Додати запис

Роздуми про журналістику

Пригадую, як на першому в моєму житті занятті на факультеті журналістики професор Здоровега сказав: "Ви молодці, що обрали заочну форму навчання. Знання журналіста не здобуваються за партою. Вони тільки в роботі. То ж я офіційно дозволяю вам не ходити на мої пари."

Тоді, тільки після школи, я була трохи спантеличена таким вільним ставленням до навчання в Національному університеті. Але потім з часом все більше переконувалася, яким правим був Володимир Йосипович. Журналіст - це не фах. Це світогляд. І зовсім не важливо, який університет чи факультет ти закінчив. Серед талановитих і навіть видатних журналістів є і фізики-ядерники, і інженери і навіть лікарі.

Натомість ніколи не зробить з вас хорошого журналіста один лише професійний диплом. Саме тому, навіть з дипломом журналіста, віддаю перевагу називатися "телевізійником".

Це все до того, як низько впала українська журналістика. Не професія, як така, не явище журналістики, а рівень тих, хто себе журналістаим називає. А через це - нульовий рівень конкурентності ЗМІ. І, як результат, майже повна відсутність незаангажованих ЗМІ. Адже редакція має за щось працювати. А коли грошей не приносить реклама, їх приносить політик.

Щороку в Україні "професійних журналістів" стає на кілька тисяч більше. Журналістика стала такою ж модною, як ще років 6-7 тому факультет менеджменту або юридичний. Сайт www.osvita.com.ua надає інформацію про 42 українських ВНЗ, які видають дипломи журналістів!

Найбільше з цього списку радують:
Донбаська державна машинобудівна академія (ДДМА),
Запорізький національний технічний університет (ЗНТУ),
Львівський військовий ордена червоної зірки інститут сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного національного університету «Львівська політехніка»
Національний авіаційний університет (НАУ).

Половина тих, хто йде сьогодні навчатися журналістиці, думає максимум про те, щоб стати телеведучим. Забуваючи, що журналістика - це не тільки приэмна зовнішність та правильна вимова. Це ще й мислення. Це таки та романтика, про яку говорили раніше: пори все відстоювати, дорожити репутацією, робити правильні висновки.

Та більшість нинішніх авторів, як не печально, мкксимум, що можуть - злегка плавати по поверхні інформації. А інколи й взагалі не вмочити у неї й пальця.

Очевидно, проблема не тільки в модності. Причин кілька.

1. Застаріла навчальна програма та відсутність матеральної бази.

Хоч факультет журналістики Львівського Національного унівірситету вважається одним з кращих в країні, за 6 років мого там навчання на кафедрі телебачення і радіо, ми мали аж 1 (!) пару в телевізійній студії. І то університецькій. Вона являла собою кабінет завішаний зеленою матерією, старезний стіл, камеру-мильницю і малесенький телевізор, на якому все відзняте можна було переглянути.

томість ми вивчали болгарську літературу, періодику військових частин 40-х років (так-так, навіть вивчали брошури, і підтверджували вивчене на іспиті), латинську та чеську мови і ще багато предметів інколи навіть профільних, які нам просто не змогли вдало пояснити.

Вузи, навіть такі солідні, як ЛНУ, нажаль, створюють програму не відповідно до реальній професії, а згідно викладацького складу. Адже заробітна плата нараховується, то ж доводиться завантажити працівника роботою, а студентів інтелектуальним мотлохом.

На щастя, є й такі вузи, де програма складена дуже доцільно. Але вартість навчання там сягає десятків тисяч гривень за семестр. А безоплатних місць або одиниці, або й взагалі немає.

Ще один серйозний мінус журналістської освіти в тому, що більшість викладачів не практикуючі журналісти, а лише теоретики, які після аспірантури лишилися проацювати на своїй кафедрі. І максимум, що вони писали, це статті в наукові журнали. До журналістики їм дуже далеко.

