Чиновники перевірили якість життя на селі під Луцьком. ФОТО

Чиновники перевірили якість життя на селі під Луцьком. ФОТО
Одними з найбільших проблем у селах на Волині є незабезпеченість дітей місцями у дитсадочках, якість доріг і проблема збуту сільськогосподарської продукції.

Якість життя у селі перевіряв заступник голови Волинської ОДА Станіслав Ющик разом із журналістами під час прес-туру, який відбувся у Луцькому районі 18 липня.

ШКОЛИ І ЛІКАРНІ У РАЙОНАХ НІХТО НЕ ЗАКРИВАТИМЕ?

За словами Станіслава Ющика, органи влади і місцевого самоврядування мають зробити все можливе, щоб забезпечити умови для життя у селі не гірші, ніж у місті. Для цього, каже, треба розвивати інфраструктуру та залучати інвестиції в розвиток місцевого господарства.

Основними ж завданнями в районах є будівництво і ремонт доріг, землевпорядкування та землевідведення, запровадження електронного документообігу в місцевих органах влади, створення великих оптових ринків, активна робота в соціальній сфері. Зокрема, останнє стосується шкіл і медзакладів, які, зі слів Ющика, у селах ніхто не збирається закривати.

Як із цим намагаються впоратися на місцях, вирішили подивитися у Луцькому районі. Так, перший заступник голови Луцької РДА Віктор Сіліхін зауважив, що найбільше проблем ‒ у селах більш віддалених від облцентру.

Оглядали ж селище Торчин і село Шепель, в яких, за його словами, питання вирішуються краще.

ТОРЧИНСЬКУ ГРОМАДУ ОБ’ЄДНАЛО СМІТТЯ

Голова Торчинської селищної ради Юрій Кревський розповів, що зробили у Торчині останнім часом.

Зокрема, у селищі зосередили свою увагу на проблемі збору сміття. Так, тут встановили 93 контейнери, які орендують, заручившись підтримкою фонду Сергія Мартиняка «Європейський вектор».

Утримання одного контейнеру коштує 80 гривень, які, погодившись, платять місцеві мешканці.



Як зауважив Юрій Кревський, невдовзі в оренду мають взяти ще 30-40 контейнерів, оскільки в цьому є потреба. Загалом же, аби повністю забезпечити місто, потрібно приблизно 230 контейнерів.

Із вивозом сміття також проблем немає. Автомобіль для цього орендують за підтримки все того ж фонду. У планах – викупити цей спецтранспорт за 8 років. Для цього, зі слів Кревського, треба орієнтовно 350 тисяч гривень. Вивозять сміття на місцевий полігон твердих побутових відходів.

А практику збору сміття у контейнери хочуть запровадити в інших 10 прилеглих до Торчина селах. До цього процесу планують «підключити» місцевих «комунальників».



ЧИНОВНИКИ ПЕРЕКОНУЮТЬ: ДОРОГИ У СЕЛАХ - ХОРОШІ

У селищі намагаються вирішити й інше «болюче» для волинян питання – ремонту і будівництва доріг. Як повідомив Кревський, наразі у селищній раді приблизно 85% доріг – з твердим покриттям: асфальтовані і білощебеневі. Так, торік у Торчині зробили вулиці Народну та Козацьку, на що витратили 400 і 700 тисяч гривень відповідно.




Наразі ж «взялися» за вулицю Коцюбинського, яка до цього була ґрунтовою. На 370 метрів цієї дороги мають витратити 420 тисяч гривень. Роботи виконує Луцькрайавтодор.




Займаються й освітленням 47 вулиць Торчина, майже 90% з яких – уже обладнані ліхтарями.

ФУНДАМЕНТ НОВОГО ДИТСАДКА ЗАРОСТАЄ ТРАВОЮ

Актуальною є проблема нестачі місць у дитячому садку, який розмістився в 4 окремих приміщеннях: у ДНЗ виховують 120 дітей, тоді як мінімальна потреба – 200 місць. Тож, торік заклали капсулу під будівництво нового двоповерхового дитсадочка на вулиці Шапова.



Тут вже зробили частину фундаменту і проклали водопровід. Вартість об’єкту – 13-14 мільйонів гривень, з яких наразі отримали лише приблизно 1 мільйон. Юрій Кревський зазначив, що не знає, скільки часу потрібно на будівництво ДНЗ, і назвав умовну цифру 7-8 років.

«Головне, що вже почали», - додав він.

Наразі ж фундамент нового садочка заростає травою.




Юрій Кревський розповів і про те, що у Торчині 30% населення має централізоване водопостачання, решта ж користується водою з власних свердловин.



