Любов до кожної хлібини та натуральність: «Іван Хліб» відтепер випікають у «Там Тамі». ФОТО*

Любов до кожної хлібини та натуральність: «Іван Хліб» відтепер випікають у «Там Тамі». ФОТО*
Хліб – продукт, котрий в тому чи іншому вигляді їдять чи не у всіх куточках світу, продукт, який не забороняє вживати жодна релігія і який можна їсти незалежно від стану здоров’я. Щоправда, останнє стосується лише натурального хліба без жодних домішок, як-от цукор. Виробників такого продукту в Україні можна перелічити на пальцях. Однак Волині з цим пощастило, адже тут от уже 8 років справжній бездріжджовий хліб на заквасках випікають на ремісничому виробництві «Іван Хліб».

Учора для підприємства був знаковий день. Воно виходить на ритейл і продаватиме та безпосередньо випікатиме свої буханці у гіпермаркеті «Там Там Сімейні Традиції». Із чого все починалося, яким має бути корисний для здоров’я хліб та чи є у планах масштабувати виробництво, розповів засновник ТМ «Іван Хліб» Іван Пасічник.

Перший хліб – у приміщенні котельні

Іван Пасічник усе своє свідоме життя провів у торгівлі, бачачи, як ринок кардинально змінюється далеко не в кращу сторону. Із початку 2000-х років всі великі виробники почали відходити від традиційних рецептур і масово використовувати синтезовані інгредієнти, наприклад, розпушувачі, підсилювачі смаку. Тож Іван Пасічник взявся відроджувати традиції і заснував авторське виробництво з випікання бездріжджового хліба на заквасках.

«Чесно кажучи, спочатку я хотів відкрити сироварню, але реалізація цього проекту зупинилася, коли безпосередньо зіткнувся з сировиною – молоком. Це дуже тяжкий ринок. Так сталося, що якраз назрів момент поїхати на природу і зібрати думки. Я поїхав на Прикарпаття. Подорожуючи, я зупинився в одному селі, щоб купити води, кави і пішов на запах хліба. Це була така «шевченківська» хатина. Зайшов, а там – пекарня. Хлопці кремезної статури мішали все вручну, випікали у великій печі. Купив цей хліб і поїхав, проте за кілометрів 100 я зловив себе на думці, що в нас на Волині такого немає. Повернувся, і пекарі на моє прохання мені все показали, розказали», - ділиться історією заснування торгової марки «Іван Хліб» Іван Пасічник. Дорогою назад у рідне селище Іваничі підприємець знайшов приміщення для пекарні. Це була колишня котельня. Піч для випікання хліба зробили фахівці з Прикарпаття, звідти ж були і пекарі. Фактично «Іван Хліб» виріс з ідеї і нестримного бажання, не маючи великих фінансових вкладень на старті.

«Ми робили, як відчували. Так склалося, що жінка, яка працює продавцем у моєму магазині в Іваничах, усе життя відробила на місцевій пекарні. Саме вона зробила нам перші два рецепти. Так ми відродили хліб-цеглинку. А далі – пішло. Ми вийшли на ринок як «Іваничівський хліб» в Іваничах та Нововолинську, адже мали унікальну рецептуру і метод хлібопечіння, бо на той час увесь простір поглинули великі виробництва, як от «Теремно хліб», «Нововолинський хлібзавод» та інші», - каже Іван Пасічник. Так потихеньку почала розбудовуватися мережа, що носить назву «Іван Хліб». До слова, підприємець став автором ідеї ще однієї торгової марки, що нині має виробництво під Києвом – «Хлібний майстер».

Чималим поштовхом у діяльності виробництва стало запрошення Луцької міської ради взяти участь у Міжнародному ярмарку високоякісних харчових продуктів «EKOGALA» у Польщі. Там успішно представили ТМ «Іван Хліб», продавши всю продукцію до крихти. Після цього виникла ідея запуску виробництва і в Польщі. Нині в Жешуві працює підприємство, що виробляє хліб за волинськими рецептурами.

«Як наш хліб потрапив до Луцька? Зараз ми маємо ще й виробництво у Ківерцях. Вийшло так, що коли я працював в Іваничах, все моє виробництво скопіювали: піч, рецепти… І запустили в Ківерцях. Я випадково це побачив і виявилося, що це – мої знайомі. Вони звернулися до мене з проханням взяти в оренду чи перекупити пекарню, адже в них не вийшло працювати», - зізнався засновник ТМ «Іван Хліб». Тож не дуже хороший випадок спрацював на користь бізнесу, охопивши й Луцьк. Буханці поштою відправляють і в інші куточки країни: Дніпро, Бучу, Львів, Миколаїв.

Любов до кожного буханця – від бабусі Дуні

За словами Івана Пасічника, у Ківерцях він познайомився з дуже талановитим технологом Ігорем Мельниченком. Він же й навчив як правильно виводити закваски та робити бездріжджовий хліб саме на них. Закваска по суті – це вода і борошно. Її треба підживлювати у певний час, при певній температурі, любити процес. Цим на «Іван Хліб» займається одна людина в окремій кімнаті.