2. Знову про конкуренцію. Медіа поступово, але стабільно, перетворюються на бізнес. Попит, як то кажуть, породжує пропозицію. Головним завданням редакцій стають продажі, а не якісний аналіз інформації. Кілька гучних заголовків, провокація раз на тиждень і видання (особливо сайти, де на сьогодні працює більшість журналістів) стають мега-популярним. Про рівень авторів питання відпадає. І з цього, як наслідок, виходить наступна причина.

3. Дешеві мізки. Кожен нормальний бізнесмен (власник ЗМІ) зацікаівлений в тому, щоб вкладати якнайменше. Особливо, коли прибутки майже відсутні. Ось і виходить, що 90 відсотків робочих місць займають студенти. Звичайно, і їм треба десь практикуватися. Але співвідношення не вірне. Студент приходить в редакцію, ніби, навчатися. Але навчатися немає в кого. Адже всі його колеги - такі ж студенти, або щойно випускники, як і він. Без досвіду, без навичок, без професійних секретів.

4. Нічого не вмієш? Дорога тобі в журналісти! В суспільстві побутує думка, що журналістика - одна з найлегших професій. Знай собі ходи по презентаціях, а потім в теплому офісі чаї ганяй. Кілька речень про подію нашкрябав, криві фото повісив - і вже журналіст.

От і тягнуться на журфаки та у редакції різного роду ледарі. І у перший же робочий день кожне речення починають з "Ми, журналісти...".

Знову історія з власного досвіду. Мій одногрупник Володя був найгіршим студентом у групі. Мислення - нуль, логіки - стільки ж. Уявлення про журналістику не виникло навіть на 3-му курсі, як раз перед тим, як його посадили до в*язниці. Ну працюй, хлопче, собі вантажником! Але незадовго до вищевказаної визначної події в його житті, Володя прямо у відповідь на запитання викладача чесно зізнався: "А я на журналістику вступив за компанію з другом. А куди мені ще було... Я ж нічого не вмію."

І таких "журналістів" значно більше, ніж здається з першого погляду. Не тільки серед студентів, а й в редакціях.

5. Блоги - смерть журналістики? Якось на конференції випускників школи професійної журналістики "Нова Україна" серед учасників зав*язалася дискусія: чим же відрізняється журналіст від блогера? Може журналістським посвідченням? Чи наявністю\відсутністю гонорару?

Цифрові технології тепер дозволяють мільйонам людей погратися в журналістику. Навіть створити власне інтернет-видання в межах блогу.

От тільки, як і в житті, хтось погравшись, складає їграшки на горищі, а хтось продовжує гратися, називаючи це фахом.

А різниця, вона в тому, що будь-який більш-менш рівневий журналіст в змозі створити доволі популярний блог. Але далеко не кожен, хто може написати кілька речень про побачене у блозі, достойний назватися журналістом.

Можна говорити ще про багато нюансів: про керівників редакцій, які востаннє вчилися років 10-20 тому, про фінансування, про швидкість подачі. Можна виправдовуватися десятками різних меж, в які заганяють працівників редакцій.

