«Аверс бреше»: працівниця Волинської ОДА зняла відеоблог про маніпуляції телеканалу

«Аверс бреше»: працівниця Волинської ОДА зняла відеоблог про маніпуляції телеканалу
Працівниця відділу інформаційної політики Волинської облдержадміністрації Катерина Павлова зняла відеоблог, у якому показала, як місцевий телеканал «Аверс» маніпулює та каже неправду у сюжетах про кір та вакцинацію, аби «насолити» голові ОДА Олександру Савченку.

Відеоблог Павлова опублікувала на своїй сторінці у Facebook.

На переконання Катерини Павлової, виконуючи політичне замовлення своїх власників, «Аверс» не гребує нічим, навіть здоров’ям дітей.
Першим Катерина Павлова проаналізувала сюжет «Аверсу» на тему кору та вакцинації за 9 листопада 2018 року. У сюжеті всі спікери одностайні – тільки щеплення і тільки профілактика.

«Перше – цей сюжет був 9 листопада 2018 року. Запам’ятайте. Це важливо! Друге – в сюжети говорять про сотні хворих на кір та про десятки нових хворих щодня. Третє – опитані на вулиці підтримують вакцинацію. Четверте – необхідність вакцинації підтверджує експерт», - наголошує Павлова.

Далі ж вона розповідає, чому наступні сюжети «Аверсу» суперечать суті першого сюжету і пояснює логіку подальшого розвитку подій.
Справа в тому, що через півтора місяці після цього сюжету, а саме 20 грудня, проходить сесія Волинської обласної ради. На сесії Голова Волинської ОДА критикує керівництво ДП «Волиньторф» за фінансові зловживання, директором якого є депутат облради від УКРОПу Іван Киричик, критикує голову фракції «УКРОП» В’ячеслава Рубльова за те, що він привозив тітушок на сесію Ківерцівської районної ради, та критикує депутатську більшість за незаконні зміни до проекту бюджету на 2019 рік.

І саме з 20 грудня 2018 року «Аверс» починає «мочити» голову адміністрації Олександра Савченка, використовуючи для цього маніпуляції та відверту брехню. Ось, як змінилося відношення «Аверса» до теми «вакцинації проти кору», після того, як прийшла команда «мочити Савченка».

Вже у сюжеті від 25 січня 2019 року «Аверс» розмірковує, чи не є занадто жорстким розпорядження голови ОДА – не допускати до навчальних закладів дітей без щеплень. «Чи не є це порушенням Конституції», запитує в сюжеті журналіст з «Аверсу», та звертається за коментарем до… до жінки-аноніма, дитина якої не вакцинована.
«Невже «Аверс» не знає, що лише закони України перевіряють на відповідність Конституції? Всі підзаконні акти можуть бути законними або незаконними і лише закони можуть бути конституційними або неконституційними. Отже використовувати термін «Не конституційне» щодо розпорядження голови ОДА, це – юридичне невігластво», - висловлюється у відеоблозі працівниця відділу інформаційної політики.

На переконання Павлової, журналісти зробили це свідомо. Бо якби в сюжеті вони заявили про «незаконне розпорядження голови ОДА», то загнали б себе в юридичну пастку, . Адже у статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» зазначено: «Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється». Стаття 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»: Профілактичні щеплення з метою запобігання захворюванням на туберкульоз, поліомієліт, дифтерію, кашлюк, правець та кір в Україні є обов'язковими. Стаття 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»: Профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов'язковими.

Натомість у тексті самого розпорядження Олександра Савченка, про яке говорить «Аверс», є посилання на ті закони, на підставі яких видається розпорядження.

Але феєрія нагнітання ситуації навколо вакцинації та «губернатора, який своїм розпорядженням спричинив паніку» на «Аверсі» продовжилась.

Нагадаємо, паніку спричинило розпорядження голови ОДА від 1 листопада 2018 року.

І знову «Аверс» бере коментар у «пересічної громадянки», яка обурюється, що невакцинованим дітям забороняють ходити до школи.
«Серйозно? Ви берете коментар про відвідування школи в жінки, в якої дитині 20 років? Невже так важко було знайти більш підходящу для цього «пересічну громадянку?» - риторично запитує Павлова.

І продовжує: «Але повернімося до голови ОДА, який спричинив паніку. Тобто зрозуміли, про що говорить Аверс? Голова ОДА спричинив паніку, відсторонивши дітей від навчання і зробив це єдиним в Україні. Такий собі самодур! Але, от халепа! Ще 6 вересня 2018 року, практично за два місяці до розпорядження Савченка, Міністр освіти Лілія Гриневич та в.о. міністра охорони здоров’я Улляна Супрун направили лист всім головам ОДА в якому просять вжити заходів щодо проведення вакцинації або недопущення невакциновиних дітей у заклади освіти. Тобто, виявляється, Савченко – зовсім не самодур. А якщо скористуватися Гуглом, то можна побачити сотні статей про те, як в інших областях України не допускають невакцинованих дітей до навчання».

