Дешево і з прибутком: як депутати-відкликанці дерибанять землю в Луцьку

Дешево і з прибутком: як депутати-відкликанці дерибанять землю в Луцьку
Керування в місті так званої УКРОПівської більшості запам’ятається лучанам, як «часи великого земельного дерибану». Не пасуть задніх в процесі дерибану й депутати-«тушки», які вирішили на сесії 27 липня, зробити собі «дембельський акорд» та відтяти в громади для себе ще трохи землі.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО «ТУШОК» ТА ЇХ ВІДКЛИКАННЯ

Схема дерибану дуже проста. Про неї йдеться в публікації на сторінці громадської ініціативи «Депутати, на вихід!».

У Луцьку існує комунальне підприємство «Парки та сквери», яке мало мільйон гривень заборгованості перед податковою та фактично не працювало. Як тільки при владі в місті став «УКРОП», одним із перших управлінських рішень новоспеченого заступника Костянтина Петрочука було заміна директора КП «Парки та сквери».

Нове керівництво, ніби для того, щоб розрахуватися з податковою, продає теплиці, що були у власності КП. Ціна питання, як заявив депутат Сергій Була, 2,6 мільйона гривень, тобто близько 100 000 доларів. Ці гроші не потрапили до міського бюджету, а були віддані податковій за борги КП. Самі по собі теплиці занедбані та нічого не варті, але під ними – два гектари луцької землі. Придбало ці теплиці ТОВ «Житловий квартал».



Директором вказаного товариства є Ришко Мирослав Джанович, який є рідним братом дружини Костянтина Петрочука, вказаної у його декларації - Петрочук Олени Джавнівни.



А одним із засновників товариства є друг Сергія Були та Петрочука Мацюк Віктор Борисович, який свого часу балотувався до міської ради від Радикальної партії разом з майбутніми «тушками».

Далі ТОВ «Житловий квартал» вирішує знести теплиці та побудувати на цій землі житловий комплекс. При цьому вони не хочуть купувати землю під забудову за великі гроші, а вирішили зробити хитріше – взяти цю землю в оренду за копійки, а потім побудуватися та приватизувати її собі у власність за копійки та без аукціону. В результаті місто втрачає мільйони!

Для того, щоб провернути цю оборудку, відповідне питання на сесію вносило не управлінням земельних ресурсів ЛМР, а земельна комісія, яку очолює Євген Ткачук.

В результаті, 26 липня, під час 29-ої сесії Луцької міської ради проект рішення «Про надання ТОВ «ЖИТЛОВИЙ КВАРТАЛ» дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування багатоквартирного будинку на вул. Рівненській, 119», підтримали більшістю голосів.

Екс-заступник міського голови Юрій Моклиця розповів передісторію ситуації із земельною ділянкою. За його словами, за борги комунального підприємства «Парки і сквери» перед податковою, арештували теплиці на вулиці Рівненській. Проте це сталося ще понад півтора року тому. Податкова мала право продати це майно через аукціон, та цього не сталося через клопотання покійного мера Миколи Романюка. У міській раді тоді міркували, як надалі діятиме відверто збиткове підприємство, аби орієнтуватися, як краще для міста із теплицями та комунальною землею.

Проте після смерті Романюка буквально за 3 місяці податкова отримала вказівку продати майно. Придбали його, звісно, не випадкові люди, а ті хто має прямий стосунок до нової влади у міськраді. Відтак, покупці отримали у власність лише майно.

«Тепер маючи майно на комунальній земельній ділянці вони мають першочергове право на майнові права на цю землю. Щоб її орендувати, вчора на сесії прийняли рішення розробити проект землевідведення – оформити ділянку «на папері», - зауважує Моклиця. Наступним кроком має стати її оренда, далі – внесення змін до детального плану, тоді – погодження ПДП, а після зведення будинків - автоматично отримають першочергове право приватизації без аукціону.

«Приватизують його не за ринковою ціною, а за оціночною, що в рази дешевше. Таким чином, через купівлю зношених споруд у власність отримають 2 гектари землі», - каже Моклиця.

«Вони розуміють, що мають монополію», - додав екс-заступник.

До слова, за підрахунками фахівців ринкова ціна двох гектарів землі в Луцьку становить близько 2 000 000 доларів.

Так під прикриттям купівлі старих споруд «оборудчики» можуть заволодіти ласим шматком землі під будівництво, отримавши надприбутки. А скільки доріг та дворів можна було б реконструювати, отримавши хоча б половину цієї суми.

ТЕКСТ - Анатолій КОТЛЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Сажнєва на них всіх немає
Відповісти
Відчепіться від інваліда 2-ої групи по зору К. Петрочука !..
Відповісти
Останні статті
Дешево і з прибутком: як депутати-відкликанці дерибанять землю в Луцьку
27 липень, 2017, 17:35