Але, як би там не було, варто задуматись про ту прірву, над якою зависла українська журналістика. І зрозумівши, можна або підштовхнути, або почати рятувати. І вибір напряму залежить від того, хто ти: Журналіст чи "журналіст".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 19
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мале, красиве, розумне. Рогозіна - це наглядний посібник і концентрація доказу того, що офіціантами і шоферами можуть бути усі, а журналістами - ні. Мале завжди прекрасне з усіх сторін. В коротенькій публікації сконцентровані чи не всі біди сучасної журналістики. Таких би побільше, а то через якийсь час журналістика виродиться до кінця, як вироджується сортова картопля чи овес, і стає вівсюгом. І тоді в переважній більшості видань наш не вельми вибагливий читач, доведений до такого стану "журналістами", про яких пише Надя, буде "читати" етикетки з сірників чи щось на кшалт того, як Павло Заєць з Захаром Ткачуком хотіли стати Дідом Морозом. Дякую, пані Надія. Ти - розумниця.
Відповісти
Нормально написано, хоч помітно, що Ви заочниця. Помилки трапляються. Але нічого, головне, що ви від душі написали і з більшістю можна погодитися.
Відповісти
Щира правда! Те, про що я недавно задумалась і пішла доповнювати диплом журналіста ще однією фаховою освітою.
Відповісти
Андрію! Ти - ідеальний і, очевидно, маститий літератор. Суджу по такій строгій оцінці, хоч в самого речення - суцільна помилка. "...і з більшістю можна погодитися". З більшістю чого? Навіть в найміцніших виданнях і відомих літературних журналах помилки вичитують 2-3 літературних редактори. І ще трапляються помилки.
Відповісти
Володимир Йосипович Здоровега, земля йому пухом, також був теоретиком. У 27 років вже був деканом факультету журналістики.
Відповісти
Вам робота потрібна?:)
Відповісти
Зібралися журналісти і самі себе похвалили. Всі погані, тільки ми хороші, якщо нам троє людей помилки почитають. На Волині в журналістики перспектив немає, працюєш до 30 років, а потім мусиш шукати серйозну роботу. І справа не лише в їх професійному рівні, а в тому що у нас нічого не відбувається. От всі газети, інтернети ідентичні. Виграє той, хто швидше подасть крихти інформації. І філософські роздуми про продажність ні до чого, Волинь - не те місце з якого можна робити революцію.
Відповісти
Більшість проблем, які описала Надія, стосуються всіх спеціальностей, які викладають у вузах: і застаріла навчальна база, і про те, що головне у будь-якому бізнесі гроші, а не якість. І чи багато дітей в 17-ять років, розуміють навіщо вони йдуть у ВУЗ на будь-яку спеціальність? І блоги(наскільки я розумію автор відносить їх до кустарної і непрофесійної діяльності) - хіба мало в інших спеціальностях аматорства, і недбальства?

А про скраги на те, що більшість журналістів це студенти, мені смішні. Згадайте, що ми живемо в Україні - тут молодих спеціалістів взагалі ніхто не хоче брати на роботу, а ви жалієтесь на те, що вас таки беруть.

І ще одне: як на мене в статті занадто багато штампів, які за вуха притягнуті чомусь саме до журналістики("Забуваючи, що журналістика - це не тільки приэмна зовнішність та правильна вимова. Це ще й мислення. Це таки та романтика, про яку говорили раніше: пори все відстоювати, дорожити репутацією, робити правильні висновки." - підставляємо замість "журналіст" - "лікар", "інженер", "программіст", а замість "приэмна зовнішність та правильна вимова" замінити "білий халат і стетоскоп" і вуаля, в нас нова стаття).

