«Ви створюєте стратегію, я – шукаю фінанси на її втілення», – Ігор Палиця до трудового колективу ВНУ ім. Лесі Українки

«Ви створюєте стратегію, я – шукаю фінанси на її втілення», – Ігор Палиця до трудового колективу ВНУ ім. Лесі Українки
Найбільший університет Волині потребує сформованої у найкоротші терміни нової стратегії розвитку з урахуванням потреб ринку праці та вимог часу. На цьому наголосив народний депутат України, лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця під час зустрічі з трудовим колективом Волинського національного університету імені Лесі Українки, що відбулося 11 вересня.

Нагадаємо, у серпні Ігор Палиця очолив наглядову раду університету. Тож тепер він зустрівся з трудовим колективом, під час якого озвучив власне бачення розвитку найбільшого вишу Волині та закликав викладацький склад і адміністрацію озвучити конкретні напрямки розвитку і потреби.

«Ми з вами починаємо з нуля», - сказав на початку свого звернення Ігор Палиця.

Він зауважив, що в Україні тривалий час штучно створювали умови для того, аби наука і освіта не розвивалися, аби науковці мали мізерний заробіток, а українські студенти все частіше здобували освіту за кордоном.



«Починаємо з нуля, точно так само, як ми починаємо сьогодні з нуля медичний факультет при нашому університеті. Перед тим, як прийняти рішення про відкриття, у нас із ректором Анатолієм Цьосем була дискусія. Адже є багато медичних університетів у різних містах. Але ми проаналізували і зрозуміли, що там уже така серйозна професура, яка вчить лікувати чітко за радянським протоколом, який ніколи не мінявся. Це місця, де не дають дороги молодим, де немає інновацій. Ми зрозуміли, що якщо з нуля почнемо створювати медичний факультет, по-новому, по-сучасному, то маємо величезний шанс на успіх. Бо це буде нове, сучасне в правильне», - сказав Ігор Палиця.


Він додав, що варто подумати й про інші факультети. Для прикладу, хіміко-технологічний чи фармацевтичний.

«Ви маєте переосмислити, що пройде рік-два і держава припинить фінансувати державне замовлення. І все, що ви будете мати, це лише гроші, які студенти заплатили за навчання. І буде неймовірна конкуренція. Наприклад, між вами і Луцьким національним технічним університетом, бо він вже створює такі, як у вас, факультети, які мають попит. Буде конкуренція також із Польщею», - звернувся Палиця до викладацького корпусу вишу.



За його словами, згідно з інформацією, якою володіє ректор Запорізького національного університету Олександр Фролов, що приєднався до партії «За майбутнє», лише у Польщі вчиться 70 тисяч українських студентів. Не кажучи вже про Німеччину, Італію і інші країни.

Ігор Палиця навів декілька прикладів того, як відносини з деякими партнерами України на міжнародній арені вплинули на економіку й на те, що Україна у багатьох випадках стала площадкою для іноземних партнерів для використання у своїх цілях.


«Наші студенти їм потрібні там, а не тут. А ми маємо це змінити. Стратегія має бути одна: ми маємо готувати студентів тих спеціальностей, які мають попит. Ви маєте витрачати свій час на тих студентів, які працевлаштуються і будуть заробляти гроші в Україні. Ми маємо зробити так, щоб, для прикладу, у створеній тут фармакологічній лабораторії могли брати замовлення від фармакологічних заводів і розробляти якісь компоненти», - зауважив народний депутат.

Голова наглядової ради наголосив на тому, що виконуючи створену стратегію розвитку певні спеціальності доведеться ліквідувати, якісь – додати, когось – перепрофілювати.

«Це ви маєте зробити. Зараз ми у тій ситуації, коли повинні розробити таку стратегію розвитку університету, яка дасть можливість вам мати нормальні зарплати. В університеті має стояти черга на платне навчання, а фахівці, яких випускає університет, мають тут же закінчувати магістратуру і знаходити роботу за спеціальністю.

Часу дуже мало. Давайте до нового року ви пропрацюєте все: що потрібно університету, які лабораторії, дайте бізнес-план для цих лабораторій, перелік спеціальностей, які ще потрібні. Ми з Іриною Мирославівною допоможемо отримати ліцензії на ці спеціальності. Ви повинні стати механізмом, який має рятувати університет.

Ви повинні бути конкурентними на полі навчання в Україні. Ви створюєте стратегію, моє завдання – знайти фінанси на втілення. Якщо ви напишете, обґрунтуєте, захистите, томи ці фінанси знайдемо, я вам обіцяю», - резюмував Ігор Палиця.

Окрім того, під час засідання виступила народний депутат, член наглядової ради університету Ірина Констанкевич.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Ви створюєте стратегію, я – шукаю фінанси на її втілення», – Ігор Палиця до трудового колективу ВНУ ім. Лесі Українки
11 вересень, 2020, 20:27