Бути чи не бути легалізації зброї в Україні?

Бути чи не бути легалізації зброї в Україні?
Події, які відбуваються на Сході України напевно змусили задуматись багатьох українців над тим: де і як, легально чи ні, придбати вогнепальну зброю для захисту власного життя, своїх близьких і домівки.

Тема легалізації короткоствольної вогнепальної зброї в Україні піднімалася чи не на усіх державних рівнях. Але до цього часу, крім порожньої балаканини не було запропоновано реальної процедури легалізації зброї у нашій державі. Утім, в умовах війни, це питання по особливому актуальне.

Противники легалізації зброї в один голос заявляють, що сьогодні можна вільно отримати дозвіл на вогнепальну зброю пройшовши усі необхідні для цього процедури, мовляв для чого це робити на державному рівні. Дійсно отримати дозвіл можна без жодних проблем, але лише на довгоствольну вогнепальну зброю.

Для цього вам потрібно звернутись в управління громадської безпеки УМВС України у Волинській області із проханням отримати дозвіл на придбання та зберігання відомчої вогнепальної, пневматичної, холодної зброї та бойових припасів до неї, пристроїв та зазначених набоїв. Після чого зібрати потрібні документи, довідки, тощо.

Тобто ви можете вільно і легально придбати автомат Калашникова, мисливську рушницю і носити їх із собою, дотримуючись усіх умов безпеки, а короткоствольний пістолет – ні, адже на законодавчому рівні це заборонено.

Думки правоохоронців і тих людей, які підтримують легалізацію зброї в Україні істотно різняться. Одні переконують, що це аж ніяк не зменшить рівень злочинності на вулицях українських міст, а інші стверджують, що легалізація зброї не тільки дасть громадянам можливість захисти себе від злочинця, але і підвищить рівень обороноздатності України.

Журналіст Волинь Post вирішив з’ясувати у правоохоронців та у волинських зброярів на чиїй стороні більше аргументів та переваг щодо легалізації зброї, і чи варто на державному рівні робити доступнішою вогнепальну зброю для населення.

ЛУЦЬКІ МІЛІЦІОНЕРИ ПРОТИ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ ЗБРОЇ

Згідно із наданою, волинськими правоохоронцями, інформацією на обліку дозвільної системи УМВС України у Волинській області перебуває понад 9 тисяч одиниць зброї, зареєстрованої в межах міста Луцька та понад 30 тисяч в області. За минулий рік на території області зареєстровано 4 кримінальні провадження пов’язані із застосуванням та використанням зареєстрованої вогнепальної зброї.

Начальник луцького міськвідділу міліції Ігор Муковоз каже, що він особисто проти легалізації вогнепальної зброї в Україні і впевнений, що це лише створить більшу небезпеку для життя і здоров’я громадян нашої країни.

«Дати вичерпну відповідь на запитання чи варто легалізовувати зброю в Україні мені важко. Адже потрібно бачити перед собою законопроект, в якому будуть прописані всі деталі видачі і застосування зброї. Але моя особиста думка категорична. Я вважаю, що не потрібно легалізовувати вогнепальну зброю у нашій державі.

Сьогодні не важко отримати дозвіл на нарізну зброю і її придбати. Якщо ви здорова людина, без психічних відхилень, у вас є всі дозвільні документи, то у вас буде можливість мати зброю. Уявіть коли в барах будуть сидіти нетверезі відвідувачі, а в кобурі у них буде легальний пістолет», - мовив Муковоз.

Але голова Спілки власників зброї Волині Ігор Алексєєв має протилежну думку і переконаний, що легалізація зброї істотно зменшить злочинність. На його думку злодій перед тим, як грабувати свою потенційно озброєну жертву декілька разів подумає: чи варто йти на цей злочин. Адже інстинкт самозбереження у грабіжника переважатиме жагу наживи.

«Я категоричний прибічник легалізації зброї в Україні. Для людей, які говорять, що легалізація короткоствольної зброї призведе до росту злочинності та вогнепальних поранень, я можу сказати, що це маячня. Приклад США та інших Європейських країн доводять, що злочинність у рази понижується тоді, коли у громадян є легальна зброя. За неофіційними даними, у нашому місті, на руках у лучан зберігається майже 20 тисяч незареєстрованих одиниць зброї, і чомусь не чутно про масові вбивства та поранення людей», - мовив зброяр.

ВИСОКІ ЦІНИ НА ВОГНЕПАЛЬНУ ЗБРОЮ – БАР’ЄР ДЛЯ ЇЇ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ

На думку Алексєєва, українці ментально готові до легалізації вогнепальної короткоствольної зброї, але із певними обмеженнями. У будь-якому випадку держава зобов’язана здійснювати нагляд за обігом короткоствольної зброї як це вона робить із довгоствольною.

