Чи встигнуть всі охочі безкоштовно розмитнити авто на волинському кордоні до 1 липня

Чи встигнуть всі охочі безкоштовно розмитнити авто на волинському кордоні до 1 липня
На митному пропуску «Устилуг» нині черга з 1500 автівок, які хочуть в’їхати на територію України. Чи встигнуть їхні власники скористатися пільгами з розмитнення, пояснили у Волинській митниці.

Як зазначила у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини речниця Волинської митниці Валентина Черниш, наразі складно сказати, чи всі, хто нині стоїть у черзі на кордоні, встигнуть скористатися пільговим розмитненням. Теоретично, каже вона, у власників авто є всі шанси встигнути «застрибнути у останній вагон», адже наразі ухвалений закон ще не набув чинності.

«Є законопроект 7418, відповідно до картки, яка розміщена на офіційному сайті Верховної Ради, він підписаний головою ВРУ і скерований на підпис Президенту України. Процедура така: якщо президент підпише, після того текст мають надрукувати в Голосі України, і якщо він надрукується, він стає чинним з наступного дня після публікації. Теоретично, якщо Президент встигне його підписати, закон встигнуть надрукувати, то в тексті закону вказано, що він вступає у силу з 1 липня. Цілком можливо, що всі ці процедури будуть зроблені, тоді 1 липня пільга буде відмінена. Якщо ж президент не підпише, чи підпише з зауваженнями, чи не встигнуть оприлюднити, то 1 липня ще пільги будуть», – пояснила вона.

Наразі, зауважила вона, на митному пункті пропуску «Устилуг» у черзі стоять близько півтори тисячі автомобілів, які чекають на перетин кордону.

«Людині треба постояти в черзі, щоб перетнути кордон, швидко доїхати до внутрішнього терміналу, там постояти в черзі і власне оформитися. Якщо в нас сьогодні на Устилузі черга – 1500 транспортних засобів, які хочуть в’їхати, то це приблизно три доби очікування, до 30 чи 29 числа. Згідно з законом, власники мають 5 діб на доставку. Якщо чекатимуть 5 діб, то точно не встигнуть. Якщо ж власники швидко поїдуть на оформлення, зразу заїдуть в термінал, наприклад у Володимир чи Ковель, де працюють цілодобово, то можуть встигнути. Ми, зі свого боку, робимо все, щоб забезпечити більшу пропускну спроможність і пропустити більшу кількість, щоб ці автомобілі змогли перетнути кордон. Ті, хто перетне сьогодні, – ще встигне», – зазначила вона.

Нагадаємо, 5 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 2142, згідно з яким на час воєнного стану звільняються від мита та ПДВ усі імпортні товари, включно з автомобілями. Згідно із законом про так зване нульове розмитнення автомобілів, на період дії воєнного стану громадяни України звільняються від сплати мита, ПДВ та акцизу.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Через «Ягодин» перестали пропускати легкові автомобілі

Але уже у червні народні депутати ухвалили законопроект 7418, відповідно до якого мають бути повернені мита та оподаткування ПДВ на імпортні товари та розмитнення авто з 1 липня 2022 року. Щоб встигнути скористатися пільгою, власники авто, придбаних за кордоном нині змушені по кілька днів стояти у чималій черзі. Зі слів очевидців, там уже трапляються бійки, є спроби пошкодження коліс авто, дехто намагається проскочити без черги.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
3500 машин стоїть на устилузі
Відповісти
На даний час 28.06 5.00 ранку до 4500 машин
Відповісти
Останні новини
Чи встигнуть всі охочі безкоштовно розмитнити авто на волинському кордоні до 1 липня
27 червень, 2022, 19:26