Волинь ігрова-2016: Спасибі, що живі

Волинь ігрова-2016: Спасибі, що живі
Наша область традиційно належить до когорти найспортивніших в Україні, адже у переважній більшості дисциплін ми якщо не лідери, то міцні середняки. Маємо постійні здобутки в спортивній акробатиці, греблі, дитячій художній гімнастиці, карате, французькому та тайському боксах, рукопашному бою, боксі, дзюдо, гирьовому спорті, таеквондо, джиу-джитсу, вільній боротьбі, важкій атлетиці, пауерліфтингу, шахах, тенісі, кульовій стрільбі, фризбі, автоперегонах.

А в царині легкої атлетики Волинь узагалі поступово перетворюється на один із всеукраїнських центрів. Тому прогнозуємо, що Луцьк буде потужною базою для збірної України з легкоатлетичних видів.

Проте найбільше глядачів та читацької аудиторії збирають таки ігровики.

На Волині ситуація така – тільки легка атлетика хоча б трішки може конкурувати за кількістю вболівальників на трибунах із футболом, волейболом, баскетболом чи футзалом. І хоча з фінансової точки зору маємо не зовсім втішну картину, Луцьк є одним із небагатьох обласних центрів країни, який в 2016 році мав представників аж у трьох Суперлігах: футбол, баскетбол, волейбол. Тож на деяких видах зупинимося скрупульозніше.

Футбол


У футболі досягненням уже є те, що обкладена з усіх боків санкціями «Волинь» продовжує виступати в Лізі Парі-Матч. Попри скептику прогнозистів, підопічні Віталія Кварцяного навіть 10 очок примудрилися набрати. Однак не в кількості залікових пунктів вимірюється корисність такого виступу. У чому ж, - спитаєте ви? А в тому, що юнаки, які ще вчора могли мріяти про другу лігу, сьогодні є гравцями найсильнішого чемпіонату країни. Далі все залежить лише від їхньої впертості, спортивної злості та дисципліни.



Також уперше за багато років маємо делегата від області в Аматорському чемпіонаті України – ФЦ «Ковель-Волинь». Ковельчани є єдиною безкомпромісною командою, адже ні разу не зіграли внічию, мають в активі 5 перемог, в пасиві 5 поразок (15 очок)та відстають від лідера на 7 балів.



Що стосується внутрішньої першості краю, то цей сезон є рекордним за кількістю команд, адже дві групи по 10 на старті востаннє на Волині могли збирати в далеких 1990-их (в часи «Явора» та ЕНКО). Додамо, що грати на чемпіонат області не так просто, бо необхідно заявити дві команди – дорослу та юнацьку.

Сільські футболісти традиційно змагалися під егідою ФСТ «Колос». І якщо запеклі внутрішні баталії там є щороку, то участь на всеукраїнському рівні – приємна несподіванка. Цього разу таким відкриттям став «Ратнівський аграрій», який і першість виграв, і на Кубок України в Переяслав-Хмельницький поїхав. В 1/2 фіналу поліщуки поступилися іменитому овідіопольському «Дністру», але сам статус півфіналіста для команди з райцентра – подвиг.

В дитячо-юнацькому футболі також не все так погано, як його намагаються змалювати. Однак поправочка – центри розвитку ДЮФК існують лише завдяки ентузіастам та батькам дітлахів. Маємо у Вищій лізі ДЮФЛ України чотири команди луцької «Волині» й стільки ж володимир-волинського «БРВ-ВІК». У Першій лізі цього чемпіонату змагаються хлопці з «Ковель-Волинь» (дві вікові категорії). Додамо до цього юніорів та молодіжку «Волині»(U-19 та U-21) в першостях країни, то маємо доволі представницьку картину.



Внутрішніх осередків дитячо-юнацького футболу теж немало: ДЮФК «Адреналін», ДЮСШ «Люблинець», ФК «Забороль», ФК «Олика» й ФК «Цумань», які не тільки постійно беруть участь у всеукраїнських турнірах, а вже й можуть похизуватися своїми вихованцями, які виступають в клубах України та Європи.

І ще один різновид футболу,який ніяк не можемо обійти увагою, – паралімпійський. Причина більш ніж поважна – асистент головного тренера збірної України Юрій Тимофеєв та гравець Віталій Романчук здобули золоті медалі Паралімпіади в Ріо.



Волейбол

У цьому виді спорту флагманом нашого краю є постійний учасник жіночої Суперліги України ВК «Волинь-Університет-ОДЮСШ». І якщо в минулих сезонах наші дівчата через об’єктивні чинники зазіхати на призові місця не могли, то у цьому – є реальними претендентками на нагороди. І причин для такого оптимізму кілька.

Насамперед відзначаємо той факт, що кістяк нинішнього складу награється Богуславом Галицьким доволі давно (спорадичні втрати якщо й були, то поодинокі). А зіграність у волейболі є надзвичайно потужною силою. Крім того, мусимо визнати, що «Орбіта» й «Сєвєродончанка» стали істотно слабшими.



