Статки Клюєвих. ФОТО

Статки Клюєвих. ФОТО
Родинна бізнес-імперія Сергія та Андрія Клюєвих зосереджена навколо ПрАТ «Завод Напівпровідників» та ПрАТ «Укрпідшипник».

Як розслідували «Центр протидії корупції» та «Наші Гроші», власність на ці компанії оформлена через австрійські компаній Activ Solar GmbH та Slav Handel Vertretung und Beteiligung AG (Slav AG), ‒ пише Українська правда.

ПРО КЛЮЄВИХ

Андрій Петрович Клюєв, народжений 12 серпня 1964 року у Донецьку, з 14 лютого 2012 року є секретарем Ради Національної Безпеки та Оборони України. В Україні Андрій Клюєв відомий як близький соратник Віктора Януковича та друг проросійського лобіста Віктора Медведучка.

З 1994 до 2002 років Андрій Клюєв працював на різних високих державних посадах в Донецькій міській, обласній радах та обласній державній адміністрації. Зокрема, в 1998-2002 пан Клюєв був заступником голови обласної Донецької державної адміністрації Віктора Януковича. В 2002 Андрій Клюєв був обраний до Верховної Ради України. У період з 2002 по 2012 роки Андрій Клюєв тричі був призначений віце-прем’єр-міністром України.

З 2001 року А. Клюєв є заступником голови Партії Регіонів України. На парламентських виборах 2012 року він очолював виборчий штаб Партії Регіонів. Більш того, він вже призначений головою виборчого штабу Віктора Януковича на президентських виборах, що відбудуться у 2015 року.

З березня 2013 року президент Янукович офіційно призначив Андрія Клюєва головою з підготовки України до підписання угоди про Асоціацію з ЄС. Як відомо, підписання цієї угоди було провалено урядом Азарова, що викликало багатотисячні протести. За матеріалами інтернет-видання «Українська Правда» саме А. Клюєв був відповідальним за силовий розгін мирного протесту в Києві 30 листопада 2013. Ця теза була підверджена показаннями Олександра Попова, голови Київської міської держадміністрації.

Брат Андрія Клюєва Сергій Клюєв з 2006 року є народним депутатом України від фракції Партії Регіонів. Сергій Клюєв з 2007 року є членом Ради Національного Банку України. Тривалий час керував групою щодо міжпарламентських зв’язків з Австрією. На cьогодні входить до парламентського комітету з питань фінансів та банківської діяльності та є членом cпеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації.

Брати Сергій та Андрій Клюєви тісно пов’язані своєю бізнес діяльністю, саме тому їх статки та бізнес-капітали зазвичай оцінюють в Україні, як спільні.

В березні 2013 року журнал Фокус оцінив статки братів Клюєвих на суму 618 мільйонів доларів. В 2011-2012 роках журнал Кореспондент оцінив статки обох братів на суму 130-140 мільйонів доларів.

Офіційна зарплата на державній службі Андрія Клюєва в 2012 році складала 395 892 гривень за рік. Згідно декларації А. Клюєв не отримував прибутку за кордоном.

Офіційна зарплата на державній службі Сергія Клюєва в 2011 році складала 189 561 грн. Сергій Клюєв в цей рік отримав прибуток за кордоном на суму 946 грн.

Сергій та Андрій Клюєви проживають в розкішних маєтках поблизу Києва.



У вересні 2013 року Сергій Клюєв викупив за 146,6 млн грн ТОВ «Танталіт», яке здає в оренду України Віктору Януковичу розкішну резиденцію в Межигір’ї.

ІМПЕРІЯ

Компанії Activ Solar GmbH та Slav AG обслуговується в австрійському банку UniCredit Bank Austria AG 1010 Wien та зареєстровані за однією адресою ‒ Wipplingerstraße 35; 1010 Wien.

Існує понад 70 компаній Клюєвих в Україні, котрі прямо чи опосередковано пов’язані з названими вище австрійськими холдинговими підприємствами. Це і великі промислові заводи, фінансово-холдингові компанії, банки, і компанії-«прокладки», які використовуються для оптимізації оподаткування, освоєння бюджетних грошей та приховування справжнього фактичного власника бізнесів, ‒ зазначають «розслідувачі».

