Волиняни стали рідше викликати «швидку допомогу», – медик

Волиняни стали рідше викликати «швидку допомогу», – медик
З року в рік зменшується кількість викликів «швидкої допомоги».

Про це під час прес-конференції 30 липня повідомив головний лікар Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Олег Куц.

За його словами, 10 років тому «швидка допомога» в Луцьку фіксувала близько 70 тисяч викликів у рік. Нині ж реєструється 48-49 тисяч звернень, але тільки 41 тисячу виїздів.

«Це свідчить про те, що робота екстреної медичної допомоги впорядковується і відбувається диференціація. Основна функція екстреної допомоги – порятунок життя, а не обслуговування хронічно хворих, або ж доставка хворих до стаціонару. У нас тепер є невідкладна медицина, яка добре з цим справляється», – зазначив медик.

Як відомо, з 2013 року в Україні вводиться поняття екстреної і невідкладної допомоги. У першому випадку «швидка» повинна приїжджати за 10 хвилин у місті і за 20 хвилин у селі, а у другому – за годину і більше.

До категорії екстрених випадків належать травми, ураження електричним струмом, блискавкою, укус твариною, тепловий удар, переохолодження, а також у разі асфіксії, ушкодження при надзвичайних ситуаціях, отруєннях, порушення нормального кровообігу вагітності. Екстреним випадком вважається і звернення медпрацівників з проханням транспортувати пацієнта, який потребує термінової госпіталізації.

До неекстрених належать звернення пацієнтів з підвищеною температурою тіла, кашлем, нежитем, болем у горлі, головним болем, запамороченням, слабкістю, болем у попереку, суглобах, підвищенням артеріального тиску, больовим синдромом в онкохворих, алкогольним та наркотичним синдромами.

Як розповів Олег Куц, протягом першого півріччя нинішнього року бригади обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф здійснили 114843 виїзди, з яких 78,9% зареєстровані як екстрені випадки.

З початку року фахівці центру здійснили 84600 виїздів внаслідок раптових захворювань, серед яких більшу кількість складають гіпертензивні кризи (значне раптове підвищення артеріального тиску), 6011 виїздів – нещасні випадки, із них 306 виїздів внаслідок аварій.

Також, за словами Олега Куца, станом на сьогодні у Волинському центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф працює 68 бригад «швидкої допомоги». Загалом у центрі працює 1005 медиків, із них 95 лікарів та 429 молодших медичних спеціалістів. За добу вони обслуговують в середньому 649 викликів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: медицина
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ви своїми реформами людей зі світу зживаєте, а потім дивуються, чого викликів поменшало. ще скажіть, що в нас люди здоровіші стали
Відповісти
Останні новини
Волиняни стали рідше викликати «швидку допомогу», – медик
30 липень, 2013, 13:16