Підприємців захищатимуть від свавілля правоохоронців

Підприємців захищатимуть від свавілля правоохоронців
Найближчим часом Президент України Петро Порошенко може підписати закон, що захищатиме права та інтереси бізнесу. Також він має на меті припинити так звані «маски шоу», які часто правоохоронці безпідставно влаштовували представникам бізнесу.

Про це стало відомо під час прес-конференції на тему «#маски шоу стоп» під час якої презентували прийнятий 16 листопада Закон України щодо запобігання тиску правоохоронних органів на бізнес.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Волинській області Валенин Кухарик зазначив, що цей закон допоможе захистити права як фізичних осіб, так і представників бізнесу.

«Адже Верховна Рада України прийняла в цілому проект Закону, що зупинить «маски шоу» на українських підприємствах. 312 народних депутатів підтримали Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового орзслідування». Такий документ запровадить низку новел, що позбавлять бізнем такого явища, як «маски-шоу». Він захищатиме права та інтереси бізнесу. Фактично до цього моменту правоохоронці могли прийти і безпідставно паралізувати роботу будь-якої компанії. При цьому, вони могли лишитись безкарними. Прийнятий закон ліквідує таку можливість», - зазначив Валентин Кухарик.

«Тепер, згідно з законом, вводиться обов’язкова відео- та аудіо фіксація судового засідання, на якому ухвалюється рішення про проведення обшуку, а також весь процес обшуку. Без наявності таких записів отримані докази визнаються недопустимими.

Також адвокати підприємства отримують право залучатись до обшуку на будь-якій стадії судового засідання. Докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника, так само мають бути визнані недійсними. Також, мають бути «розумні» строки розгляду справи.

Закон забороняє вилучати оригінали фінансово-господарської документації комп’ютерної техніки серверів та мобільних телефонів суб’єктів підприємницької діяльності. Також він передбачає заборону повторного порушення закритих кримінальних проваджень та забезпечує розімні строки провадження кримінальної справи, - додав він.

«Буде створена комісія із числа бізнесменів, правозахисників та органів державної влади. Вона розглядатиме завершені справи і даватиме оцінку законності діям правоохоронців щодо представників бізнесу. Як тільки цей закон буде підписаний президентом, ми, громадяни, зможемо захистити свої права. Це стосується, як фізичних осіб, так і бізнесу», - зазначив Валентин Кухарик.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Підприємців захищатимуть від свавілля правоохоронців
24 листопад, 2017, 12:17