Додати запис

Обережно, благодійники! Куди дивиться прокурор?

Я особисто дуже добре ставлюсь до благодійної діяльності. Успішні і багаті повинні допомагати громаді, брати на себе піклування про школи, лікарні, церкви, бідних і хворих. Це важлива соціальна відповідальність.

Особливістю благодійництва є своєрідні правила пристойності та моралі. Благодійність не має на меті отримання переваг, пільг, преференцій, посад, нагород тощо. Така діяльність здійснюється, як правило, не публічно.

Зрідка благодійництву надається публічні форми, аби привернути увагу громадськості до наявної проблеми або спільно зібрати певну суму грошей (благодійні концерти, обіди тощо).

Отже, благодійник, здійснюючи свою почесну діяльність, повинен уникати будь-яких натяків на корисливість такої діяльності, повинен бути чесним і щирим. Основна і єдина мета благодійника – допомога.

Через прийдешні парламентські вибори благодійництво перетворилось на передвиборну технологію. Усі провладні імовірні кандидати в депутати заснували благодійні фонди, через які триває процес щедрого «засівання» у виборчих округах Волинської області.

Діяльність частини фондів втілюється у формі роздачі продуктових наборів, лікарських засобів, засобів захисту рослин, ремонтах комунальних приміщень, придбання медичного обладнання. Окремі фонди здійснюють фінансування безкоштовних міських, міжміських перевезень, перевезень прочан до святих місць.

Також благодійники відзначились даруванням дорогих мобільних телефонів фермерам, моторолерів та велосипедів поштарям, ноутбуків та оргтехніки сільрадам та сільським головам.

Отже, діяльність згаданих благодійників є доволі барвистою і строкатою.

Шукаючи спільне між усіма згаданими вище випадками благодійництва, я прийшов до думки, що спільними рисами цієї діяльності є зухвале зневажливе ставлення до громадян, корисливий мотив і кримінальний наслідок.

Виборчий процес обумовлює особливі відносини в суспільстві. Особа, яка сповідує демократичні принципи і поважає громаду, ніколи не дозволить собі купувати прихильність виборців. Для порядної людини неприпустимою є навіть думка про підкуп і спотворення виборів.

Тому в передвиборчий період кандидати не мають морального права займатись благодійництвом. Так само і благодійники, що не балотуються не повинні проводити будь-якої агітації за кандидатів. Чесні кандидати завжди намагаються уникати будь-якого натяку на можливий підкуп виборців.

Проте, волинські реалії містять протилежні приклади. Прагнучи здобути прихильність виборців кандидати оплачують безкоштовний проїзд до Почаївської та Києво-Печерської лавр. При цьому дорогою до святих місць в автобусах роздають рекламні звертання, іконки та хусточки. Мені навіть довелось бачити іконку, на зворотній стороні якої було поставлено печатку благодійного фонду із вказанням прізвища благодійника. Це, певно, щоб люди випадково не забули за кого потім голосувати.

Усі ці приклади «корисливої благодійності» є свідченням ставлення до виборців як до осіб, що здатні продати свої голоси в обмін на продуктовий набір від кандидата; як до осіб, що без подарунку не можуть зрозуміти достоїнства майбутнього депутата.

Усе вказане вище – це проблеми моральності. Поряд із цим існує ще і питання до законності таких дій. Діючий Кримінальний кодекс України містить заборону на здійснення дій, що спрямовані на перешкоджання вільному здійсненню виборчого права. Згідно із статтею 157 цього кодексу встановлено відповідальність від 2 до 5 років в’язниці за підкуп виборців.

Усі «благодійники» здійснюють свою діяльність перед початком виборчої кампанії. Юридично виборчий процес розпочнеться в серпні і роздавання подарунків в період з серпня по листопад буде заборонено законом. Зараз ніби усе законно. Але це тільки ніби. Згідно із законом злочин у формі підкупу виборців буде закінченим з моменту, коли буде здійснено вплив на виборця під час виборчої кампанії. Зараз відбувається стадія злочину, яка має назву «готування».