«Отримати зараз дозвіл на нарізну зброю доволі важко. Але якщо ви абсолютно здорова людина і маєте фінансові можливості придбати зброю, то отримати дозвіл вам буде не важко. Якщо говорити про легалізацію зброї, то варто у першу чергу зробити доступні ціни на тіж самі пістолети. Вони не мають бути доступними підліткам, і не повинні коштувати 2000 гривень», - зазначив Алексєєв.

Ігор Алексєєв запропонував свою концепцію легалізації зброї, яка посприяє успішному формуванню українського війска і каже, що взірцем є швейцарська або ізраїльська військові системи. У цих двох країнах у разі небезпеки на захист своєї Батьківщини може стати більша половина населення держави. У випадку зі Швейцарією – це 2,5 мільйони громадян.

«Держава дозволяє за спрощеною процедурою своїм громадянам купити, наприклад АК-47 довгий ствол і короткоствольний пістолет «Магнум». При цьому держава видає цим людям військову форму та спорядження. Після чого люди, які купили зброю, зобов’язуються декілька разів на рік проходити вогневу підготовку та навчання із надання першої медичної допомоги.

Ці люди живуть звичайним життям, ходять на роботу, відпочивають із родиною. Але у випадку, якщо їхня країна у небезпеці то вони зобов’язані із своєю зброєю в руках боронити державу. А в мирному житті вони можуть захищати себе або своїх сусідів від злочинців.

Якщо взяти тих українців, у яких є зараз на руках зброя, забезпечити їх сучасним спорядженням, дати їм висококваліфіковану військову підготовку і пристойну зарплатню, то в Україні відпаде проблема обороноздатності. Також важлива ідеологічна та психологічна підготовка бійців», - мовив зброяр.

Розповів голова Спілки власників зброї Волині і про певні парадоксальні явища у вітчизняному законодавстві, яке регулює видачу дозволів на отримання зброї.

«В Україні давно існує парадоксальне явище, коли держава дає змогу на законодавчих основах громадянину отримати дозвіл на володіння довгоствольною зброєю, а короткоствольною забороняє. Парадокс у тому, що наприклад довгоствольний автомат чи помпова рушниця мають більш летальний характер дії на людину, ніж короткоствольний пістолет. Отже, я можу ходити вільно по вулиці із «калашом», а з пістолетом не можу. Пістолет Макарова – це дитяча забавка у порівнянні із пострілом кулі 12 калібру із картеччю» - розповів зброяр.

НИНІШНІЙ ПАРЛАМЕНТ НЕ СПРОМОЖНИЙ ЛЕГАЛІЗУВАТИ ЗБРОЮ

Також за словами Ігоря Алексєєва, на території України дозволений продаж пневматичної зброї, яка має стартову швидкість кулі 400 метрів за секунду. Це більше, ніж у помповій рушниці. Така зброя може пробити людині голову наскрізь.

«В Україні у вільному продажі є помповики, які накачуються повітрям і мають таку летальну дію на людину. Ця зброя заборонена майже в усіх країнах Європи як страшна зброя, але у нашій державі ні. Така помпова рушниця стріляє без звуку, не залишає слідів ні гільзи, ні кулі, не ідентифіковується. Тобто це ідеальна зброя кіллера», - мовив зброяр.

Алексєєв впевнений, що нинішня Верховна Рада не здатна прийняти будь-який закон, що стосуватиметься легалізації зброї, але на його думку, в умовах війни це потрібно зробити негайно.

«Чомусь у багатьох людей, в тому числі політиків, є певні застороги щодо легалізації вогнепальної зброї. Ця Верховна Рада не здатна прийняти рішення. Темп роботи цього парламенту не відповідає вимогам часу. Ця рада не прийме закон про легалізацію з дитячого страху, що їх народ вже завтра «винесе». Якби українці хотіли змінити владу за допомогою озброєних людей - це трапилось би давно.

Ви не уявляєте, скільки в українців на руках є різної зброї!
Дехто думає, що люди почнуть збиратися і формувати озброєні загони, які важко буде ідентифікувати. Адже пістолет легше сховати, ніж автомат. Але і тут парадокс. Створити озброєний загін із людей, у яких є довгоствольна зброя не проблема. Адже вона дозволена в країні. 25 людей озброєних помповиками набагато небезпічніші за тих, хто ходить із пістолетами», - переконує Алексєєв.

Щоправда Верховна Рада України все ж робила «потуги» запропонувати суспільству законопроект про легалізацію зброї. На офіційному сайті відомства можна знайти вже зареєстрований законопроект «Про вогнепальну зброю цивільного призначення», автором якого є нардеп Сергій Каплін.

У законопроекті прописано, що органи місцевого самоврядування створюватимуть умови для належного виховання населення щодо поводження зі зброєю, дбатимуть про облаштування місць для стрільбищ, в тому числі – комунальних, пропагуватимуть культуру володіння та користування зброєю.