Прошу вибачити, якщо моя критика вам здастся занадто різкою.
Відповісти
Тані. "На Волині в журналістики перспектив немає, працюєш до 30 років, а потім мусиш шукати серйозну роботу". Дозвольте не погодитись. Полікарп Шафета створив свого часу обласну газету, яка мала найбільший тираж серед собі подібних в колишньому Союзі. Святослав Крещук був не перевершеним у жанрі інформації. З будь-якого "гімна" міг зробити конфетку. Власкор "Урядового кур'єру" Валерій Мельник, який до речі у вузі вчився вже дуже давно, чудовий репортер, фоторепортер. Олександр Нагорний завжди буде пам'ятатися як чудовий автор втраченого жанру фейлетону. І цей ряд волинських журналістів можна продовжувати.
Основна вимога до представників цієї найдревнішої професії нестандартний погляд на стандартні речі. Вміння розрізняти причинно-наслідкові зв'язки і правильно коментувати факти. А цього, навіть у коментарях в Інтернеті, я вже не кажу про ЗМІ, від молодих журналістів, за винятком Андрія Лучика, щось не спостерігаю.
Відповісти
Олександр Нагорний - так, Мельник - ні. Нагорний - постать в журналістиці, Мельник - сіра конячка. Вкрай невдале порівняння. Репортер – найпримітивніша журналістика. Перша сходинка, якщо рухатись вгору. «Прийшов, побачив, написав». Писати і фотографувати - різні речі. Якщо про перспективи, то вони є завжди і скрізь. Навіть сидячи в Антарктиді на айсбергу, можна бачити теми і писати. Це бачення поліпшує щоденна праця над собою. Журналістика - спеціальність важка і чогось досягнути в ній трохи важче, ніж в штукатуренні стіни чи кладці цегли. Вершина журналістської майстерності – публіцистика. Її немає. А молоді журналісти повинні читати не лише етикетки на пляшці пива, а й книги.
Відповісти
Валерій Мельник у свій час, аби написати репортаж про парашутистів, навчився стрибати з парашутом. На теми природи рівного йому знавця нема, а фотографів, які знімають дику природу, в Україні можна порахувати на пальцях однієї руки, і Мельник серед них. Його давно оцінили у світі, він не потребує ваших коментарів.
Відповісти
Надю, все правильно. Розумію тебе, бо знаю, як ти починала, як важко було влаштуватися на роботу. Але ти, як і я, мали в кого вчитися. І зауважу, не в пенсіонерів, а в фахових журналістів, які вміли подивитися на речі по-іншому. Потім київська практика нервів багато з’їла. Але є результат: ти виписалася. Так. є кілька недоречних помилок. А щодо штампів, то наше суспільство, як штамп. А влада - все штампуємо, штампуємо одну і ту ж - і хочемо змін. Таке життя, що всі професії живуть, як за штампом: жевріють, животіють.
Щодо того, що нема подій. Є подїі, їх треба шукати, їх треба бачити і аналізувати. Журналістика не означає, що ви сидите на місці, і вам мають зателефонувати й запросити на подію, здебільшого на нараду в облдержадміністрацію. Є життя, є люди, а отже, є події. Кожна людина - то вже подія. Це не значить, що має статися щось грандіозне, вибухнути, хтось когось побити.
Яка доля мешканців згорілого будинку по Лесі Українки?
На що живуть постраждалі внаслідок обвалу будинку на Рівненській? Чим харчуються, де готують тощо.
Чи задоволені ви тим, як працює міський пасажирський транспорт, зокрема, маршрутки? Чи їздять до тієї години, до якої позначено в графіку?
Проблема цьогорічних врожаїв. Куди селянам здавати картоплю? Яка закупівельна ціна?
Аналіз валютного ринку. Як девальвація гривні відобразитьмя на волинянах?
Сільські школи, клуби, бездоріжжя.
Вимираючі села.
Чому спивається молодь?
Скільки точок продають пиво біля навачльних закладів. Як дістатись від траси до села, коли відстань 5 кілометрів.
Освіта 2012-2013: плюси і мінуси. Навантаження на дітей.
Фізкультура, лікарі про здоров’я учнів.
Якість продуктів.
Премікси для м’яса, добавки для продуктів і здоров‘я населення.
Мова, лучан, волинян. Ми рятуємо українську мову, а все частіше спілкуємося сленгом і жаргоном, суржиком і матюком.
