Традиційні литовські страви, які ви просто зобов’язані скуштувати*

Традиційні литовські страви, які ви просто зобов’язані скуштувати*
Литовська кухня значною мірою зосереджена на коренеплодах (картоплі та буряках), м’ясі та молочних продуктах. Це пов’язано з особливостями сільського господарства в доволі холодному кліматі. Ситна їжа призначена для того, щоб швидко зігріти й наситити вас. Представляємо список з десяти страв, які століттями передавалися від дідів до внуків у цій прибалтійській країні.

Цепелінай

Це великі зрази, приготовлені з суміші сирої та вареної подрібненої картоплі. Всередині знаходиться начинка з свинячого фаршу. При подачі на стіл цепеліни поливають сметанним соусом і посипають шкварками. Спочатку страва називалася «дідзкукуляй», але у XX столітті назву змінили через схожість зраз на дирижаблі.

Кепта Дуона

Темний житній хліб, обсмажений в олії та приправлений часником. На стіл подається з сирним соусом. Такі грінки часто споживають як закуску до пива. Якщо вже у вас на руках є віза в Литву, насолодитися хмільним напоєм з кепта дуона потрібно обов’язково.

Буряковий суп

Перша страва, дуже схожа на український борщ. Готується на м’ясному (зазвичай зі свинини) бульйоні з буряком, цибулею, морквою, селерою. Може додаватися картопля.

Холодний борщ

Доволі ситна і водночас легка страва для літнього сезону. Основа холодного супу – буряки та варені яйця. До них додають картоплю, сметану, зелень.

Грибукай

Печиво у вигляді грибів. У тісто додають корицю, гвоздику, мускатний горіх, кардамон. Готові вироби покривають різнокольоровою глазур’ю, щоб імітувати ніжку та шапку.

Смажений домашній сир

Свіжий сир є одним з основних продуктів харчування в литовських сім’ях і використовується для приготування багатьох страв. Одна з них – сир, змішаний борошном, яйцями та цукром, а потім обсмажений в олії. Зазвичай його подають як десерт зі свіжими ягодами чи варенням.

Картопляні млинці

Аналог цієї страви нам відомий як деруни. Терта картопля змішується з борошном, яйцями, цибулею. Млинці обсмажують в олії, подають зі сметаною та зеленню.

Кібінай

Спочатку ця страва входила до кухні караїмів, які складали численну етнічну групу в Литві. Варто скуштувати поєднання м’якого тіста, м’яса та овочів. Солодкий варіант готують з начинкою з варення чи джему, ягід, сиру. Пиріжки з м’ясом часто подають до супу.

Кугеліс

Ще одна страва з картоплі. Цього разу – запіканка. Може містити м’ясну начинку. Подається зі шкварками, сметаною, кропом чи зеленою цибулею, брусничним варенням. Рецептів кугелісу дуже багато. Вони розрізняються начинкою, картопляною основою, додатками.

Шакотіс

Оригінальний торт з тіста, яке містить велику кількість яєць. Головна особливість шакотіса – приготування на відкритому вогні. Десерт часто подають в особливих випадках, таких як весілля чи Різдво. Всередині торт має круглу порожнину, а ззовні покрити шипами. Вони утворюються, коли шампур з напіврідким тістом обертають над вогнем.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Традиційні литовські страви, які ви просто зобов’язані скуштувати*
27 грудень, 2015, 15:28