Будні Любешівської районної лікарні. ФОТО

Будні Любешівської районної лікарні. ФОТО
Фахівці Любешівської центральної районної лікарні кажуть, що попри медичну реформу потік пацієнтів не зменшується.

З впровадженням реформи заклад став отримувати менше коштів, оскільки 34% «медичного» бюджету району тепер припадає на первинну ланку, - розповів Слову Волині головний лікар Любешівської ЦРЛ Богдан Іванів.

У минулі роки цей показник складав не менше 25%. Не зважаючи на скорочення фінансування, хворих людей не поменшало, тому лікарня продовжує працювати у попередньому режимі.

Також з 1 квітня відділення швидкої медичної допомоги ЦРЛ перейшло у підпорядкування обласного Центру екстреної медичної допомоги, стало його структурним підрозділом.

Попри зменшення фінансування в лікарні провели частину робіт з утеплення фасаду, замінено усі старі вікна у корпусі стаціонару, поліклінічному та харчоблоку.

«Роботи з утеплення фасаду і заміни вікон ведуться за кошти, які надходять завдяки Кіотському протоколу (Міжнародна угода про обмеження викидів в атмосферу парникових газів. – ред)... Не можу оминути хорошим словом роботу будівельної фірми підприємця Токарчука В. С., силами його підприємства здійснюється більшість ремонтних робіт. Хоч і була фінансова підтримка, вони працювали часто в борг. І до сьогоднішнього дня не всі борги погашені», – розповідає медик.

Найновіше відділення у лікарні відкрите у 2004 році – реанімаційне. У ньому існувала потреба і нині воно вирішує питання інтенсивного лікування хворих, які перебувають у важкому, критичному стані. Хваляться медики й відремонтованим пологовим відділенням.

«Маємо набір основних відділень. На відміну від більшості районів, у нас нема неврологічного відділення, і хворі неврологічного профілю лікуються у терапевтичному відділенні. Є вже розроблений проект на реконструкцію інфекційного відділення із його добудовою... У нас є не те що потреба, а й необхідність у реконструкції цього відділення, адже за останні кілька років вірусні захворювання були досить інтенсивними. Були роки, коли доводилось розгортати додаткові ліжка для хворих з інфекційними захворюваннями поза межами відділення. Зараз питання реконструкції зупинилося, бо акцент робиться на розширенні первинної ланки і наданні їй пріоритету», – каже головний лікар.

Зі створенням ЦПМСД лікарні дещо додалось фінансових проблем. Нещодавно виникла потреба відремонтувати навіс над входом до поліклініки через його аварійний стан і загрозу для людей. Зараз закінчується розробка проектно-кошторисної документації для встановлення нового навісу.

«Тут виникає питання: як мають фінансуватися ці роботи? Фінансові нормативи не передбачають оплату одного об'єкту з двох джерел. Зрозуміло, що якщо споруди перебувають на балансі ЦРЛ, то і оплачувати роботи повинен балансоутримувач. Але ж завдяки реформі кошти поділені, і це звужує можливість для якогось фінансового маневру», – бідкається керівник.

«При всьому реформуванні завдань ніхто з нас не знімав, а можливості звужуються. Стратегічна мета і завдання реформи зрозуміле: покращити надання допомоги, в першу чергу жителям села. Та до того ще неблизький шлях, бо покращення надання допомоги без матеріального забезпечення неможливе. Усі кроки у реформі мають бути достатньо виважені, щоби жодне рішення не шкодило ні пацієнтам, ні працівникам лікарні. Ми повинні надавати допомогу вчасно, в необхідному обсязі й на вищому рівні. Тільки тоді ця реформа буде правильною», - додав він.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Лікарня - супер!
Лікарі, меблі, бегемоти.
Хворих тільки не видно...
Відповісти
Матеріал робили про лікарню, про умови праці, а не про хворих!!! Ото ти "тиць-здиць" не пи...диць!!!
Відповісти
Всього то, як завжди показуха по медичній реформі. Що "тіпа" ми робимо щось там і "тіпа" стає краще.
Відповісти
Всі ті слова, то водичка. В мене дядько помер в даній ЦРЛ. Так що побільше професіоналізму потрібно тим "всяким" районним "лєкарям" і медпербрату. Бо дядька забрали із ранку, капали всякю фігню, а на вечір (тобто вже під ніч) коли вже було вкрай погано, прийняли рішщення на так званому "консіліумі" робити операцію. Розпанагали, шукали-шукали, так і кровотечу не найшли звідки вина йшла. Крові втратив багато та й ще серце не витримало анастезії. І фінал цієї історії звісно сумний. Треба було з операцією не шутити, а починати її до обіду, враховуючи те що зранку до приїзду швидкої, дядькові серце запустили за допомогою штучного дихання і масажу серця. Та ще анестазіолог ходив "улибався" перед початком операції, собі ціну набивав. Скотина.
Відповісти
Так що немає чому там радуватися.
Відповісти
Волиняка пише: "Та ще анестазіолог ходив "улибався" перед початком операції, собі ціну набивав. Скотина." так він так постійно робить
Відповісти
лікарі повинні лікувати а не карман наставляти щоб туди поклали мінімум 200 гр.,бо бачиш зарплата у них незадовільна а у кого вона велика у бабці пенсіонерки чи у мами трьох дітей яка ніде не працює????????? немає у них совісті, мало того що не компетентні то й ще грубі і нахабні...
Відповісти
Начальники даної лікарні получили більше 10 тисяч на кінець 2014року.
Відповісти
покажіть цей документ або його фотку. Цікаво ще і хто отримав. Коли середній персонал скорочують в них ще є грошв на премії????????????
Відповісти
Цей документ ніхто не бачив,бо його не існує в природі,а говорити можна багато,якщо всі такі святі , то нехай не бояться підписатись своїм справжнім ім"ям!!!А що слабо,о так у нас все !!!!
Відповісти
Тому і скорочують щоб ті премії заслужити! З таким успіхом і лікарню прикриють...
Відповісти
Ремонт в лікарні зробили, а от лікарів не "відремонтували". Лікарі просто ставлять експерименти над хворими, лікують на угад. Та і тих кого там можна назвати лікарями майже не залишилось. Тільки і дивляться, кому б ліве лікарняне зробити за 100-200 грн, як в кого яка такса. В цю лікарню лише за "липовими" довідками та лікарняними можна ходити, а от лікуватись нікому не раджу.
Відповісти
На всю лікарню, дікарів 5-7 можна лишити. А всіх тупаків, які за сало позакінчували, гнати вон. Пригрілись, ведуть часні прийоми, сидять, як воші в кожуху. Там одиниці тих, що адекватно розбираються в ситуаціїї, а не спостерігають. Ви в медінституті вчились щоб спостерігати чи лікувати??? На роботу середній і молодший медперсонал беруть тільки з одного села?) Можливо треба брати за професіоналізм, а не за бурштин і м'ясо? Одні на ставку ходять і їх лякають, не подобається-на твоє місце багато прийде, а іншими (незамінним) можна на дві з 200 процентами, їх не міняють, не лякають. В цій лікарні як і в державі нема порядку!!! Зміниться керівництво,(ДИНАСТІЇЇ з трьох сімей) отоді і можливо і лікарня підніметься. Треба така людина, яка б орієнтувалась і в медицині, і в грошах, і в маттех базі, а не тільки в космосі!
Відповісти
А ще назвіть пофамільно Династії, якщо так паплюжете лікарнюю.А що слабо?
Відповісти
Останні новини
Будні Любешівської районної лікарні. ФОТО
07 жовтень, 2013, 16:28