Волинянка у 70 років була волонтеркою на Майдані

Волинянка у 70 років була волонтеркою на Майдані
Жителька села Велимче Ратнівського району Євдокія Каць була учасницею двох українських революцій разом з дорослими сином та доньками.

У 2004 році, під час Помаранчевої революції жінка разом з донькою Ларисою подалася на перший український майдан,адже вбачала у Вікторові Ющенку людину, здатну утвердити демократичні цінності. А коли у 2013–2014 роках розпочалася Революція Гідності, жінка в поважному віці вдруге вирушила відстоювати вибір українців, - пише Вісник і Ко.

На автобусній зупинці один з односельчан відмовляв її їхати у Київ: «Куди ти зібралася? Нехай вже молоді, а ти…»

«А як було не їхати, якщо моя країна опинилася у небезпеці? Як залишатися осторонь політики, коли мої діти були готові на самопожертву?» – каже Євдокія Микитівна.

Тому жінка, яка була перед Помаранчевою революцією членом ДВК в Донецьку та спостерігачем в Криму, не вагалася.

«Ми з донькою Ларисою та сином Василем, який на той час закінчив медичний університет імені Богомольця, стали волонтерами, – розповідає Євдокія Микитівна. – У вихідні до нас приєднувалася й друга донька Олена, котра живе у Бресті і працює провідником на залізниці. Варили борщ, розносили каву, молоко, нарізали бутер¬броди. Найстрашніше очікувало 18 лютого 2014 року. Вранці хто в чому з піснею «Горіла сосна, палала…» на сучасний лад вулицею Інститутською повернули у Маріїнський парк. Навпроти постали молодесенькі хлопчики у військовій формі. Ми чіпляли їм синьо-жовті стрічки і просили перейти на бік народу. За солдатами стояв «Беркут». Було чути, як біля Будинку офіцерів виступала Ірина Фаріон. Раптом мирна демонстрація переросла у сутичку з провладними силами. Озброєний на повну «Беркут» погнав натовп до метро Арсенальна».

У Маріїнському парку поруч з жінкою розірвалася газова граната і оглушила її. Навіть після того, як її доправили в медпункт , волинянка не залишила Майдан.

Євдокія Каць каже, що всі, хто пройшов Майдан, втратили здоров’я. Дим, сморід, холод, намети, буржуйки – не минули безслідно. З часом вона відчула все на собі, бо з часом стала задихатися, втратила слух, та статусу потерпілої на Майдані не має.

«Я горджуся тим, що не була осторонь долі країни, а мої діти небайдужі до того, що в ній відбувається», - каже жінка.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинянка у 70 років була волонтеркою на Майдані
24 листопад, 2019, 20:43