«Це закваска не куплена, не привезена, а виведена з 0 з житнього борошна. У нас був такий випадок в практиці, що закваска перекисла через те, що було дуже жарко. Щоб відновити закваску нам довелося витратити 10 днів, 6 днів люди не отримували хліб, хоч я б міг за три години повністю зробити дріжджовий хліб. Ми на це не пішли. Сказали клієнтам, що у нас сталася біда, попросили почекати. Ми не були тиждень на ринку, але не відійшли і ніколи не відійдемо від наших принципів, як би дорого це не коштувало», - наголошує Іван Пасічник. Цікаво, що на виготовлення буханців від закваски до готового продукту потрібно повних два дні.

На випікання такого авторського хліба, каже підприємець, його надихнула бабуся Дуня, яка, на жаль, цьогоріч померла:

«Вона розповідала мені, як раніше випікали хліб, як робили закваски, як ті закваски передавали в придане, коли дівчата виходили заміж. Вона постійно повторювала, що треба любити те, що робиш, що треба любити кожну хлібину, тоді вона буде такою як треба».

Від закваски до хліба – тільки природні інгредієнти. Саме так працює «Іван Хліб». Підприємство почало використовувати більший відсоток цільнозернового борошна, сумішей борошна, котрі самі розробляють.

Нині в асортименті ТМ «Іван Хліб» є 6 видів хліба:

- пшеничний;
- цільнозерновий;
- житньо-пшеничний;
- журавлиновий;
- фітнес (з 4 видів борошна, кунжутом, льоном, насінням соняшника);
- гречаний.


«Усю цю історію я розповів колегам з «Там Таму». З того часу у мене з’явилася думка, чому б не піти у великий ритейл. У нас немає цілі стати великим виробником, щоб працювати масово і скрізь. Ми працюємо лише з тими клієнтами, що бачать цінність у нашому продукті, хвилюються за кінцевого споживача і хочуть бути унікальними на ринку», - говорить Іван Пасічник.

Із печі – у кошики покупців «Там Таму»

«Іван Хліб» – за те, аби розвивати місцеве крафтове виробництво. На поличках гіпермаркету «Там Там Сімейні Традиції» якраз є чимало таких товарів, тому торгова марка горда тут себе представляти. До того ж, хліб від «Іван Хліб» випікатимуть просто на потужностях гіпермаркету, привозячи туди готове тісто, а не напівфабрикат.

«Тісто ми робимо в Ківерцях, привозимо сюди і випікаємо у печах гіпермаркету. Чому так? Ми хочемо, щоб кінцевий споживач отримав найсвіжіший продукт. Разом із тим, ми можемо зберегти метод виготовлення тіста в секреті. Це унікальна співпраця, що гарантує стабільну якість, фінансове сприяння, хороше обладнання. Приємно, що великі мережі задовольняють попит своїх споживачів, дбають про них», - відзначає підприємець.

Усі види хліба в гіпермаркеті гарячими можна застати до обіду. Якщо ж покупці вподобають продукцію, «Іван Хліб» обіцяє випікати буханці ще й ввечері, аби люди мали змогу йти, наприклад, з роботи, і придбати теплий хліб у «Там Тамі». Продукцію пакують у крафтові пакети, у яких він може зберігатися без додаткових умов.

«Термін зберігання нашого хліба – поки не з’їсте», - сміється Іван Пасічник і додає, що такий натуральний продукт не зашкодить жодній фігурі.

Купити продукцію «Іван Хліб» можна за адресами:

Ківерці
вул. Ватутіна, 1 (пекарня), а також в усіх магазинах міста.

Луцьк
Північний ринок (вхід від «Торби»);
вул. Кравчука, 17 (магазин «Фермерський»);
просп. Грушевського (магазин «Кутовий»);
просп. Волі («Солодощі у Тетяни»);
вул. Володимирська («М'ясна Хата»);
вул. Кравчука, 11б («Ваш Шеф»);
вул. Набережна, 10 («Сам у дома»).

Володимир-Волинський
Центральний ринок «Іван Хліб» (молочний павільйон);
вул. Ковельська («М'ясна Хата»).

Нововолинськ
Вхід у Центральний ринок «Іван Хліб»;
15-й мікрорайон (магазин «Вепр»).

Ковель
Привокзальний ринок «Іван Хліб»;
Брестський ринок «Іван Хліб»;
вул. Володимирська (магазин «М'ясо»);
поблизу школи №3 (магазин «М'ясна Хата»).

На ринку у Вараші або ж замовити доставку у будь-яку точку України через «Нову Пошту».

Надія МІЩУК
Фото - Ігоря ДИНІ




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А у Іваничах де купити можна?
Відповісти
Дуже смачний хліб!
Відповісти