Чому «пішли» Кварцяного? Шкандаль під ялинку

Чому «пішли» Кварцяного? Шкандаль під ялинку
Віталій Володимирович Кварцяний більше не головний тренер луцької «Волині». Оцінюючи таке рішення власників клубу, не хочеться вдаватися у крайнощі.

Бо лунають крики розпачу «Без Кварцяного не буде в Луцьку футболу!» Буде, але не той.

Інші зловтішаються: «Давно треба було Кварцяного «гнати»!» Але, як писав Подерв’янський у«Гамлеті», «чи є достойна цьому альтернатива»?

Хай там як, але давно вже відставка тренера українського футбольного клубу не провокувала таку потужну канонаду.

Чому?

Смію стверджувати, що усунення Віталія Кварцяного з посади (саме так – усунення, бо повідомлення про відставку стало і для тренера, і для працівників клубу громом перед зимовими святами) стало кінцевою ланкою логічного ланцюжка закономірностей.

Власне, нині сприятливий час змінювати тренера. Попереду два місяці підготовки до сезону, три тренувальні збори у Туреччині, під час яких новий коуч звикне до команди, а вона до нього.

Найпростіше (і це нині найчастіше доводиться чути), що відхід Кварца – помста «темних» сил за прес-конференцію після гри у Харкові, коли тренер пригрозив футбольній владі та арбітрам компроматом, який буцімто є в його сейфі.

До слова, розслідування за цією заявою, як і звинувачення Ігоря Коломойського щодо того, що «Волинь» «сплавила» гру харків’янам, відклали на січень-лютий. Напевне, шлейф цього скандалу тільки спричинив раптове зміщення Кварцяного, але не був головною його причиною.

Хтось мав відповісти

Футбол нині – дуже великий бізнес, серйозні гроші. Їх у клуб вже вклали немало, а віддача після 20 матчів чемпіонату – 12 місце у турнірці.

Кварцяний помітно нервував після поразок та нічиїх і постійно згадував, що «ми сьогодні підвели наших поважних друзів». Він двічі імпульсивно «прогуляв» післяматчеву прес-конференцію, соромлячись показатися на очі журналістам, які чекали на пояснення щодо поразок його хлопців. Згодом ішлося про проблеми Кварца із серцем…

Утім був і чвертьфінал Кубка України, ефектно прибрані на шляху до нього дві команди прем’єр-ліги. Вочевидь, нове керівництво клубу розцінило ці результати як негативні, а отже, хтось мусив відповісти за поразки. Або ж було вирішено, що для досягнення більш амбітних планів (наприклад, Ліга Європи 2012 року. – авт.) Кварцяний не стане в пригоді.

Справді, якщо лучанам поталанить із жеребом, команда мала нагоду потрапити у фінал КУ, а отже, і в єврокубки. Тим дошкульніша відставка Кварцяного, який, власне, і вибив із Кубка «Дніпро» та «Іллічівець».

Конфлікти

Журналісти звикли до зауважень Кварцяного і навчилися вичікувати, поки він «перебіситься». А от всередині клубу таки була наявна лінія конфлікту та інтриги між новими людьми Палиці і «старою» командою.

Навіть президент «Волині» Василь Столяр визнав нещодавно, що його партнери – не футбольні люди і тільки вчаться новій справі.

Крім того, додалися й конфлікти тренера з гравцями. Найбільше діставалося Шарпару з Пищуром за сумновідомий інцидент у літаку та Кінашу з Герасим’юком – за неналежне ставлення до футболу.

Що далі?

Кварцяний не коментує плани, чекає, поки залагодяться умови його контракту, укладеного влітку й розірваного за ініціативою власників клубу.

Чи стане йому сили духу залишитися в клубі спортивним директором, який шукатиме таланти або ж прийняти нову команду, яка стартоне під егідою Палиці та Столяра в другій лізі і проб’ється у першу, наприклад, як «Волинь-2»? У такому фарм-клубі зручно вирощувати молодь, зокрема, для продажу в заможніші команди.

Усе б нічого, але за наявною нині вельми скупою інформацією, Кварцяному не запропонували залишитися в клубі…

Зміна караулу
Кварцяний вважає, що йому заміну знайдуть, адже «хорошого футболіста важко відшукати, а начальник завжди знайдеться».

Заваров, Ковалець, Буряк, Лужний? Ці кандидатури нині на слуху у вболівальників. Команда в Луцьку, безумовно, існуватиме, але більш «зручніша», чи як, нашим футбольним божкам, автентики у ній ще поменшає. А тренер буде більш прогнозованіший для власників.

Утім, у разі якщо запланована перебудова клубу, анонсоване зведення стадіону і, найголовніше, – невдале кадрове рішення стосовно нового тренера стануть лише гарними деклараціями, вболівальники матимуть право відвернутися від рідної їм команди.

Юрій КОНКЕВИЧ (Сім’я і дім)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кононов, на мою думку, дуже хороший варіант
Відповісти
Статтю писав явно під нових "хазяїв" Волині, які нічого в житті не зробивши (окрім приховування податків від держави) взялися самотужки керувати некерованою торпедою (футбольним клубом).
Результат ваших дій озвучувати нема сенсу, бо для вболівальника це просто БОЛЯЧЕ.
Відповісти