На Волині відкрили єдиний у світі музей-садибу Ігоря Стравінського. ФОТО

На Волині відкрили єдиний у світі музей-садибу Ігоря Стравінського. ФОТО
У волинському містечку Устилуг знову відкрив свої двері єдиний у світі музей-садиба видатного композитора ХХ століття Ігоря Стравінського.

Після тривалого ремонту та реконструкції відтворено вигляд будинку, який він мав на початку ХХ століття.

На урочисте відкриття музею-садиби, яке відбулося 29 вересня, прибули Міністр культури України Леонід Новохатько, голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук, Консул Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи, Генеральний Консул Російської Федерації у Львові Олег Астахов, праправнучата племінниця Ігоря Стравінського Анастасія Козаченко (Державний центр сучасного мистецтва, Москва).

Побудована садиба була у 1907 році за проектом Ігоря Стравінського. Устилуг став батьківщиною для трьох поколінь родини Стравінських – знаменитого співака Маріїнського театру в Петербурзі Федора Стравінського, його сина, всесвітньовідомого композитора Ігоря Стравінського та сина останнього – Федора, визнаного у світі швейцарського художника.

Щоліта з 1907 до 1914 року, до початку Першої світової війни, композитор працював в Устилузі. Тут він написав перший твір – фантазію для оркестру «Феєрверк», якому присвятив півтора місяця напруженої праці. Загалом же в Устилузі він працював над 17 музичними творами. Завдяки композитору музичний фольклор Волині через балети «Жар-птиця», «Петрушка», «Весна священна», «Весіллячко» назавжди залишиться в історії світової музики.

«Ігор Стравінський називав Устилуг «райським куточком для творчості»… Генію Стравінського аплодували слухачі Європи та Америки. Утім мало кому відомо, що родом він з України. Саме Волинь, Устилуг стали малою батьківщиною для трьох поколінь родини Стравінських», – зазначив у своєму виступі Борис Клімчук.

Музей у садибі відкрили ще у 1990 році. Однак приміщення потребувало реставрації та капітального ремонту, але коштів для такої видатної пам’ятки упродовж тривалого часу не виділялося.

Під особистий контроль роботи у садибі взяв голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук. Губернатор домігся, аби фінансування реставрації музею було обумовлене у дорученні Президента України Віктора Януковича. На реставрацію та ремонт пам’ятки архітектури виділено майже 3,9 мільйони гривень, з яких 2,9 мільйона – кошти державного бюджету, решта – обласного.

Як розповів Борис Клімчук, генеральним проектувальником об’єкта стало державне підприємство «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставрація» (м.Львів). Ремонтні роботи на загальній площі понад 350 квадратних метрів виконала будівельна фірма «Нова Аркада».

Зроблено демонтаж даху, добудовано частину другого поверху та сходову клітку. У садибі облаштували нові дахові конструкції із мансардним поверхом, замінили дерев’яне перекриття на монолітне. Укріпили стіни методом реставрації лицевої поверхні та мурування, повністю замінили підлогу, а також встановили нові твердопаливні котли, замінили системи опалення, водопостачання та водовідведення в будівлі. Виконали внутрішні оздоблювальні роботи.

Будівельники також замінили старі віконні та дверні блоки на нові дубові та виконали вогнезахист всіх дерев’яних конструкцій. Повністю замінили внутрішні та зовнішні електричні мережі, встановили сучасне електрообладнання.

Музей знаходиться на першому поверсі у лівому крилі будинку композитора. У чотирьох залах подані матеріали, які розповідають про життя та творчий шлях геніального композитора, його перебування в Устилузі, останній приїзд до Радянського Союзу.

У ході реставраційних робіт докорінно змінили експозицію, відтворили родовід родини Стравінських та додали нові матеріали. Автор експозиції – кандидат історичних наук Олена Огнєва. Серед експонатів музею – альбом замальовок краєвидів України батька композитора Федора Стравінського, оригінал якого зберігається в Театральному музеї у Санкт-Петербурзі, фотографії родини та друзів Ігоря Стравінського.

Унікальна особливість музею-садиби Ігоря Стравінського полягає у тому, що, окрім експозиції, в його приміщенні розміщена школа мистецтв, є концертна зала.

Голова облдержадміністрації повідомив, що у планах влади – розширити дитячу музичну школу, яку облаштовано в музеї-садибі Ігоря Стравінського.

