Боржникам за «комуналку» почали нараховувати пеню

Боржникам за «комуналку» почали нараховувати пеню
В Україні з 1 травня почали нараховувати пеню за несвоєчасну оплату комунальних послуг.

Повідомляє Суспільне Волинь.

За даними Державної служби статистики, українці заборгували за комуналку 50 мільярдів гривень. І тепер, окрім самого боргу, доведеться платити ще й пеню. До того ж послуги можуть бути обмежені або припинені, якщо споживачі не сплатять борг протягом 30 днів після офіційного попередження. Штрафи мали з'явитися ще в червні минулого року. Проте уряд відклав їх запровадження.

Пеня визначається законом в розмірі 0,01% за один день прострочення від суми заборгованості. Якщо борг за комунальні послуги становить 5000 гривень - 1 день прострочення коштує 50 копійок. Місяць - 15 гривень, 3 місяці - 45 гривень. Пеня не може бути більшою від самої суми заборгованості. Її можна не платити, якщо затримується заробітна плата або ж субсидія.

Фото - UA: Новини
Фото - UA: Новини


Пеню нараховуватимуть за новими договорами, які від сьогодні споживачі мають укласти з постачальниками послуг. Це дає мешканцям вибір, з якою компанією їх підписувати.

Договір із постачальником послуг від імені усіх мешканців може укласти ОСББ або ж сусіди разом можуть підписати один колективний договір. Також власник квартири може окремо укласти індивідуальний договір.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Стаття ні про що.Ви хоч читали Закон про ЖКП?
Відповісти
Головне в цьому Законі-це призначення управителів будинків і відповідно договірних відносин з надавачами послуг і самі договірні відносини(колективні і індивідуальні)і їх підписання і реалізація.Ось тут будуть непорузуміння,якщо не сказати "війна".Бо за цим гроші і не просто,а великі.Чому мовчить міська влада і департамент ЖКГ,не зрозуміло.Не знають,що говорити лучанам,або просто бояться і чекають вказівок зверху,як завше...
Відповісти
13 грн в місяць за 1000 грн боргу
Відповісти
Не оплачую послугу "за утримання будинку".Інші комунальні послуги оплачую вчасною Прошу відключити мене від цієї послуги. Причина: невиконання ЖЕКом (ЖКП №1) своїх обов'язків з утримання будинку.
Відповісти
Спочатку розірвіть договір і не підписуйте новий,або найміть іншу компанію,яка виконуватиме,правда за значно вищу оплату.Ось і все.
Відповісти
Останні новини
Боржникам за «комуналку» почали нараховувати пеню
02 травень, 2019, 07:20