ШЕПЕЛЬСЬКА СІЛЬРАДА ВИЖИВАЄ, ЯК МОЖЕ

А про Шепельську сільську раду, до складу якої належать села Охотин, Заболотці і Шепель, розповіла сільський голова Леся Новосад. З її слів, сільрада забезпечує себе сама. У цьому їй допомагають місцеві підприємці – ФГ «Волиньагрохолдинг», ТзОВ «Дари Волині» і ТзОВ «Ізолфа».





Заробляє сільрада ще й за рахунок здачі в оренду 4 ставків, які знаходяться поблизу Шепеля. Так, найбільше з них – площею приблизно 88 гектарів – орендує ТзОВ «Феміда-Інтер». Купатися у водоймі заборонено, а призначена вона для риболовлі.



Цією справою на ставку можуть зайнятися й місцеві мешканці, щоправда, попередньо заплативши 100 гривень. «Це зі знижкою», - зазначила Леся Новосад. А от підліткам ловити рибу можна безплатно.




Ще три менших ставки також знаходяться в оренді. І хоч купатися у них заборонено, утім, шепельці, за словами голови сільради, все ж можуть це робити.

«У рік від здачі в оренду ставків Шепельська сільрада має приблизно 30 тисяч гривень», - додала Леся Новосад.





Щодо соціальної інфраструктури, Леся Новосад розповіла, що відділення зв’язку і ФАП функціонують на базі сільради. Окрім того, у селі Охотин є ще один фельдшерсько-акушерський пункт.

НА ОБ’ЄКТИ ІНФРАСТРУКТУРИ ПОТРІБНО БІЛЬШЕ ГРОШЕЙ

Наразі у селі немає дитсадочка, утім його хочуть відкрити, реконструювавши приміщення старої колгоспної їдальні. За попередніми підрахунками, для цього потрібно 1,5 мільйона гривень.



Окрім цього, у Шепелі є ще й ЗОШ І-ІІ ступенів, яка довгий час була без внутрішнього туалету, будівництвом якого вже займаються. Наразі для цього мають лише 104 тисячі гривень, а загалом потрібно приблизно 300 тисяч.






Щодо ремонту та будівництва доріг, то, як розповіла Шепельський сільський голова, майже 90% з них у сільраді – з твердим покриттям.



***

«Якби всі сільради були б такими, то в області був би великий поступ», - підсумував після огляду населених пунктів Станіслав Ющик.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якби всі сільради були б такими, то в області був би великий поступ», - підсумував після огляду населених пунктів Станіслав Ющик.
а він у всіх селах Луцького району був? Чи тільки в показових?
Відповісти
На мою думку якби робили показуху то тзавезли б в Боратин та Підгайці.
Відповісти
Було б у всіх районах так, як у Луцькому, то вже було б непогано...
Відповісти
за оренду 4 ставків 30 тис гривень в рік, це ж смішно. Орендарі в місяць заробляють в декілька разів більше....
можливо решту платять готівкою, а не в бюджет сільради?
Відповісти
Я і не мав сумніву,що такі коменти,як мій про ВАШІ "ДОПОМОГИ" сиротам -НЕ ПРОЙДЕ! На жаль ми,НЕ БОЖИДАРНИКИ!!!
Відповісти
Не все так добре у Торчині як на картинках.Іде пряме знущання з підприємців селища,які захищають свої життя та свої робочі місця від місцевої влади.Людей,які займаються підприємницькою діяльністю більше 10 років,гонять просто на призволяще з допомогою "беркута" та інших підрозділів міліції.Меру селища треба булоб задуматись чи допомагати своїм односельцям, чи топтати їхні долі,адже іншого місця для відведення під ринок влада надавати не збирається.Не так багото в Торчині позитиву як показує місцева влада.Реальне життя ніколи не замилити жителям Торчина тою рутиною,що зобов`язана виконувати місцева влада.
Відповісти
А кому крім підприємців той ринок потрібний? Хто на нього ходить? Вигляд в нього жахливий, для чого те звалище в центрі?
Відповісти
В селі Шепель ніяких 90% доріг з твердим покриттям не має. Про що Новосад доповідає? Абсурд. Якщо це можна назвати дорогами, то нехай комісія роззує очі. Їх що на гелікоптері в це село привезли? чи можливо рибою Новосад з ними розраховувалася. В с. Заболотці насипали щебень великого профілю і люди падають та ломають руки, в кого є автомобіль, той їдучи цією дорогою проклинає все на світі. Біля так званого аеродрому, якщо їхати в село Шепель зі сторони траси, то взагалі відсутнє асфальтоване покриття і утворилися ями по коліна. Що Ви там всі мелете? Гнати цих крис районних, які називають себе комісією і Лесю Новосад заберіть з собою, бо вона вже стала пам"ятником і нічого не робить. Питання до комісії: як рибка, вкусна?
Відповісти
Останні новини
Чиновники перевірили якість життя на селі під Луцьком. ФОТО
18 липень, 2013, 17:36