Позафракційні нардепи запропонували вихід з політичної кризи

Позафракційні нардепи запропонували вихід з політичної кризи
Народний депутат від Волині, позафракційний Ігор Єремеєв (на фото) прокоментував провал голоcування за відставку Кабінету міністрів України.

Про це він повідомив 4 грудня під час прес-конференції у Києві для волинських журналістів.

За словами Ігоря Єремеєва, провал голосування за відставку Кабміну був свідомим з обох таборів: і влади і опозиції. Мовляв, опозиція усвідомлювала, що голосів «за» не вистачить, і свідомо пішла на провальне голосування.

«Ініціатори відставки уряду розуміли, що навіть з позафракційними не набереться й 200 голосів. А потрібно щонайменше 226. Всі промовчали і не сказали народу правду про те, що у разі відставки Азарова і міністрів, вони все одно залишаться у своїх кабінетах, хіба що з приставкою в.о. Адже Президент не поспішав би внести до Верховної Ради новий склад уряду. Тепер залишився лише один легітимний варіант відправити уряд у відставку – це указ Президента. Тобто те, що відбулося, – не більше ніж політичний фарс», – пояснив надреп.

На думку Єремеєва, нині відбувається протистояння двох політичних таборів й триває, по суті, підготовка до президентської кампанії 2015 року. Він же у цій політичній грі участі брати не хоче. Більше того, не претендує на політичне лідерство й не готується до президентської кампанії, – зазначає депутат.

Перед голосуванням за відставку уряду група позафракційних депутатів запропонувала свій сценарій мирного вирішення політичної кризи, який дав би можливість сісти за стіл переговорів опозиції і владі. Це: Володимир Литвин, Ігор Єремеєв, Степан Івахів, Сергій Мартиняк, Сергій Лабазюк, Валерій Мошенський, Віктор Тимошенко, Олександр Доній, Григорій Заболотний.

Ці позафракційні депутати зареєстрували проект постанови «Про невідкладні заходи з подолання політичної кризи в Україні», яка містить п’ять пунктів.

Перший: треба категорично засудити жорстокі дії відносно учасників мирної демонстрації.

Другий: заслухати звіт Генпрокуратури щодо результатів обставин, пов’язаних з грубими порушеннями прав громадян з боку правоохоронних органів, а також прийняти рішення щодо відповідальності винних посадових осіб.

Третій: рекомендувати Президенту прийняти рішення про відставку Кабміну і провести консультації з парламентом щодо складу нового урядую. За їх результатами запропонувати Верховній Раді кандидатуру на посаду прем’єр-міністра.

Четвертий: За пропозиціями Президента і Верховної Ради сформувати делегації для відновлення переговорів з ЄС і Росією. Поставити перед ЄС питання про введення безвізового режиму для громадян України з 1 січня 2014 року. Хоча це питання, каже Єремеєв, можна й перенести на майбутнє, якщо європейська сторона не готова буде розглядати його.

П’ятий: до 30 грудня 2013 року виконати всі необхідні умови для підписання Угоди про асоціацію з ЄС та для запровадження безвізового режиму.

На думку Ігоря Єремеєва, 3 грудня уряд можна було відправити у відставку, якби ініціатори відставки провели консультації з позафракційними і комуністами.

«Але голосування провалене, і тепер протягом нинішньої сесії до цього питання повертатися не можна. Тобто таким чином уряду дали індульгенцію до лютого, до наступної сесії. Це було завідомо провальне голосування. А наша постанова могла б влаштувати не тільки опозицію, а й Партію регіонів і комуністів. Тепер маємо в державі ще більш загострену політичну кризу», – наголошує політик.

«На превеликий жаль, ніхто з опозиції з нами, позафракційними, не радився. Але я все-таки надіюся, що це відбудеться», – додав він.

Також Ігор Єремеєв розповів, що 3 грудня був ще один варіант, як відправити уряд у відставку – підтримати постанову, яку підготувала фракція Комуністичної партії України.

«У них була своя постанова, але без питань про євроінтеграцію, виключно з економічними тезами. Це теж варіант. Для цього опозиція мала б відкликати свою постанову. Й навіть звучала репліка, що опозиція може підтримати. Але відкликання не сталося. Але якби вони це зробили, то 226 голосів було б забезпечено», – пояснив волинський нардеп.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
комісій пару.маладєц.всо як тре.95 квартал хай дивляться та савіка.поки "феномени" по форбсах змагаються.чого ващук не підписала та герман?то відомі напьорсточніци тоже..
Відповісти
повиповзали, матеріально допоможіть народу на майдані, а не гавкаєте що попало.
Відповісти
А Палиці не має в списку)
Відповісти
Останні новини
Як крадуть пісок на Волині
05 грудень, 2013, 16:46
Позафракційні нардепи запропонували вихід з політичної кризи
05 грудень, 2013, 16:21