У ньому також йдеться, що для отримання свідоцтва на володіння зброєю, особа повинна сплатити збір в розмірі п'ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить приблизно 8 500 гривень. Сплачені кошти надходитимуть до місцевого бюджету.

Також кожна особа, яка бажатиме придбати зброю, зобов'язана пройти теоретичне, правове і практичне навчання щодо застосування зброї.

Законопроектом вводиться також поняття - місця вільні від зброї, коли фізична або юридична особа, орган державної влади чи орган місцевого самоврядування має право встановити обмеження або заборону носіння зброї на належній йому території: будівля, споруда, її частина, прилегла до них земельна ділянка, інше приміщення чи рухоме майно, тощо.

В УКРАЇНІ РОЗВИНЕНО ПОТУЖНЕ ВИРОБНИЦТВО ЗБРОЇ, АЛЕ ЇЇ ЧОМУСЬ ЕКСПОРТУЮТЬ В ІНШІ КРАЇНИ СВІТУ

На думку голови Спілки власників зброї Волині, цей законопроект є прототипом американського законодавства щодо зброї для цивільного населення.

Зброяр впевнений, що легалізація зброї дасть змогу українцям підтримати фінансово вітчизняного виробника, купуючи у нього набої, пістолети, рушниці, гвинтівки, тощо.

«Україна має величезний потенціал і можливість забезпечити сама себе зброєю будь-якого зразка. Вітчизняний зброярний завод «Форт» виготовляє надійну і високу по якості вогнепальну зброю. Але на сьогоднішній день цю зброю дешевше купити за кордоном, аніж в Україні. Автомати зразку АК-47 для українців продають за півтори тисячі доларів, а іноземцям по 300 доларів.

У сьогоднішніх умовах купівля напівавтоматичної вогнепальної зброї і оформлення документів обійдеться в межах семи тисяч гривень. П’ять тисяч за саму зброю, 700-900 гривень за дозвіл і тисяча гривень за сейф», - розповів власник зброї.

На останок Ігор Алексєєв радить волинянам у разі легалізації короткоствольної зброї, обрати надійний пістолет марки «Glock». Він зараз популярний у Європі. Але все ж чоловік закликає українців підтримати власного виробника і купляти зброю фірми «Форт», або «Зброяр».
Пістолет марки «Glock»
Пістолет марки «Glock»
Пістолет марки «Форт»
Пістолет марки «Форт»
Зброя марки «Зброяр»
Зброя марки «Зброяр»

«Купуючи вітчизняну зброю, ми за свої кошти отримаємо не лише зброю, але і даємо можливість розвиватись українській компанії і вдосконалювати виробництво. «Форт 21» - це хороший зразок, коли ціна і якість співпадають. Якщо ми хочемо по справжньому боронити країну і здобути дійсно Незалежність, нам потрібно боротися зі зброєю в руках. Іншого виходу немає», - резюмував Ігор Алексєєв.

