Десять міфів про Євромайдан

Десять міфів про Євромайдан
За понад три тижні існування Євромайдан обріс не тільки серйозною інфраструктурою, великими барикадами і підтримкою у всьому світі, але й величезною кількістю чуток і домислів, що вимагають розвінчання або підтвердження.

Про десять міфів Євромайдану в Києва на сторінках Української правди пише Анастасія Береза.

МІФ ПЕРШИЙ. Євромайдан організували політики


Це не так. Увечері 21 листопада першою закликала вийти на Майдан Незалежності журналіст "5 каналу" Інна Неродік. Вона ж першою прийшла холодним сирим ввечері в центр міста з подругою. Через деякий час до неї приєдналися колеги. Масовою зустріч однодумців стала завдяки журналісту Мустафі Найєму, який кинув клич в соцмережах. Саме так і ніяк інакше з'явився Євромайдан.

МІФ ДРУГИЙ. Люди вийшли на вулиці через зрив підписання угоди з ЄС про Асоціацію

Це правда. Найбільше людей обурила поведінка президента Януковича, який до останнього моменту устами свого уряду і дипломатів запевняв, що угода буде підписана. Люди відчули себе обдуреними і обкраденими - у них відняли надію на зміни на краще.

Ще більша кількість людей вийшло після жорстокого розгону Євромайдану в ніч з 29 по 30 листопада. Третя хвиля Євромайдану піднялася після спроби силового розгону в ніч на 11 грудня.

МІФ ТРЕТІЙ. Асоціацію з ЄС не підписали через Тимошенко

Неправда. Євросоюз був готовий підписати Асоціацію навіть без її звільнення. Україна відмовилася підписувати документ, бо Янукович в останній момент заявив про тиск на нього з боку Росії і запропонував обговорити ситуацію утрьох з Путіним.

Він також натякнув, що йому потрібні 160 мільярдів євро для підписання угоди. ЄС відмовився.

МІФ ЧЕТВЕРТИЙ. Люди стоять на Євромайдані за гроші


Так, звичайно. Тільки за свої гроші. Багато хто приїхав за власні кошти з регіонів, комусь довелося навіть взяти відпустку, хтось змушений орендувати житло, багато людей везуть до столиці продукти.

Жителі Києва купують для Євромайдану продукти, одяг, ліки, просто приносять щодня гроші, чергують тут ночами.

МІФ П'ЯТИЙ. В результаті дій "Беркуту" 30 листопада загинула дівчина

Це неправда. Ірина Коцюбинська, яку назвали мертвою через фотографії, опубліковані в інтернеті, жива і майже здорова. Під час зачистки Євромайдану спецназівець вдарив її щитом по голові і вона втратила свідомість. За шарф її відтягли до автозаку, де вона опам'яталася. Один зі спецназівців пошкодував її і відпустив. Ледве дійшовши до підземного переходу, дівчина втратила свідомість вдруге.

МІФ ШОСТИЙ. Партія регіонів проводить в Маріїнському парку платний Антимайдан

Це правда. Записатися в "прихильники" Партії регіонів і президента можна кожен день до 10:00. Добові учасникам становлять від 175 до 250 гривень на день. За бійки та участь у розборі євромайданівських барикад вночі в одязі комунальників плату збільшують до 500-600 гривень.

Щоправда, обіцяні гроші замовники мітингу затримують, тому погрітися і поїсти його учасники ходять на Євромайдан.

МІФ СЬОМИЙ. Більшість учасників Євромайдану це західноукраїнські селяни і представники ВО "Свобода"


За минулі три тижні серед волонтерів Євромайдану були гендиректор компанії Microsoft в Україні Дмитро Шимків, скульптор Олексій Золотарьов, архітектор Олексій Шеметюк, поет і сценарист Маша Драгіна, модель і Міс Україна-2013 Анна Заячковская, а також багато інших відомі та успішні люди з усієї регіонів країни.

За даними соцопитування, проведеного Фондом "Демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва" та Київським міжнародним інститутом соціології, абсолютна більшість учасників Майдану (92%) не є членами політичних партій чи громадських рухів.

50% євромайданців - кияни , 50% - приїжджі (з різних регіонів країни)
40% учасників Євромайдану це фахівці з вищою освітою,
12% - студенти ,
9% - підприємці ,
9% - пенсіонери ,
8% - керівники ,
7% - робітники .

МІФ ВОСЬМИЙ. Багатьох студентів змушують ходити на Євромайдан


Це не правда. Фактів, що підтверджують цю інформацію, немає. Зате є факти про те, що студентам у Львові, Дніпропетровську, Донецьку та Одесі загрожують відрахуванням або невиплатою стипендії за участь в акціях протесту, а в Києві у ректорів вузів вимагають списки студентів, пропускали заняття через участь в Євромайдані, і викладачів, які закликали дітей виходити на демонстрації. Міністр освіти взагалі особисто порекомендував студентам "вчитися , а не мітингувати".

МІФ ДЕВ'ЯТИЙ. На Майдані панують антисанітарія, епідемії, пияцтво і криміногенна обстановка

Це не так. Умови та процес приготування їжі в Штабі національного опору кожен день перевіряє столична СЕС, всі біотуалети дезінфікуються два рази на добу, а сміття вивозиться 4чотири рази на день. Розпивати алкогольні напої на території Євромайдану заборонено.

Ніякого підвищення епідеміологічного порогу в столиці через Євромайдан медиками не зафіксовано. Столична міліція також щодня повідомляє про відсутність грубих порушень порядку мітингувальниками.

Від хуліганів, провокаторів і інших неблагонадійних елементів Євромайдану захищає більше 4000 добровольців-охоронців.

МІФ ДЕСЯТИЙ. Євромайдан триває довше, ніж Помаранчева революція


Це не так. Перші незадоволені результатами виборів 2004 року вийшли на Майдан 21 листопада 2004-го. І тільки наприкінці грудня було прийнято рішення збирати наметове містечко. При цьому окремі намети стояли на Майдані до дня інавгурації Ющенка, 23 січня.

Щоправда, Майдану 2004 року знадобилося менше двох тижнів для того, щоб домогтися своїх вимог - вже 3 грудня вибори визнали недійсними і призначили третій тур.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не переконали. Все це СРАЧ, притому з кримінальним ухилом.
Відповісти
сам ти СРАЧ ))
Відповісти
ухилом?"больше цинізма ,шура,людяи єто нравітся"..
Відповісти
от вам і правда "гаспода рассиянє"
Відповісти
Та туфта це все. Непереконливо!!!!
Відповісти
Перепршую як Ви вже замахали з тим євромайданом... назвіть видання вісник майдану чи що вже невже інших новин нема**** ???? Я розумію що Пащенко пішов в політику та все має свою межу....
Відповісти
МОЛОДЦІ!!! А ще Росія дала кредит 15 мільярдів, а згідно Угоди про співпрацю з ЄС нам пропонували 620 мільйонів... Різницю бачите? Втерли носа майданутим?
Відповісти
а ще...дід Мороз існує!!!!!УРА!!!УРА!!!!
Відповісти
Аргументів не існує! Тільки мандан.
Відповісти
сраколизи ви, краще працюйте в своїх совкових кабінетах, а не коментарі тут пишете!!!
Відповісти
Останні новини
Десять міфів про Євромайдан
17 грудень, 2013, 20:20