Наразі луцькі дівчата йдуть третіми, однак друга сходинка, яку посідає тернопільська «Галичанка», зовсім не виглядає захмарною. Тим паче, «Волинь» у Тернополя вигравала восени вже не раз. Тому прогнозуємо битву за срібні медалі саме між цими суперниками.

Найприємнішою ж волейбольною новиною підсумків 2016 року є участь у національній збірній України двох вихованок луцької ОДЮСШ – Інни Молодцової та Анни Степанюк. Понад те, наші дівчата разом із національною командою зуміли пройти непростий відбір та стикові матчі з Іспанією за вихід до фінальної частини Євро-2017.

Маємо привід радіти і за чоловічий волинський волейбол. Так, команда «Олюртранс» у цьому році заявилася у Вищу лігу України, і, що тішить, не є там хлопчиками для биття. Лучани зарекомендували себе доволі таки міцним середняком, який показує зуби всім опонентам. 2016 рік представники обласного центру Волині закінчили на сьомому місці з шістнадцяти учасників.



Баскетбол

Дуже суперечливий рік для волинської кошекувки. Зовні начебто мало бути все гаразд, адже головна чоловіча команда краю «Волиньбаскет» закінчила в квітні сезон у Суперлізі України-15/16 та почала у вересні виступи в Суперлізі України-16/17.

Відзначаємо також успіх в Аматорській лізі Рівненщини «Волиньбаскета-2» – лучани стали чемпіонами. Але вже по ходу сезону нинішнього змушені були припинити виступи через фінансові нюанси. І саме цей аспект був і є більмом на оці (якщо не інфарктом) волинського баскетболу.



Клуб ніби грає, але вся Україна просить небайдужих йому допомогти. Яким чином грає? То загадка. Хай там що, але осінню частину регулярної першості луцький БК завершує матчами в Кривому Розі проти «Кривбаса».Проте факт залишається фактом – були в цьому році феєричні перемоги над «Черкаськими мавпами» й «Дніпром», тому стає зрозуміло, якщо вдихнути у колектив стабільність, він може виконувати завдання високого рівня.

Шкільна команда, яка базується у військовому ліцеї, другий рік поспіль стала чемпіоном України з баскетболу 3х3. І перемогли лучани у фіналі не когось-там, а сам южненський «Хімік».Отож, з майбутнім нашого баскетболу все ок – було би теперішнє.

Ще одним вагомим досягненням у цьому напрямку є те, що асистент головного тренера БК «Волиньбаскет» Володимир Журжій був призначений на посаду наставника збірної України (3х3) U-18.Із лучанином Максимом Дейною у складі колектив брав участь у відборі до Чемпіонату Європи. І хоча пробитися туди «синьо-жовті» не змогли, у рейтингу міжнародної організації ФІБА вони піднялися аж на високу десяту сходинку.

Володимир Журжій
Володимир Журжій


В жіночому баскетболі також маємо привід для приємностей. Вихованка луцької ОДЮСШ Дар’я Завидна в жовтні у складі збірної України з баскетболу 3х3 виборола ІІ місце на Чемпіонаті світу в Китаї. Цей результат дозволив волинянці посісти шостий щабель світового рейтингу найкращих баскетболісток 3х3.

Дар'я Завидна
Дар'я Завидна


Гандбол

Подій, які гордо можуть претендувати на №1 у волинському гандболі, зізнаємось, вистачає. Але всі вони безпосередньо чи опосередковано пов’язані з іменем луцького тренера Ростислава Ланевича. Тож із нього й починаємо. За час роботи в обласній ДЮСШ молодий наставник неодноразово виборював із різними віковими категоріями чемпіонство й Кубок України в класичному та пляжному гандболі. За що й отримав в 2015 році звання Заслуженого тренера України з пляжного гандболу.

Ростислав Ланевич
Ростислав Ланевич


В 2016 році Ростислав погодився працювати асистентом головного тренера кадетської збірної України з гандболу та прийняв пропозицію очолити запорізький ГК «ЗНТУ-ЗАБ». Разом із ним до Запоріжжя переїхали гравці Влад Паровінчак та Богдан Вічелковський. Вочевидь, клуб вестиме боротьбу за бронзові нагороди чоловічої Суперліги України з ЦСКА. Тож можемо мати трьох призерів із Волині.

Що стосується гандболу пляжного, то троє наших земляків Юрій Шамрило, Влад Паровінчак та Микола Шниту складі збірної України посіли 6 місце на Чемпіонаті світу в Будапешті. Хіба не тріумф? Та однозначно!

На всеукраїнській арені з пляжного гандболу дещо сенсаційно відбулася гегемонія Волинської області, адже у фіналі Чемпіонату України в Южному І й ІІ місця розіграли Луцьк і Нововолинськ (представники обласного центру переграли «гірників» у додатковому періоді – 2:1).