Волинські пам‘ятки старовини.
На жаль, співпрацюючи з національними ЗМІ, більшість таких тем проходить поза мною. Зараз це відбувається дуже чітко. Ми великою мірою залежимо від редакторів, які вирішують, що їм цікаво, а що нецікаво. Дещо із запропонованого справді не варте національного ефіру. Скажімо, можливостей проаналізувати валютний ринок у Києві значно більше, та й це буде стосуватися кожного регіону. А от тенденції безпосередньо на Волині. Усі ці теми для волинян можуть бути дуже цікавими й актуальними. От вони - події. Події, бо їх створює життя, а якщо вони створені, значить, вони відбуваються.
Якщо ж серйозно, то журналістики практично на Волині немає. Бо немає тих, хто здатен зробити гучний, не заради сенсації, матеріал, серйозне розслідування про розкрадання коштів, добути цікавий матеріал про таємниці виборчих перегонів, зробити класний, глибокий аналіз, чому опозиція поставила в Луцьку на Петра Кравчука, якого мало хто знає, або чи доречно було в луцький зоопарк повертати ведмедицю Машу, Дійсно їй там було погано і чи дійсно їй тут буде добре, коли наш зоопарк і так нещасний. Що робити зі стількома ведмедями? А може, инавколо тваринизначно більше інтриг, ніж проблем.
Тож поле для місцевиї журналістів на Волині ще не оране. Для інтернетників особливо. Місця багато, а підкріплювати матеріал відео не треба. І не треба демонстрацій - життя є і навколо.
Відповісти
Андрію, прохання назвати «фахових журналістів», у яких ти з Рогозіною вчився і як вони могли "подивитись на речі по-іншому". Поіменно. Якщо мова йде про орденоносних спеців з телебачення, які справно рапортують (як і колись рапортували), про високі надої і захмарні урожаї, то ти можеш без краплі жалю залишати "журналістику", бо вона для тебе - лише свого роду хобі, і цілком присвятити себе зніманню бучних волинських весіль. Від цього і дзвінка монетка не буде переводитись в твоїх широких кишенях, і сіру речовину в голові особливо напружувати не доведеться.
Щодо твоїх пропозицій - гострих тем, починаючи від згорілого будинку по Лесі Українки і закінчуючи преміксами, то вельми велике прохання: де можна подивитися (не іронізую!), твої сюжети на ці злободенні теми? Завчасно дякую. Але й завчасно скажу, не звинувачуючи тебе: ти зі своїми згорілими і заваленими будинками разом з преміксами і цілком деградованим волинським селом нікому не потрібен, як і ми всі, тому що ноту в телебаченні задають пінчуки, коломойські і іже з ними. Тому й порада: тримайся весіль, якщо не хочеш ходити голодним.
Відповісти
Щодо орденоносців, то йшлося не про них. Хоча про журналістку Ганну Харів, яка не одне десятиліття віддала журналістиці,жодного поганого слова не скажу.
Так, журналістика - це дійсно хобі, перш ніж професія, бо без першого не відбудеться друге. Неможна робити матеріал, не пройнявшисль ним, не пропустивши крізь себе. Щодо журналістів, професійних, можу назвати багато: Таня Зайченко, яка колись працювала на телебаченні, Радавська, Боденкова, хто би що про неї не говорив, Трофимчуки, Сніжана Шевчук. Може, хтось може щось закинути, Я цих людей бачив у роботі, знаю. як вонивідстоюють думку. Але не все так просто видати в ефір. Галина Бєлова, Саша Фетисова, Наталка Щур - слава Богу, доля звела мене з журналістами, які відбулися. І щодо тем, то я пишаюся, що серед них є такі, про які зробив матенріали перший, а також теми, які допомогли людям вибороти свої права. Тому звертаються і зараз. І весілля я знімав, але тепер відмовляюся від цього, хоча й прибутки від цього куди більші. Але журналістика не може порівнятися з цим. І, на жаль, зараз, особливо зараз, це дійсно більше захоплення.
