Патріотично і модно: у Луцьку святкують День вишиванки. ФОТО

Патріотично і модно: у Луцьку святкують День вишиванки. ФОТО
Лучани долучились до святкування Всесвітнього дня вишиванки, завітавши у вишитому одязі на урочистості з нагоди свята.

Захід «Вишиванка – це Україна» відбувся вранці 17 травня на Київському майдані біля будівлі Волинської обласної ради.

Присутніх з Днем вишиванки та Вознесінням Христовим привітав голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко. Він розповів, що задумка відзначати цей день саме таким чином виникла лише декілька днів тому.

«Суть не в тому, що ми одягли вишиванки, суть у тому, що кожна людина повинна її мати. Від слова «мати» - її повинна була вишити дівчина, мати і передати в покоління.

Я недавно дивився передачу волинської телестудії, що одна волинянка зберігає вишиванку вже років 120. Це уявіть, скільки поколінь вона вже пройшла, скільки ця вишиванка відчула на собі горя, радості, перемог, напевно, не поразок, а певних зневірянь, і вона до цього часу «жива». Нам не вдалося її знайти, щоб продемонструвати сьогодні. Але річ не в тому.

Краще, коли очі світяться, коли люди абсолютно змінюють свій образ і набувають образ не державного службовця, заклопотаного своїми справами, а гарних, симпатичних дівчат, суворих, але надійних хлопців, тобто тих, хто готовий при необхідності захищати державу і символи держави, окрім прапора, ще й народний символ – вишиванку», - сказав Савченко, зазначивши, що дуже радий, оскільки завітало багато людей.

Він сподівається, що наступного року їх прийде більше. Також додав, що дітки, які прийшли виступати, точно знають, що таке вишиванка, на відміну від нього, адже він в дитинстві не мав можливості ходити у вишитому одязі.



«Дуже радий, що погода нам сьогодні посміхнулася. Це сонечко для нас. Всевишній нам допомагає. Я вірю в те, що цей запал, який ми сьогодні отримуємо, нам допоможе в житті. На рік точно. В наступному році ми отримаємо ще інший.

Я бажаю усім добра, щирих усмішок, приводів для весілля, для гордощів за нашу державу, за ті справи, які ми з вами виконуємо, за ті перемоги, які ми з вами здобуваємо, і віру в майбутнє, в розквіт України, і про те, що Міжнародний день вишиванок буде святкуватись по всьому світу, від Антарктиди до Арктики», - побажав очільник області.

До вітань долучилась також голова Волинської обласної організації Союзу українок Любов Ганейчук, яка розповіла про походження вишиванки та її важливість для кожного українця.

«Вишиванка – це не просто атрибут нашого одягу, це набагато більше, це щось святе, це особисте, це рідне, це наша історія, це історія наших далеких мистецтв і наших далеких предків. Це наш оберіг, це зашифрований генетичний код нашого народу, бо вишиванка нас супроводжує і в дні народження, і в дні хрещення, і коли стають на рушничок щастя, вишиванка супроводжує, коли людина відходить у вічність: домовину на вишитих рушниках посилають в землю», - сказала жінка.



Вона розповіла, що колись мати обов'язково давала вишитий рушник сину чи дочці, які відходили далеко від дому, і він був для них оберегом. Пригадала також дівчат-повстанок, які у вишитих сорочках ішли на смерть за Україну.

За словами Любові Ганейчук, вишиванка – це не тільки патріотично, а ще й модно, тож голівудські зірки стараються одягнутись в речі, оздоблені вишивкою. На її думку, люди у вишиванках виглядають значно гарнішими, ніж у звичайному одязі. Вона також похвалила голову ОДА за те, що одягнув сорочку по-волинськи, а не таку, в яких ходять на його батьківщині.

Люди, які завітали на свято, мали змогу послухати пісень про вишивку. Також виступив зразковий аматорський ансамбль народного танцю «Вертуни» будинку культури села Гірка Полонка Луцького району.

Опісля дітки запустили в небо повітряні кульки із сердечками імітованими під вишивку.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
чому ці люди не на роботі?
Відповісти
"патрійоти" Їм можна і не робити. :-)!
Відповісти
Останні новини
Патріотично і модно: у Луцьку святкують День вишиванки. ФОТО
17 травень, 2018, 11:30