Луцькі вибори: як агітують кандидати

Луцькі вибори: як агітують кандидати
Менше ніж через тиждень лучани дізнаються, хто стане депутатом Луцької міської ради: у неділю, 18 серпня відбудуться проміжні вибори в одному з округів міста.

Упродовж останніх трьох тижнів жителі 10-го виборчого округу ледь не щодня мають можливість особисто бачити кандидатів просто у своїх дворах, знайомитися з ними, отримують стоси агітаційної продукції та слухають обіцянки.

Агіткампанія на окрузі проходить неочікувано жваво: тут не просто агітують, а й, наприклад, ремонтують дороги чи говорять про перенесення станції тропосферного зв’язку.

Активні, пасивні і дуже пасивні

Загалом зголосилося поборотися за місце обранця громади 22 особи. Проте, уже після визначення складу дільничних виборчих комісій кількість претендентів на місце у міськраді різко зменшилася – до 10 чоловік.

Експерти Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу називають таке явище виборчою технологією. Зацікавлені особи реєструються технічними кандидатами, аби провести для реального кандидата «своїх» людей у дільничну комісію. Згодом же просто знімають свою кандидатуру з виборчих перегонів. Такий метод додає дивідендів для реально прохідного кандидата, адже підвищує рівень контролю його представниками процесу голосування на місцях.

Серед десятка кандидатів політологи називають лише п’ятьох потенційно прохідними – такими, що можуть набрати реальну кількість голосів. Всі вони бодай якось агітують за себе. Серед них троє представляють парламентські партії. Це – Аркадій Яворський, висунутий Партією Регіонів, Дмитро Дубняк від «Батьківщини» та комуніст Олександр Кононович. Ще двоє – Ігор Поліщук, висунутий Соціалістичною партією України та Василь Токарський від Ліберальної партії України – менше прив’язують себе до партійного бренду.



Людина Палиці

Наймолодший кандидат - 23-річний Ігор Поліщук. Його називають людиною народного депутата Ігоря Палиці, який, до речі, й виграв парламентське місце у окрузі з центром у Луцьку.

Поліщук є головним юрисконсультом фонду нардепа «Новий Луцьк». Тому не дивно, що він активно застосовує бренд фонду у виборчій кампанії. Так, за останні два тижні за кошти фонду у дворах будинків виборчого округу встановили нові лавки та дитячий майданчик.

Ігор Поліщук не розкидається агітаційною макулатурою: поширив листівку лише одного зразка, де представляє свою програму і активно позиціонує свої тісні стосунки із благодійним фондом.

Юрист за фахом б’є на безкоштовну правову допомогу, обіцяє відстоювати права жителів Привокзального мікрорайону.

Конкретних обіцянок у своїй агітпродукції не дає. Зустрічей із виборцями здійснив небагато. Підтримують Поліщука й відомі лучани, такі як тренер футбольного клубу «Волинь», депутат міськради Віталій Кварцяний.

У пресі також з’явилася інформація про те, що штаб Поліщука використовує методи, про які стало відомо у Луцьку ще під час парламентських виборів 2012 року. А саме: людям, мовляв, роздавали гроші за умови, що ті проголосують за кандидата. Сам Поліщук заперечив таку інформацію.







Кандидат заради виборця бореться зі станцією тропосферного зв’язку

Василь Токарський уже не вперше пробує сили у передвиборчій гонці. У 2010-му брав участь у виборах луцького міського голови, щоправда програв. Тепер проявив бажання стати депутатом.

Висунутий Ліберальною партією України, відомий бізнесмен, один з перших, хто згадав у своїй виборчій програмі про депутатську дисципліну, якої обіцяє дотримуватися у разі перемоги.

Типово для майже усіх його конкурентів кандидат проявляє особливу турботу щодо проблем дворів, доріг, транспортного сполучення з іншими мікрорайонами.

Втім, вирізняється кандидат особливим зобов’язанням, яке віднедавна взяв на себе, – перенести небезпечну для здоров’я мешканців станцію тропосферного (космічного) зв’язку. До слова, саме через цей об’єкт нещодавно навіть відбувався мітинг, де кандидат оголосив про своє звернення до Президента України та інших посадових осіб. Тепер підписи під цим зверненням збирають його агітатори методом «від дверей до дверей».

Небідний Токарський обіцяє також запровадити спеціальні соціальні програми, проводити культурні заходи та навіть виплачувати стипендію обдарованим дітям від його іменного фонду. «Я роблю все, що обіцяю», - заявляє він у своїй агітпродукції.









Агітаційне слово офіцера

Не з великою охотою згадує під час агітації про Партію регіонів, що його висунула, й Аркадій Яворський. Як і Токарський, кандидат обіцяє прославитися не словом, а ділом.