Для простоти можемо порівняти дії «благодійників» із злодієм, який вдень приніс до стін складу, що планує обікрасти приладдя для зламування дверей. Усі розуміють навіщо він це зробив. Але по закону, поки злочинець не зламав двері і не увійшов до складу його не можна притягнути до кримінальної відповідальності. Але, коли злочинець дочекавшись темної пори доби, використовуючи заготовлені інструменти, вчинить крадіжку, тоді його злочин буде завершено.

Так само і у випадку виборів – усі «благодійники», їх працівники та помічники готують інструменти підкупу виборців і чекаю лише зручного моменту для завершення своїх злочинних намірів.

Цілком логічним є та обставина, що такими ганебними діями займаються виключно кандидати від влади, які намагаються зафарбуватись під благодійників, демократів, патріотів України.

Проте, злодійства проти народу України, що вчинені ними у співучасті з Партією регіонів і його почесним головою Віктором Януковичем сховати неможливо. Отже, ці «добродії» розраховують купити собі місце у Верховній Раді України.

Зараз відбувається велика робота по фіксуванню випадків підкупу виборців, що здійснюються від імені імовірних кандидатів чи їх фондів. Інформація про таких кандидатів буде передана до Генеральної прокуратури України та міжнародних правозахисних організацій для того, що усі причетні до підкупу особи понесли відповідальність згідно із законом.

Кримінальній окупації України буде покладено край. Режим Януковича буде усунено від влади шляхом чесних і демократичних виборів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
нарешті оприлюднили та назвали існуючу проблему своїм іменем.І це дійсно так. огидно дивитись на таких благодійників. цікаво як це підрахували скільки коштуватиме прихильність до народних обранців. вони мабуть доручили комусь займатись роздачею "подарунків"самі в ту торбу не заглядали я думаю що їм було б соромно за дві пігулки ношпи чотири валідолу та пів пачки анальгину.та це називають" благодійнійсттю"яка благодійність така буде робота в верховній раді
Відповісти
Шанвоний авторе, Ви пишите: "Виборчий процес обумовлює особливі відносини в суспільстві. Особа, яка сповідує демократичні принципи і поважає громаду, ніколи не дозволить собі купувати прихильність виборців. Для порядної людини неприпустимою є навіть думка про підкуп і спотворення виборів"

Все це так, і все це відповідає нормам закону. Але якщо Ви вже так цитуєте виборче законодавство, може Ви подивитесь у Законі, а коли саме починається "виборчий процес"? І коли саме починається заборона на безкоштовне надання товарів та послуг!
Відповісти
все вірно: благодійність - робити благі безкорисні справи, а не за декілька місяців до початку передвиборчих перегонів, ...."тіпа" всі ті маси народні тупі дурні кинемо їм 3 копійчини і вони на нас будуть роками працювати....
Відповісти
не поняв! А шо це ви там патякаєте?
Я цар, хочу бруківку кладу, у футбол граюсь, універмаги палю, студентів дурю, примазуюсь до різних заходів, які і так раніше без мене відбувались, голосую за закон за який тіпа не голосую, а ви тупа голодна та жебрацька маса хіба не оберете мене?
Я ж не один, нас таких багато, он кУлега по маневичах танцює, другий у любешові турнабори роздає, третій смітників-курників по селах ліпить, а сміття вивозити нема кому, що мовчите?
В нас своє життя, свої ігри і не лізте і не заважайте!
Відповісти
Андрію, ви такий же хабарник і корупціонер, а, щей благодійник, як і ті про кого ви пишите :)
Відповісти
Меценати волинського розливу такі ж тупі, як і їх колеги з інших регіонів. Це справжня бридота купувати людей гречкою. Звісно люди будуть брати, бо голодні і бідні. Займатись політичними спекуляціями на людській біді і загальній кризі це все одно, що сказати людям прямо в обличчя що вони БИДЛО. Треба весь час ловити за руку цих політиків-злодіїв. Не має чого боятись, таких статей як у Осіпова Андрія має бути багато. Усі бороти гидоту
Відповісти