Школяр з Волині винайшов унікальний медичний апарат

Школяр з Волині винайшов унікальний медичний апарат
Старшокласник із села Привітне Локачинського району Волині Вадим Гошій винайшов препарат, який дозволяє вимірювати рівень цукру в крові без аналізу самої крові.

Про унікальний винахід 11-класника з Волині йдеться у матеріалі журналіста газети "Сім’я і дім" Андрія Собуцького.

Кількість діабетиків збільшується. Частині з них аналіз крові на цукор потрібно робити по кілька разів на день. Зазвичай робить такий аналіз апарат під назвою глюкометр. Але йому для аналізу потрібна кров, для чого треба постійно пробивати палець голкою медичного тестера.

«Тому я задумався над альтернативним варіантом. Еврикою у цьому питанні стало те, що пригадав фізику – така речовина, як глюкоза, має властивість вбирати світло», - пояснює Вадим Гошій.

Учень придбав звичайний електротестер за 25 гривень, припаяв батарейки. Приєднав до конструкції кліпсу. Обладнав це все світлодіодом та фотоприймачем. Деякі деталі змогли відшукати та привезти з-за кордону друзі учня і його вчителя – інженера-технолога Юрія Купріюка.

Потім, щоб не бути голослівними та убезпечити себе від помилки, учень і вчитель пішли в лікарню та робили паралельний аналіз кожного хворого на діабет. Пацієнт коловся голкою і паралельно чіпляв собі на вухо кліпсу – вадимовий винахід.

Хлопець натискав на кнопку, і через дві секунди на електротестері засвічувались цифри. А далі за графіком визначали рівень цукру. Максимальна похибка в порівнянні з медичним голковим тестером становила всього 10%.

Вадим Гошій розповідає, що його знайомі застерігають запатентувати винахід, адже хтось може просто вкрасти ідею і заробити на цьому мільярди. Але на це школяр сором’язливо відповідає: «Це складний процес. Тут треба з керівником говорити. А те що можуть вкрасти, то так, мені до цього не звикати. Проте якщо вже доробимо до приладу гарний монітор, і щоб програма автоматично переводила за графіком показники, тоді вже точно працюватимемо над патентуванням».



Вадим Гошій - багаторазовий переможець всеукраїнських конкурсів та виставок серед винахідників і раціоналізаторів. Тільки за останні два роки він здобував дипломи, дивуючи київських професорів унікальними теми: «Трикомпонентний нейтралізатор вихлопних газів для двигунів внутрішнього згоряння», «Електротермічний холодильник», «Неінвазійний спосіб визначення концентрації глюкози в крові».

Його вчитель - Юрій Купріюк, який ще понад двадцять років тому, працюючи інженером-технологом «Сільгосптехніки», увійшов до десятки найкращих винахідників Радянського Союзу. Нині він веде в Привітному три гуртки: «Конструювання повітряних зміїв», «Основи науково-технічної творчості» та «Юні раціоналізатори і винахідники».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Які ж ви молодці, і Учень, і Вчитель!
Відповісти
Дай Боже мудрості керівникам країни поціновувати таких талановитих,працьовитих.творчих українців!
Відповісти
из материала не ясно, как же автор добирается до глюкозы человека, чтобы измерить ее светопоглощение
Відповісти
Останні новини
Школяр з Волині винайшов унікальний медичний апарат
12 січень, 2014, 16:16