64-річний екс-прикордонник на пенсії, офіцер, судячи з програми підтримує європейський вектор у міському благоустрої, активно звертається до проблем пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Зокрема, всіляко обіцяє захищати їх права, сприяти діяльності профільних громадських організацій.

У окрузі розміщена й агітаційна палатка кандидата. Підтримує кандидата й голова облдержадміністрації Борис Клімчук. Судячи з тексту програми, найважливішим для Яворського, вочевидь, виявилися прибудинкові дороги, ремонт яких він пообіцяв здійснити, давши слово офіцера. Цими ж досягненнями кандидат і пишається на агітаційних листівках.

Суперечливим є один з передвиборчих ходів кандидата: той стверджував, що ремонт дворів, що зараз триває на окрузі – його ініціатива. Хоча насправді це робиться з ініціативи Луцької міської ради за гроші обласного бюджету.











Волинський кандидат-комуніст

33-річний комуніст Олександр Кононович, як і Яворський, розмістив свій агітаційний намет на вулиці Коновальця. Каже, що зрозумів неефективність публічних зустрічей із виборцями у дворах, тож в останні дні кампанії персонально ходить по домівках і поширює свою агітпродукцію.

У своїй передвиборчій програмі кандидат оголошує війну «жекам». Також заявляє, що буде вимагати упорядкування дитячих майданчиків та зелених зон, налагодження транспортного сполучення із мікрорайоном.

Серед обіцянок Кононович лише зобов’язується впровадити системні зміни: створити ОСББ, регулярно проводити зустрічі з виборцями тощо. Активно використовує бренд Комуністичної партії і навіть запрошує поагітувати за себе народних депутатів – у середу для цього в Луцьк приїхав
нардеп Олександр Присяжнюк.







Вся опозиція за плечима

Молодший від Кононовича на рік кандидат Дмитро Дубняк висунутий партією ВО «Батьківщина», й підтриманий «Свободою» та «УДАРом». Цим активно й користається у своїй виборчій кампанії.

Сіті-лайти і біг-борди у межах округу з Дубняком не бачив лише лінивий, де він пліч-о-пліч стоїть із лідером опозиції Юлією Тимошенко.

Дубняк - корінний лучанин, у названій п’ятірці має чи не найкоротшу передвиборчу програму: дитячі і спортивні майданчики, ремонт доріг та дахів, гуртожитки та підтоплення будинків згадуються як пріоритетні питання для кандидата.

Допомагають йому активно у агітації колеги-однопартійці. Так, неодноразово на зустрічі з виборцями приходили агітувати і депутат міськради, голова міської організації партії «Батьківщина» Сергій Григоренко, і секретар ради, голова облорганізації партії Григорій Пустовіт.



* * *

Спрогнозувати результати виборів непросто: всерйоз на перемогу розраховує точно більше ніж один кандидат. Через це, очевидно, й проходить доволі жвава передвиборча кампанія.

Кандидати щедрі на обіцянки. Проте, чи змусить це більше 6 тисяч виборців прийти на дільниці й проголосувати – питання відкрите. Адже експерти застерігають, що зазвичай на проміжних виборах найбільшою проблемою є мала явка виборців, які не вбачають важливості участі у подібних процесах.

До того ж варто врахувати, що вибори проходитимуть у місяць відпусток – серпень, коли багато людей просто від’їжджають на відпочинок. Для таких вибори місцевого депутата – точно не пріоритет.

Марія ДОМАНСЬКА, ВолиньМедіа, спеціально для ВолиньPost


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де Яворський?
Відповісти
А Дубняк з Юлею фото робити їздив на зону?
Відповісти
Якаж пенсія повинна бути у генерала-ригионала щоб заасфальтувати дороги по вулицях Грушевського 1, Г.Артемовського 23 та Коновальця 16, крім того збудувати ігровий майданчик по вул. Коновальця 12 і ліквідувати дерева по вул Г.Артемовського 15. Якщо він брат Біла Гейтса то тоді я згоден, а так ні. Поясню чого. Заасфальтувати дороги по цих вулицях, побудувати дитячий майданчик та спиляти дерева коштує набагато більше мільйона гривень. Питання- звідки у чесного герала-прикордонника така сума грошей.
Він або нечесний перед своїми виборцями, або в свій час набрав багато хабарів і замучила совість.
Відповісти
всіх кондидатів на кол,а заодно григоренка,пустовіта і гузя-за кумпанію
Відповісти
Останні статті
Луцькі вибори: як агітують кандидати
15 серпень, 2013, 08:30