В екосистемах Волині вже виникло понад сотню пожеж

В екосистемах Волині вже виникло понад сотню пожеж
У 2024 році в природних екосистемах області зареєстровано 107 пожеж. З них 106 горінь сухої рослинності та одне – торфовища на площі близько 1 га.

Про це під час брифінгу ОДА повідомив речник ГУ ДСНС України у Волинській області Володимир Нестеров.

«В лісових масивах та на торфяниках Волині зберігається високий рівень пожежної небезпеки. Ці дві категорії пожеж є найбільш проблемними серед пожеж в екосистемах. Звичайно, влітку їх кількість очікувано збільшується, – зазначив рятувальник. – Щоб запобігти цим пожежам і бути готовими до їх ліквідації на початкових стадіях, сили всіх служб зараз максимально зосереджені. Також проводяться роз’яснювальні роботи серед населення, триває робота з органами влади для того, щоб ми могли оперативно отримувати інформацію про найменші осередки пожеж, особливо на торфовищах і не допускати їхньому розповсюдженню».

Він розповів, що одна пожежа на торфовому родовищі зареєстрована у Камінь-Каширському районі поблизу села Воєгоща. Її ліквідація тривала впродовж усього світлового дня.

«Такі пожежі виникають через необережність. Однак найчастіше люди свідомо підпалюють у себе на господарських ділянках сухі матеріали та сміття, що перекидаються на торфяники і їх досить складно ліквідувати», – сказав Володимир Несторов.

За підпалювання сухостою передбачена адміністративна відповідальність, а також кримінальна, якщо пожежі завдають шкоди національним паркам та великій кількості лісових масивів.

«На жаль, не всі дослухаються до попереджень. Цього року на Волині 47 осіб притягнуті до адміністративної відповідальності», – наголосив речник ГУ ДСНС у Волинські області.

Пожежами в екосистемах завдається величезна шкода ґрунтам, рослинному та тваринному світу. Такі випалювання погіршують якість ґрунтів та призводять до зниження урожайності.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.