Назвали, які щеплення потрібно зробити дорослим

Назвали, які щеплення потрібно зробити дорослим
Унаслідок спалаху захворюваності кором в Україні набула актуальності проблема вакцинації дорослих.

Дуже багато з них навіть не знає, куди поділася стара медична картка, де мали б зберігатися позначки щодо зроблених у дитинстві щеплень, – ідеться в сюжеті ТСН.

Після досягнення 30 років вакцинація від кору вже не здійснюється. «Нічого, не переживайте», – заспокоює таких пацієнтів сімейний лікар Євген Григанич. Пояснити таке вікове обмеження медики не можуть, але наголошують, що ефективними є насамперед щеплення, зроблені в дитинстві.

«Хочемо, щоб у першу чергу в нас були щеплені діти, щоб таких дітей було багато і щоб вони зберігали колективний імунітет», – пояснила експерт з дитячих інфекційних хвороб Віра Олійник.

А от з іншими інфекціями лікарі рекомендують бути завбачливішими – у МОЗ радять не забувати і про щеплення власним коштом. «У нас рекомендовані вакцинації проти грипу – держава не забезпечує безкоштовно. І від пневмококової інфекції, проти менінгококової також держава не забезпечує. Люди самі можуть купити вакцину», – пояснила головний позаштатний інфекціоніст міністерства Ольга Голубовська.

Сімейні лікарі нагадують, що кожен дорослий українець має раз на 10 років вакцинуватися від дифтерії та правця. Для цього слід переконатися у відсутності протипоказань і підписати згоду на щеплення. Препарати в амбулаторіях є, і вони безкоштовні. Щодо інших захворювань медики радять уточнювати все індивідуально.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
при умові, що перше уколють "пані смерть"!
Відповісти
Та ви вже дістали зі своїми щепленнями.Не щеплювался і не будемо.Це наше здоров"я і ми за нього відповідаємо.Беріть щеплюйтеся самі. Нам ця трутка непотрібна, ми надіємось на свій організм.Не лякайте нас, ми вже лякані. Хабарники.Краще вакцину від ботулізму привезіть,люди вмирають, а її немає.А от,щоб грошенята відмити, дурних рабів прищепити у вас є.Не вийде. Я перехворіла кором, мої діти ти перехворіли,всі живі,ніхто не вмер і не щеплювалися і щеплюватися не будемо.А від СНІДу ще не щеплюєте. А,що вже полемеоліт валить всіх, треба бігти щеплюватися.Його не було з 1963 року.А два випадки у циган на Закарпатті- це що мор?Дістали ми не раби, а люди.Чули? Люди,олігархів щеплюйте себе та своїх діток напоказ.
Відповісти
Останні новини
Назвали, які щеплення потрібно зробити дорослим
25 січень, 2018, 08:32