«Нехай діти знайомляться з творчістю композитора, і нехай тут завжди звучить музика», - сказав Борис Клімчук.

За вшанування пам'яті видатного композитора висловила вдячність праправнучата племінниця Ігоря Стравінського Анастасія Козаченко.

«Очень странно, что до сих пор в России не существует ни одного музея, который мог бы увековечить память великого композитора. Поэтому я хочу поблагодарить за столь невероятною работу, за то, что Украина чтит память великого композитора. Вся наша семья глубоко кланяется вам всем за то, что такой музей существует. Возможно, на вашем примере российские власти в Санкт-Петербурге тоже захотят открыть музей Стравинского. Кто знает», – висловилася вона.

До слова, для популяризації творчості композитора ще у 1994 році у Луцьку започаткували традицію – проведення міжнародних фестивалів класичної музики «Стравінський та Україна», в рамках яких відбувалися й наукові конференції. Цьогоріч у травні-червні фестиваль відбувся вже вдесяте. Це єдиний фестиваль на теренах Волині, що пропагує класичну музику у всіх її жанрах, стилях і формах.

Довідка

Ігор Федорович Стравінський народився 5 (17) червня 1882 року в Оранієнбаумі поблизу Санкт-Петербурга (нині місто Ломоносов). Помер 6 квітня 1971 року в Нью-Йорку, похований у Венеції.

Видатний російський композитор та диригент українського походження. Син співака Федора Гнатовича Стравінського.

З дитячих років вчився гри на фортепіано. У 1900-1905 роках навчався на юридичному факультеті Петербурзького університету. У 1903-1908 роках брав уроки композиції у Миколи Римського-Корсакова, якого називав своїм духовним батьком. У 1906 році одружився на своїй двоюрідній сестрі Катерині Носенко, з якою мав двох синів (1907, 1910) та двох дочок (1908, 1913).

1909 на прем'єрі «Феєрверку» познайомився з імпресаріо Сергієм Дягілєвим. Пізніше на його замовлення написав низку балетів, що були поставлені у «Російських сезонах» в Парижі, зокрема «Жар-птиця» (1910), «Петрушка» (1911), «Весна священна» (1913), що принесли композиторові світову славу.

З 1910 року довго жив за кордоном. Через хворобу дружини з 1914 оселився у Швейцарії, а після початку Першої світової війни вже не повертався на батьківщину протягом більш ніж 50 років.

У Швейцарії значною роботою Стравінського стала «Історія солдата», поставлена під керівництвом Ернста Ансерме. Прем'єра «Історії солдата» відбулася в Лозанні 29 вересня 1918 року, а за два роки вистава була представлена на сцені Женевської опери.

З 1920 року жив у Франції, де співпрацював з виробником механічних піаніно Pleyel. У 1934 році прийняв французьке громадянство.

З 1939-го мешкав у США, з 1945 року – американське громадянство. Вів активну концертну діяльність (диригував переважно власними творами, виступав і як піаніст). У 1962 році відбулися авторські концерти в Москві і Ленінграді.

Творчість Стравінського вирізняється образно-стилістичною різноманітністю, проте підпорядкованою в кожен творчий період своїй стрижньовій тенденції. За своє творче життя Ігор Стравинський віддав належне захопленню неокласицизмом, авангардною музикою, але врешті-решт прийшов до духовної.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Музей звісно зробили красиво. Хоча могли і трохи чагарники порізати за забором. Головне, щоб музей служив і були охочі туди навідуватися.
Відповісти
очень приятно, что ГЕНИАЛЬНЫЙ РУССКИЙ КОМПОЗИТОР (по убеждениям ярый монархист) так глубоко обожаем малороссами...
Відповісти
Як це солодко звучить "єдиний у світі"! А ще у нас є єдиний у світі музей-садиба Липинського, єдиний у світі музей-садиба Лесі Українки, єдиний у світі Волинський краєзнавчий музей, єдиний у світі. На Волині є навіть єдиний у світі Торчинський народний історичний музей!
Відповісти
Вам, Воля, напевне відмовили в котромусь з музеїв працювати... Еге ж? Треба вже визнати, панове, Волинь цілком унікальна українська земля, і не треба з того кремпуватись. Ігора Стравінського реанімувала Огнєва, якби не вона свого часу, цього б музею не було. Це вона унікальна!!!
Відповісти
Останні новини
На Волині відкрили єдиний у світі музей-садибу Ігоря Стравінського. ФОТО
30 вересень, 2013, 07:00