12 секретів успішної співбесіди

12 секретів успішної співбесіди
Нещодавно в стінах Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки відбувся тренінг «Конфлікти в спілкуванні: як розпізнати і отримати користь». Одним із лекторів стала Маріанна Коніна - піар-директор Luxoft Eastern Europe, справжній гуру з 13-річним досвідом комунікації.

Вона поділилася фішками в спілкуванні з потенційними роботодавцями та яким чином «продати» свої знання, завдяки успішній співбесіді? Все це і навіть більше підготувала практичні поради журналістка ВолиньPost.

Крок 1. Надихніться фразою з відомого італійського фільму «Приборкання норовливого» - «Я ж не винний, що я краще всіх». Незважаючи на те, як ви себе відчуваєте і як ставляться до вас роботодавці – ви унікальні. Зрозумійте, що все формується з погляду любові.

Важливо запропонувати найцінніше - свої знання та навички роботодавцю, а не «продати». Ми продаємо свою здатність робити світ кращим. Власне це наша місія.

Перед тим, як йти на співбесіду потрібно відповісти на декілька важливих питань, так би мовити виконати домашнє завдання:
1. Хто я як спеціаліст?
2. Яку цінність я несу людям?
3. Що мені подобається робити більше всього?
4. Що надихає мене?
5. Що мене мотивує?
6. Чому я хочу працювати в цій компанії?
7. Яку додаткову цінність отримає компанія, працюючи разом із мною?
8. На скільки сильним є моє переконання, що я впораюсь із завданнями (висота планки)?
9. Чи переконаний я на 100, що хочу перейти на роботу в цю компанію?

Крок 2. Станьте корисним компанії. Найголовніше те, ким відчуваєте себе ви, як спеціаліст і усвідомлюєте власну цінності для конкретної компанії. Якщо потенційний робітник каже: «візьміть мене, дайте роботу!», ця позиція «нижчого». З позиції партнерства варто змінити формулювання ваших бажань. Наприклад, «Я хочу працювати разом з Вами або ж стати корисним Вашій організації». Уникайте фраз на кшталт: «Візьміть мене на роботу!».

На мою думку, незважаючи посаду чи установу, завжди пам'ятайте, що вас надихає. Адже натхнення – це така річ, котра здатна «вивітрюватися». Сьогодні я з радістю окрилено працюю, а завтра мій шеф не «підживляє», не мотивує діяти, тоді й задоволення – нема, і тим паче сил рухатися вперед. Якщо не надихає можливість розвиватися – облиште цю роботу.

Крок 3. Перше враження. На першому етапі співбесіди та й взагалі в будь-якій ситуації є всього 10 хвилин, щоб створити перше враження. Більше такої нагоди не буде. Таким моментом важливо скористатися, себто перейти з «чужого» - в статус «свій».

Крок 4. Гумор або влучний комплімент. Є така штука – гумор. Жарт обов'язково розрядить атмосферу в спілкуванні, але головне: не кепкуйте з людини. Також гарний варіант – комплімент. Зауважте, чоловікам можна робити компліменти з приводу: костюма, годинника можливо краватки. Схвалювати «ой, яка гарна зачіска або, які милі оченята» ̵ недоречно. Жінкам найкраще сказати: «Ти сьогодні по-особливому виглядаєш!». Однак, важливо бути щирим у нагородженні компліментом людині. Після одного із цих «прийомів» ви поступово перетинаєте межу «чужого». Повірте, дуже легко потрапити на радар «чужий», ніж у «свій», тому постарайтеся.

Свого часу я набирала персонал в холдингову компанії, це мій перший досвід. Я намагалася «розкрити» співбесідника, інколи й жартувала. Коли приходили мої потенційні колеги, і я бачила, що вони скуті, не посміхаються і не прагнуть спілкуватися, через це автоматично зараховувала їх - до «чужих». Тож будьте щирими!