На рівні ДЮСШ також відзначаємо успіх. Збірна 2000 року народження, що об'єднала юнаків із Нововолинська, Луцька, Маневич та Горохова, керована тренерським тандемом Володимир Хомюк - Микола Шнит, завоювала ІІІ місце в Україні! Такого виступу Волинь не знала давно.

Футзал

У році, що минає, футзальна Волинь не може похизуватися бодай одним представником Першої ліги України. Часи, коли ковельські «Шанс-Авто» й «Буран-Негабарит» (згодом – «Аперкот») на своєму майданчику виносили усіх вперед ногами, на жаль, канули в Лету. Однак маємо інший привід осушити келих шампанського – АМФВ продовжує приємно дивувати як кількістю, так і якістю. Новий формат уже припав до душі цінителям інтриги – вісім ліг по вісім команд з подальшим плей-оф. Це цікаво та логічно. Тож сприймаємо початок сезону з оптимізмом і сподіваємося, що хорівській «Надії» буде значно складніше підтвердити свій чемпіонський титул.

В Екстралізі традиційно вболіваємо за волинян у складі рівненського «Кардинала» - граючого тренера Сергія Піддубного та гравця-універсала Богдана Новака. І хоча справи у наших географічних сусідів наразі не вельми (з десяти учасників – восьмі), любити від цього менше їх не станемо. Тим паче, всі знають, якою кузнею кадрів є «Кардинал».

Пасує Сергій Піддубний
Пасує Сергій Піддубний


На ветеранському поприщі область в Україні представляли «Надія» (Хорів, Локачинський р-н) й «Володимирівка» (Володимир-Волинський р-н). На змаганнях дещо нижчого рангу – «Ветеран-Лучеськ» й «Ветеран-ЛНТУ».

У дівчат за минулий рік подією «намбеван» був чвертьфінал Кубка України між луцьким «Легіоном» й тогочасним чемпіоном країни «Біличанкою». І хоча гра в ОДЮСШ принесла перемогу гостям з-під Києва (2:10), «легіонерки» та їхній тренер Дмитро Голоскоков задоволення не приховували – рахунок був явно не по грі, адже волинянки показати пристойний рівень.

Також відзначаємо дещо довколафутзальні успіхи волинян. Так, команда з Прилуцького брала участь у столичному турнірі на призи соцгрупи «Чоткийпаца» і посіла там друге місце!



А колектив ПАТ «Волиньобленерго» дебютував на Чемпіонаті України серед енергопостачальних команд. З одного боку можна вважати цей всеукраїнський міні-футбольний форум корпоративним, однак імена в заявках суперників про щось таки та й свідчать. Приміром, за «Чернівціобленерго» були заявлені Віталій Ткачук, Олександр Дележа (обидва екс-гравці МФК «Меркурій», І ліга України) та Сергій Рибак («Меркурій», «Спортлідер+»). Капітаном та генератором «Дніпрообленерго» був Олександр Кабаненко (10 матчів за збірну України з футзалу). Тож участь у першості волинських енергетиків є знаковою і, очевидно, означає народження ще одного футзального клубу на Волині.

Хокей


Насамперед мусимо згадати непересічну спортивну подію для Волині – у жовтні в Луцьку національна збірна України з хокею на роликах проводила тренувально-підготовчий збір.Безумовно, то була оказія (хай і не в класичному хокеї). А якщо брати до уваги, що у складі «синьо-жовтих» виступають четверо волинян, то Україну цілком можна вважати нашою.

У відкритій першості області з хокею на льоду вчергове володарем золотих медалей став ХК «Луцьк», який у фіналі обіграв рівненський ХК «Фаворит» (7:2). «Бронза» дісталася хокеїстам з Володимира.



Отож, не маючи збалансованого бюджету, особливих умов підготовки та навіть банальних конче необхідних речей (достатньої кількості полів і майданчиків, фармакології) команди Волинської області все одно ось уже який рік демонструють його величність результат. Хтось резонно зауважить, що клуби повинні шукати приватний капітал. Можливо й так, але своїми перемогами та місцями в турнірній таблиці вони приносять очки відповідним комітетам, департаментам, відділам владних структур.Правда десь на межі. А на скільки ще вистачить ентузіазму?Час покаже…

Андрій СОБУЦЬКИЙ, спеціально для «ВолиньPost»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У волейболі можливо автор забагато авансів роздає луцькій команді. Галичанка ще побореться!!!
Відповісти
Ростік Ланевич один з найсильніших коучів України! Автору респект що знає про його успіхи
Відповісти
Єєєєє! Моє Прилуцьке є!!! Дякую
Відповісти
От влада докине грошей. І хокей з баскетболом заживуть
Відповісти
То у нас в країні прийнято - на спорт виділяти 0,00000000000000000000000000000000000000000001% від загального. І якби не приватні структури та благодійні фонди, то грали би наші діти в футбол поміж кущиками.
Відповісти
Я за баскетбол! Вірю, знаю, можемо
Відповісти