Щодо названих мною тем, то це ті, через які я пройшов свій час. Практично про все були сюжети, і знайти їх можна на сайтах каналів, того ж СТБ. А щодо того, що сюжетів немає зараз, то ви самі відповіли: ноту в телебаченні задають пінчуки, коломойські і іже з ними. Єдиний, який ще більш-менш працює, - Перший діловий. Ми дуже залежимо від своїх редакторів, тому не в силі "просунути" найрезонансніші теми, бо ми в Луцьку, а вони в Києві. А що про ці теми заважає зробити місцевим ЗМІ. Так багато цікавих новин? Чи площі або ефіру мало. В інтернеті й того, й того вдосталь. Весілля - добра справа, але й до цього треба підходити, враховуючи телевізійний досвід. І цей досвід, на щастя, не дає мені поки голодувати. А якщо ми займатимемо такі позиції й цькуватимемо один одного, не маючи журналістської солідарності, вважаючи себе генієм, а інших - ніким, то поволі з торабми підемо всі. Маєте свої злобеденні теми - пропонуйте, давайте робити разом заради нашої України. І не ховайтеся у таких випадках за ніком. Бо ж з вітряками справи не зробиш. Дякую.
Відповісти
Шановний теж причетний. Своєю сентенцією "Репортер – найпримітивніша журналістика. Перша сходинка, якщо рухатись вгору. «Прийшов, побачив, написав». ви образили не лише Валерія Мельника, а й усіх журналістів. Примітивних жанрів у журналістиці не буває. Замітка ще простіший жанр. Тут навіть іти не треба. Почув - написав. Мова про інше. Написати репортаж потрібно так, щоб твій матеріал не лише переглянули, а неначе реально побували на місці події. Це вищий пілотаж. Коли написане чи почуте викликає якісь емоції. А щодо Мельника, то за 40 років у журналістиці він своє слово сказав у всіх жанрах. Й не останнє слово. А образне. Та й свою громадянську позицію показав ще далекого 1986, коли підняв область на боротьбу з "мирним атомом". І якщо має чоловік іскру божу, то цього у нього не забереш.
Відповісти
Наламати списів навколо цієї теми можна багато. І кожен залишиться при своїй думці, бо через "зірковість" (більшу чи меншу), яка є супутником нашої професії, мої колеги часто надто безапеляційні. Особливо щодо оцінки праці своїх колег.
Колись вислів Олександри Антонівни Сербенської переходив з курсу на курс на Львівському факультеті журналістики: "Чорна праця до знемоги!". Над собою. Треба вміти вчитися і в непрактикуючого викладача, і в несучасного колеги, і, навіть, в молодого.
І ще. В погоні за псевдо-сенсаціями варто не забувати, що далеко не всі читачі на них ласі. І живуть вони не тільки в Києві чи Луцьку. У свіжій "Волині", до прикладу, з цікавістю прочитала матеріал про угринівське молоко. Не просто про місцевого виробника (дуже поважаю Турака), а в темі про якість молокопродуктів. Так що цілком солідарна з Андрієм Гнатюком.
Відповісти
Тут многие Мельника вспоминают. Это не о том Мельнике речь, который при Союзе работал в волынской молодежной газете, потом пытался устроиться в областной совет? Я о нем совсем другого мнения, пустозвон и болтун. Несколько раз сталкивался с ним лично. Он много пытался писать на темы экологии, не имею малейшего понятия о них. Возможно сегодня его профессиональный уровень вырос, но в те годы он был далек от природоохранных проблем. Как фотограф он намного лучше, чем как журналист.
Відповісти
О, якщо Мельник вам не професіонал, то ви проффесор в екології
Відповісти
Я не профессор, но в то время занимался некоторыми природоохранными проблемами. В своих статейках Валерий, одним известным ему способом, вычислял и озвучивал суммы ущерба. В газетках он так красиво смотрелся, такой борец, такой правдоруб. На самом деле его цифры не имели ничего общего с реальной картиной. Мне приходилось в арбитраже отбивать иски этих "природоохранителей", знаю ситуацию не понаслышке. Писать про красоту природы и про ее загрязнителей - это немножко не то, что называется экологией. Экология это наука, а не тема для самопиара. Кстати, почему потом, в облсовете он ничего не предложил дельного в этой сфере? Посидел в кресле и ушел.
Відповісти