Крок 5. Уникайте критики. Якщо за першої зустрічі ви скаржитесь, мовляв як важко доїхати, такі погані дороги, це теж категорія - «чужий». Якщо вам принесли каву, але без молока – перетерпіть цю прикрість. Негативна енергія одразу відштовхує від інших. Краще зосередьтеся на позитиві й запропонуйте шляхи вирішення ґанджів.

Крок 6. Говоріть правду. 55 % - складає ваш зовнішній вигляд, 38 % - Як ви говорите і лише 7 % - Що ви говорите. Величезне значення має, як виглядає і як говорить людина.

Навіть, якщо бачите свою необізнаність в конкретному питанні, не соромтеся зізнатися «Я не знаю, але я обов'язково навчуся». Повірте, так значно краще, ніж «умнічати». В сфері піару, наприклад, є принцип – говори правду. До співбесіди це теж стосується.

Крок 7. Надихайтеся історіями успіху. Колись до мене на співбесіду прийшла дівчина, яка працювала оператором в кол-центрі Вега Телеком. Вона щиро зізналася: «Я побачила на сайті вакансію прес-секретаря на каналі «Україна». Я не розуміюся в специфіці роботи та зрідка дивлюся телевізор, втім мені імпонує принцип роботи вашої команди. Мене це запалює». Я їй повірила й незабаром почала співпрацювати з нею. Катя пропрацювала 5 років, нині вона «виросла» і у свої 25 стала піар-директором Одеського кіно-фестивалю. Такі історії надзвичайно надихають й додають впевненості у своїх силах.

Крок 8. Наступний важливий етап – порозуміння. Якщо ви розумієте колегу з півслова, закінчуючи його фразу – це багато важить. Втім, спершу потрібно визначити для себе чи співпадають ваші цінності з цінностями цієї компанії. Інакше – нічого не вийде. Приміром, для мене має значення працювати лише в колективі, комусь – поза ним. Завдяки цьому зрозумієте чи це робота для Вас.

Крок 9. Вивчайте тонкощі компанії. Цікаво й, водночас, потрібно зазирнути до сайту обраної компанії. Дізнайтеся чим вона живе, які її особливості, а також як проводить дозвілля колектив. Не ставтеся легковажно до цілей та цінностей потенційної команди.

Крок 10. Стереотип. Існує стереотип, мовляв під час співбесіди повинен говорити більше кандидат, ніж роботодавець. Перед тим, як розповісти про себе, поцікавтеся, які конкретні завдання вони ставлять перед собою, яким чином працюють колеги та чи дружелюбна атмосфера між ними.

Впродовж співбесіди ви «приміряєте» на себе цю роботу: чи зможете ви з компанією і навпаки.

Крок 11. Як закріпити стосунки з роботодавцем?

Запропонуйте тестове завдання, яке допоможе розкрити ваш талан. Ініціативність вітається. Досить важливо перейти у рівні стосунки. Скажіть: «Я хочу домовитися про подальшу співпрацю, йти далі, і найсуттєвіше – розвиватися разом з Вами».

До прикладу, я отримала Job offer відразу після першої співбесіди, тому що ґрунтовно готувалася до неї. Проштудіювала усю систему компанії, дізналася чим вона дихає, без чого не може, як звати дітей, родичів та дружину директора. До того ж я розуміла рівень компанії з-поміж усього ринку.

Крок 12. Головне ідея, а не гроші. Якщо людина робить свою справу з погляду любові й працюєш на користь іншим, тоді й з'являється енергія, нові можливості та цілі, ніж коли вона прагне заробити «бабло».

Коли я інтерв'ювала нових працівників, і головним аргументом чула «У вас добре платять», одразу складалося негативне враження.

Гроші – це ресурс, а ось ідея – річ, яка наповнює. Коли вам пропонують роботу, яка приносить тільки дохід, але не ідею, задоволення або ж користь – поставте на ній хрест. Секрет у тому, що заробити можна тільки на ідеї.

ТЕКСТ – Катерина ЛАЩУК

Фото - з особистого архіву лектора

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.