Антон Стамбульський (Волинь Post)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікавий матеріал
Дякую автору
Відповісти
Абсолютно безграмотная и однобокая статья. Какой-то самопиар какого-то Алексеева.
Відповісти
Не могу понять. Алексеев уже на оружие перешел. Нигде не может закрепиться. Бедолага.....
Відповісти
Як на мене то стаття цікава і актуальна у сьогодненні. Автор непогано впорався з роботою....
Відповісти
"Уявіть коли в барах будуть сидіти нетверезі відвідувачі, а в кобурі у них буде легальний пістолет», - мовив Муковоз." - Яка маячня! От саме зараз там і сидять нетверезі з нелегальною зброєю. Воно налижеться,вийде шмальне за углом першого ліпшого, а менти потім шукають вітра в полі. Була б зброя зареєстрована, то вичисляли б одразу.
Відповісти
Нелегальна зброя ЗАВЖДИ спочатку була легальною навіть в Україні. І після отримання нового статусу вона НІКОЛИ не повернеться в попередній в наших теперішніх умовах. Пан Алєксєєв має таку думку, тому що в нього немає обов'язків розкривати збройні напади в мирний час і навряд чи буде, на жаль...
Відповісти
цікаво подивитись, як почнуть зброєю захищатись пенсіонери...
або почнеться знову майдан, а на руках - легалізована зброя...
або конфлікт на дорозі - в когось гроші+зброя+слабки нерви, а в когось жигулі і дірка в кішені...чи в голові...
Відповісти
Специально зарегистрировался, чтобы написать пару строк об этом опусе. Итак.
"…ви можете вільно і легально придбати автомат Калашникова, мисливську рушницю і носити їх із собою" - неправда! Можно приобрести только гражданскую версию АК - Форт, Сайгу и др. Но это не автоматы! И носить с собой нельзя. Можно транспортировать в разобранном состоянии и разряженным, а это совсем другое.
«В Україні у вільному продажі є помповики, які накачуються повітрям і мають таку летальну дію на людину. Ця зброя заборонена майже в усіх країнах Європи як страшна зброя, але у нашій державі ні. Така помпова рушниця стріляє без звуку, не залишає слідів ні гільзи, ні кулі, не ідентифіковується. Тобто це ідеальна зброя кіллера», - мовив зброяр.
Я так понимаю, речь идет о пневматических винтовках PCP. В приказе МВД №622, которым сейчас регулируется оборот оружия в Украине, говорится, что без ограничений может находиться в обороте пневматическое оружие калибром не более 4,5 мм и скоростью полета пули не более 100 м/с.
Если г-н Алексеев где-то увидел в свободной продаже "оружие килера", которое нарушает 622-й приказ, ему следует немедленно обратиться в правоохранительные органы, а не пугать своими рассказами наивного обывателя.
Добавлю, что ВСЁ оружие "страшное" и создается, в первую очередь, для убийства. За исключением, спортивного и подобного оружия, при обращении с которым также нужно соблюдать ТБ.
А ГИЛЬЗА в пневматическом РУЖЬЕ - это вообще перл. Нет, конечно, встречаются экзотические системы с накачкой патрона (air-cartrige airguns), но, полагаю, г-н Алексеев вряд ли о них слышал.
Плюс, в статье почему-то упоминается только законопроект г-на Каплина, но не упоминается "Проект Закону про цивільну зброю і боєприпаси" http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52809 подготовленный более чем 30-ю народными депутатами и Украинской ассоциацией владельцев оружия. Как сказал бы Киселев: "Совпадение? Не думаю". В статье еще много "спорных" моментов, нет времени всё разбирать. Может позже...
Відповісти
Гарний коментар)
Что скажет купечество?)
Відповісти
вся суть зводиться до того, що ці закони намагаються пропхати виробники зброї, їми рухають виключно гроші, а до наслідків вони байдужі.
Відповісти
Повністю підтримую
Відповісти
куплю РПГ....
Відповісти
ЛУЦЬКІ МІЛІЦІОНЕРИ ПРОТИ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ ЗБРОЇ
============================================
звичайно проти-бо тоді лучани почнуть відстрелювати міліціянтів-негідників зразу на місці :) А інші мають стати чемними та привітними до лучан,щоб живими лишитися.А вони не хочуть бути чемними.
Відповісти
Такое впечатление что нынешняя власть уперлась в проблему - как уменьшить численность населения в стране (від голоду та бідності будуть помирати довго, хай краще себе перестреляють, так швидше буде). Люди добрые, о какой легализации может идти речь в стране где больше половины населения еле сводят концы с концами?, трезвомыслящие депутаты которые еще хоть где-то в глубине души хотят что-то изменить- одумайтесь.., это тоже самое что вы легализируете преступность в чистом виде. У простых мирных граждан и у пенсионеров пистолетов как небыло так никогда и не будет, как и возможности выстрелить в преступника или просто пьяного отморозка, зато это просто манна небестная для деградирующей в условиях нищеты и неустроинности молодежи, теперь последние золотые сережки матери будут выносится из дома чтоб приобрести "ствол" и "вальнуть" неугодного соседа сделавшего замечание пьяной компании, и выдать все за самооборону с кучей свидетелей(тоже таких же "владельцев" новоприобретенных легальных "стволов". Это манна небесная для "мажоров" и всевозможных "сынков-пасынков"которые теперь смогут "легально" например застрелить неугодного водителя на дороге, естественно тоже "обороняясь", грабитель который раньше ходил с ножом теперь просто легально вооружится пистолетом. Да и просто - Украинец начнет чаще убивать Украинца. Принятие данного закона это преступление против своего народа, на который власти в очередной раз наплевать.
Відповісти
Треба змінити закони і легалізувати зброю. Тоді будуть більш відповідальними і стриманішими всі.
Відповісти
А навіщо легалізувати зброю, якщо вона вже легалізована, але частково?
Наприклад, тут http://www.pravoconsult.com.ua/yak-legko-otrimati-dozvil-na-zbroyu-v-ukrayini/ кажуть, що вже зараз всі українці можуть володіти тільки гладкоствольною мисливською (з 21 року), нарізною мисливською (з 25-річного віку) та пневматичною зброєю (з 18 років). Навіщо звичайним громадянам більш серйозна зброя?
Може це для продавців такої зброї більше цікава легалізація всієї зброї, а не пересічним громадянам?
Тим паче, всі прекрасно розуміють як у нас дістаються довідки і дозволи - зброю матимуть усі, кому це захочеться!
Відповісти
Чому ж тоді в Украіні при своєму виробництві така висока ціна на зброю?
Відповісти