«Більш того, до бізнес-імперії включені десятки офшорних фірм з Кіпру, Нідерландів, Люксембургу та інших країн Європи та світу. Обслуговує ці компанії ціла плеяда професійних іноземних юристів та експертів з офшорного бізнесу», ‒ зазначається в матеріалі.

Компанія Slav AG заснована в 1994 році і належить повністю братам Клюєвим. Дружина Сергія Клюєва Ірина є членом ради директорів компанії.

Станом на грудень 2013 року Slav AG має оборот у сумі 108,99 мільйонів євро. Компанія виглядає дуже успішною та прибутковою. Водночас, Ірина Клюєва зареєстрована за адресою Groissaustraße, будинок 12, Тульбінгер у дорогому заміському будинку, який належить австрійській фірмі GBM Handels-und Vertretungs GmbH. Акціонерами компанії GBM є дві юридичні особи – Bulinga Ventures LLC та Revaldo Holdings Ltd.

Slav AG через свої дочірні підприємства займається відновлювальною енергетикою, фінансовими послугами, розвитком бізнесів. Компанія надає широкий спектр банківських послуг: позики, депозити, зберігання цінних паперів, торгівля золотом, рахунки для інвестиційних операцій, послуги страхування. Окрім того, компанія продає продукцію з різних видів металу та бойлери для обігріву.

Slav AG має операції в країнах СНД, Польщі, Чехії, Македонії, Болгарії, Ізраїлі, Данії, Угорщині, Румунії, Франції, Туреччині, Росії, Казахстані, Великобританії, Індії, Нідерландах, Пакистані, Словаччині, Словенії, та Швейцарії.

Slav AG є мажоритарним власником офісного центру Gazometer в Австрії. Activ Solar GmbH було зареєстровано 15 лютого 2008 року в Австрії компанією Slav Beteiligung GmbH, яка була заснована 7 грудня 2005 року і належить компанії Slav AG.

В кінці 2008 року єдиним власником компанії Activ Solar GmbH став зять Сергія Клюєва Каве Ертефай. Каве Ертефай є ще й директором дочірнього підприємства Activ Solar GmbH на Кіпрі — компанії AST ACTIV SOLAR TRADING LTD. В інтернеті є публічно доступні матеріали та відео з дорогого весілля дочки Сергія Клюєва Ольги Клюєвої та Каве Ертефая у Ліхтенштейнському Палаці у Відні.



У кінці 2008 року єдиним власником Activ Solar GmbH став зять Сергія Клюєва Каве Ертефай, який є ще й директором дочірнього підприємства Activ Solar GmbH на Кіпрі ‒ компанії AST Аctiv Solar Trading ltd.

З липня 2009 року 100% акцій Activ Solar GmbH належать Ліхтенштейнському P&A Corporate Trust, який контролюється юристом Рейнхардом Прокшем.

В ТОВ «Актив Солар» – українській дочірній структурі компанії Activ Solar GmbH – менеджером з розвитку бізнесу працює Богдан Клюєв, син Андрія Клюєва. Activ Solar GmbH зараз є найбільшим виробником сонячної енергії в Україні.



ЧИТАТИ ПОВНІСТЮ РОЗСЛІДУВАННЯ ІМПЕРІЇ КЛЮЄВИХ

ЧИТАТИ ПРО СТАТКИ ЯНУКОВИЧА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: корупція
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І ви гадаєте що вони так просто віддадуть владу?))
Відповісти
"Или вы сами отойдетё от власти, либо мы вам поможем. 9 грамм свинца нам не жалко, и это очень дешево стоит." (с) Евгеий Щербань.
Відповісти
Пір во время чуми...
Дайош Єгипет-Лівію
Відповісти
При владі,як центральній так і на місцях одні ЖИДИ!А в їхній Торі написано,що вони є боголюбивим народом,а остальні є гої.Допоки на планеті буде залишатися хоч один жид,життя інших буде рабством!
Відповісти
борцуни з режимом, марш по койках! Розцвірінькалися, революціонери плюшеві.
Відповісти