На Волині у РАЦСі «обдирали» людей

На Волині у РАЦСі «обдирали» людей
Працівники Іваничівського РАЦСу на Волині стягували зайві кошти при наданні послуг громадянам.

Прокуратура Іваничівського району провела перевірку додержання вимог законодавства у діяльності відділу РАЦС Іваничівського районного управління юстиції щодо правомірності справляння плати за надані послуги, ‒ пише IA ZIK.

Під час перевірки виявлено непоодинокі порушення вимог законодавства.

Так, згідно з законом, надання платних послуг повинно здійснюватись за бажанням та письмовою заявою фізичної особи. Працівники відділу державної реєстрації актів цивільного стану зобов’язані попередити фізичну особу про вартість послуги. Однак, працівниками РАЦСУ такі вимоги належно не виконувались.

Зокрема, громадяни не були проінформовані про те, які саме послуги вони оплачують, та не знали, що написати ту чи іншу заяву в установі можна самостійно, не сплачуючи коштів за її написання працівником РАЦСу.

Встановлено також факти, коли у відділенні РАЦСу при безплатній послузі реєстрації дитини без обряду «Народження» громадянам надавались рахунки для оплати. Не роз’яснювалось і те, що видача свідоцтва про шлюб без проведення обряду може бути безплатною.

Крім цього, згідно з тарифами, які встановлені у РАЦСі, послуги «Обряд шлюбу у великому обрядовому залі» та «Обряд шлюбу у малому обрядовому залі» коштують 300 грн та 150 грн відповідно. У відділі ж РАЦС Іваничівського РУЮ наявний лише один обрядовий зал, і всі обряди проводилися лише в ньому, однак, за різними тарифами.

Таким чином, службовими особами відділу РАЦС Іваничівського РУЮ допускалися грубі порушення вимог статті 11 Закону України «Про адміністративні послуги», згідно з якою визначено порядок справляння плати за надання адміністративних послуг та заборонено стягнення не передбачених законом платежів за їх надання або вимагання сплати будь-яких додаткових коштів.

На виявлені порушення прокуратурою району начальнику Головного управління юстиції у Волинській області внесено подання. Начальника РАЦС Іваничівського РУЮ притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Йопт.. Я ж тут розписувалась... от бля... суки..
Відповісти
такі випадки, шановне паньство, непоодинокі на Волині і Україні загалом. У місті Луцьку у РАГСі також стягують зайві кошти з молодят. Далі подам інформацію, яка вірю, знадобиться молодятам, які подаватимуть заяву до РАГСу. Так от:
1. Розмір державного мита, що підлягає сплаті визначено Декрету КМУ «Про державне мито» від 21.01.1993 р. № 7-93 (ст.3 «Розміри ставок державного мита» п.5 п.п. «а»): «0,05 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян». Станом на 2013 рік розмір н.м.д.г. рівний 17 грн. Отже, 17 грн. х 0,05% = 0,85 грн.
2.Згідно п. 2 «Порядку надання платних послуг відділами державної реєстрації актів цивільного стану» затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 27.12.2010 № 3335/5, Зареєстровано в Міністерстві юстиції 29.12.2010 за № 1380/18675 (далі Порядок): «Повноваження щодо проведення державної реєстрації народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, видачі свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, визначені Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», відділи державної реєстрації здійснюють безоплатно, за винятком сплати державного мита у встановлених законодавством випадках.
Роз’яснення нареченим їх прав та обов’язків як майбутніх подружжя і батьків, порядку державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання безпосередньо при державній реєстрації актів цивільного стану та розгляді поданої заявником заяви про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання здійснюється працівником відділу державної реєстрації актів цивільного стану безоплатно.
Прийом заяви при проведенні державної реєстрації шлюбу в порядку, встановленому статтею 33 Сімейного кодексу України, не є платною послугою.
Отже, ЄДИНИЙ ПЛАТІЖ ЯКИЙ ПОВИННІ СПЛАТИ МОЛОДЯТА СТАНОВИТЬ 0,85 ГРН.
РАДЖУ ТИХО І МИРНО НАГОЛОСИТИ НА ЦЬОМУ ПРАЦІВНИКУ РАГСу І БІЛЬШЕ ТОГО НАГАДАТИ ПРО ТЕ, ЩО Згідно Розділу 3 «Порядок проведення державної реєстрації актів цивільного стану» Статті 26 «Відповідальність у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» п. 1 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 р. (зі змінами та доповненнями від 04.10.2011 р.): «За порушення вимог законодавства у сфері державної реєстрації актів цивільного стану органи державної реєстрації актів цивільного стану несуть цивільно-правову, а її працівники - матеріальну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність у встановленому законом порядку.»
А ЩЕ У нашому РАГСі є така собі "фішка" привітати молодят, які не бажають офіційної церемонії, а забирають свідоцтво у робочий день і за все це взяти певну суму коштів. Кожному вибирати самому як діяти, але Закон є Закон і порушувати його не можна нікому. Неодноразово хотів допомогти молодятам законним шляхом уникнути зайвих поборів, однак, на жаль, отримував відповідь: "ми сваритись з працівниками не хочемо. Платимемо те, що кажуть!" Робіть висновки, панове. Все у ваших руках.
Відповісти
Люстрировать госпожу начальника Киверцовского РАГСа. Людям не помогает, волокитчица,усложняет искуственно все вопросы касаемые ее полномочий. Кичится мужем милиционером мужем начальником ВУЗа в Киеве который является ее крышей!!! Вон бабу без совести!!!
Відповісти
Останні новини
На Волині у РАЦСі «обдирали» людей
13 червень, 2013, 12:19