Але, напевне, каже працівниця ОДА, на «Аверсі» «Гугл» заборонили. «Не дай Боже журналісти захочуть перевірити факти з того темника, який прийшов на канал з «Директорії», - висловилася Павлова.
Далі ж вона проаналізувала ще один сюжет телеканалу на тему вакцинації. У ньому журналіст «Аверсу» ставить під сумнів необхідність щеплення, мотивуючи це «малою кількістю пацієнтів в інфекційній лікарні» і дає коментар медика.

Цей сюжет вийшов в ефір 23 січня. Згідно з офіційною статистикою захворюваності у Волинській області за січень 2019 року від управління охорони здоров’я, 582 людей захворіли на кір і 242 госпіталізовали. Натомість сюжет «Аверсу» намагається переконати, що хворих лише 33 – 20 дорослих та 13 дітей.



Тож офіційна статистика доводить: хворих значно більше, аніж показали в сюжеті «Аверсу»; не всіх захворілих на кір госпіталізовують, хворі на кір лежать не лише в обласній інфекційній лікарні і, зрештою, те, що «Аверс» бреше та маніпулює.
За даними державної статистичної програми «Укрвак», динаміка щеплень дитячого населення Волинської області така: упродовж вересня минулого року щеплено 2 650 дітей; протягом жовтня 2018 р – 2 450; за листопад – це 10 055; а упродовж грудня – 10 029.

У своєму відеоблозі Катерина Павлова робить висновок про те, що до скандальної сесії Волинської обласної ради «Аверс» показував сюжети про «спалах кору» та «вакцинацію, як єдиний засіб боротьби з епідемією». А вже після сесії тональність змінюється і показують, що голова ОДА Савченко – самодур, який єдиний в Україні видав неконституційне розпорядження про недопуск невакцинованих дітей, а робити цього, може, і не потрібно було, бо проблеми кору в області немає.

«Я розумію, що мочити Олександра Савченка – це задача зверху і журналісти «Аверсу» бояться втратити роботу і змушені виконувати наказ. Але невже ви не розумієте, що після перегляду ваших сюжетів у пересічного громадянина окрім думки «Хм… А цей Савченко поганий», яку ви намагаєтесь нав’язати глядачеві, може виникнути й інша думка: «Хм… А проблеми кору немає і можна не поспішати з вакцинацією». А це вже пряма загроза здоров’ю волинських дітей», - каже Павлова.

Тож вона знову ж таки риторично запитала журналістів «Аверсу», чи розуміють вони, скільки шкоди можуть принести такі маніпулятивні сюжети.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чия би корова мичала...
Відповісти
Ніколи не дивлюсь цей брудний канал і всім це раджу .
Відповісти
Укропи не тільки фейки створюють а й коментують (поливаючи брудом) опонентів. Бандюк з 90-х Милиця, вміє тільки одним методом працювати...
Відповісти
Але канал потрібний для показу таких мародерів, як савченко. Нехай люди знають.Чи не так?
Відповісти
Вони "пробили"не дно,вони жижу підняли назовні-це "успіх".Покарання настане і навіть скоро.
Відповісти
Запам'ятайте ці прізвища укропів через 2 місяці усі будуть бігати по Луцьку шукати куди приткнутися
Відповісти
Як діти малі! І це є розум? Справами доводьте свою правоту, а то вступили у перепалку з тими недожурналістами з Аверсу! Люди давно знають що з себе уявляє той Аверс!!! Це не додає вістів владі! Такий вже бідненький той Савченко, так його Аверс образив, що дав команду фас - смішно, що до такого скочуються...
Відповісти
Це та держслужбовець без вищої освіти і донедавна в цікавому слові три помилки робила? авторитет.
Відповісти
Дуже гарна і недурна дівчина.
Таку приємніше бачити в ОДА, ніж дуньок-поліщучок.
Відповісти
ТелекАнал аверс звичайне кишенькове утворення укропців-дерибанщиків для замилювання очей лучанам, в брехні переплюнули навіть рашистські змі.
К "успєху" видно йдуть...
Відповісти
Останні новини
«Аверс бреше»: працівниця Волинської ОДА зняла відеоблог про маніпуляції телеканалу
12 лютий, 2019, 15:33