Кілька тепличних секретів для початківців*

Кілька тепличних секретів для початківців*
Якщо вам пощастило обзавестися дачею, то, звичайно, невдовзі постане і питання вирощування зелені, овочів, у тому числі і в теплиці. І поки ви ще роздумуєте, які ж товари для саду та городу вам необхідні, пропонуємо деякі актуальні поради по зведенню теплиці економ-класу.

Своя теплиця в економ-варіанті

Власна теплиця - це дійсно чудова ідея. Адже що може бути прекрасніше, ніж огірочки, помідори і зелень власного вирощування практично цілий рік. Якщо бюджет на її спорудження обмежений, можна почати із невеличкої, наприклад, 6х2,4 м, покритої плівкою. Достатньо буде витратитися на 30 квадратних метрів поліетиленової плівки товщиною в 0,15 мм. Важливо покриття добре натягнути, щоб воно згодом не провисало під впливом опадів. Щоб теплиця була міцною, опорні частини з дерев'яним каркасом можна зміцнити, вкопавши стовпці на глибину близько 70 см, засипавши їх камінням і заливши цементом.

Буде добре, якщо теплиця матиме не одні двері, щоб рослини мали можливість «дихати». При цьому слід враховувати, що не всі культури люблять протяги. Наприклад, огірки люблять затишок, а ось помідори і зелень - щоб їх листочки колихав вітерець. Щороку необхідно міняти культури в стаціонарній теплиці місцями.

Як "догодити" культурам з різними вимогами в одній теплиці?

Звичайно, кожна рослина має свої біологічні вимоги при вирощуванні. Однак є деякі універсальні поради, які стануть у нагоді дачнику-початківцю. Так, для збагачення повітря в теплиці вуглекислим газом, необхідно ставити в ній відро зі збродженим коров'яком. Для боротьби з інфекціями восени варто обробити конструкцію теплиці вапном, а також видалити близько 5 сантиметрів верхнього шару грунту. Дехто рекомендує також обробляти поверхню грунту паяльною лампою, щоб захистити майбутній урожай від хвороб.

Розсаду помідор в теплицю висаджують у середині квітня, коли температура повітря вранці досягає 12 градусів за Цельсієм. При посадці кожну лунку щедро удобрюють перегноєм (близько 4 л для однієї), а також нітроамофоскою (по 2 ст.л.). Пасинки з томатів видаляють, поки вони не досягли 2-3 см в довжину, залишаючи одне основне стебло. Головне для помідорів, як вже згадувалося, - це провітрювання, завдяки якому буде знищуватися грибкова хвороба фітофтора.

Щодо огірків, то грунт під ними мульчують скошеною і злегка просушеною травою, залишаючи непокритими навколокореневі зони рослин. Культури важливо часто поливати, особливо в спекотні дні, а листя збризкувати водою, адже огірок – дуже вологолюбна рослина.
Сподіваємося, ці секрети по вирощуванню помідорів і огірків в теплиці стануть корисними для всіх любителів еко-продукції власного вирощування.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: теплиця
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.