в спину на Л.Українки сигналять. Даруйте, але тут я навушники з вух не виймаю - це та вулиця, де звикла спокійно і з релаксом пересуватись.
Однак доводиться часто-густо і матюків наслухатись, бо ж ходимо тут і "добрим порядним" людям не даємо проїхати! "Де хочу, там і їжджу!" - відповідають. Отак!
Відповісти
всі ці проблеми елементарно можуть вирішити даїшники. Але плєвать вони хотіли.
Відповісти
Останні статті
Миллионер с Запада
10 лютий, 2012, 15:50
Проблемний «луцький Бродвей»
09 лютий, 2012, 16:43