Перевізники Луцька сподіваються, що «Візор» перестане «ламатись» - і GPS нарешті буде

Перевізники Луцька сподіваються, що «Візор» перестане «ламатись» - і GPS нарешті буде
Міська влада Луцька ніяк не знайде спільної мови із місцевими перевізниками у питанні встановлення системи GPS-навігації у громадському транспорті.

Про GPS сперечалися 28 березня на слуханнях у територіальному відділенні Антимонопольного комітету України.

Як повідомив голова тервідділення АМКУ Віктор Гупало, комітет нещодавно провів перевірку дій виконкому та підприємства «Візор», яке ще у 2010 році виграло тендер на право виконувати функцію організації та управління рухом автобусів і підготовки інформації про роботу перевізників на автобусних маршрутах загального користування із використанням GPS.

Провести таку перевірку антимонопольників попросила депутат Луцької міськради, тодішня очільниця транспортної комісії Олена Голєва, яка, до слова, є власником фірми-перевізника «Санрайз».

Голєва переконувала: чиновники транспортного відділу нав’язують луцьким перевізникам купувати за завищеними цінами у підприємства «Візор» обладнання GPS-навігації або ж такого устаткування, яке сумісне із системою диспетчеризації саме цього підприємства. Крім того, вона наголошувала, що сам тендер був нечесним.

Провівши перевірку, у територіальному відділенні АМКУ підтвердили, що «Візор» дійсно припустився певних порушень: непрозоро сформував вартість послуг, істотно завищивши їх. Також у АМКУ висловили думку про те, що політика «Візора» може спричинити підвищення вартості проїзду у громадському транспорті Луцька.

Відтак антимонопольники 21 лютого рекомендували «Візору» встановити економічно обґрунтовані ціни, а виконкому Луцької міської ради це проконтролювати, давши 30 днів часу.

За словами Віктор Гупала, цей 30-денний термін уже сплив, від виконкому та «Візора» у АМКУ днями надійшли листи про виконання рекомендацій антимонопольників.

«Візор» дійсно переглянув ціни і повернув кошти тим, хто встановив обладнання за завищеними цінами», – повідомив Гупало.

Але у АМКУ вирішили почути думки усіх сторін, тому й запросили на слухання 28 березня усіх перевізників, представників мерії та переможця тендеру.

Однак конструктивної розмови не вийшло: представники «Візора» вкотре розповідали, що їхня система – найкраща, перевізники ж доводили, що «Візор» пропонує недосконалу і навіть застарілу систему. Крім того, на думку перевізників, «Візор» не бажає «прив’язати» до своєї системи трекери, якими зручно користуватись іншим перевізникам тільки тому, що «Візор» хоче, аби обладнання купували саме у них.

За словами директора фірми «Візор» Степана Чухрія, до власної системи «МАК» вони можуть «прив’язати» близько десяти видів GPS-трекерів, для цього протокол роботи має бути сумісним із розробкою «Візора».

На слухання директор «Візора» прийшов зі своїм колегою з Хмельницького, представником фірми «Реноме». Степан Чухрій запропонував обуреним перевізникам придбати обладнання у цієї фірми, зазначивши, що їхні трекери «Візор» зможе без проблем «прив’язати» до своєї системи.

Утім перевізники на таку рекламу не повелися й далі доводили, що є низка інших систем, які працюють набагато досконаліше. Так, підприємство-перевізник «Санрайз» обслуговується львівською фірмою «Цвітова сервіс». Ще один перевізник, АТП №1, обрав для себе систему супутникового моніторингу Wialon.

Директор АТП №1 Олександр Шаміс взагалі висловив думку, що сьогодні диспетчеризацію маршрутів громадського транспорту може здійснювати транспортний відділ мерії, адже нині є такі технічні можливості.

«Є системи, які дозволяють автоматично шляхом натискання однієї кнопки передавати дані на єдиний комп’ютер, скажімо у відділ транспорту. То для чого все ускладнювати і вигадувати велосипед? Система «МАК» – це вчорашній день», – висловився Шаміс.

Також Олександр Шаміс зазначив, що не хоче відмовлятись від системи Wialon і тому, що вона серед іншого дає можливість рахувати пасажирів та має лічильник пального. А це, за його словами, суттєво дисциплінує водіїв.

Зрештою учасники розійшлись, так і не домовившись про співпрацю. Представники «Санрайзу», АТП №1 та ЛПЕ зазначили, що не відмовляться від своїх систем і дуже сподіваються, що «Візор» перестане «ламатись» та знайде можливість адаптувати їхнє обладнання до своєї системи, аби питання із диспетчеризацією нарешті закрити.

Начальник відділу транспорту і зв’язку луцької мерії Олександр Середа ж нагадав слова міського голови Миколи Романюка – якщо до 1 квітня луцькі перевізники не налагодять роботу своїх GPS, то з ними розірвуть договори на перевезення.

Нагадаємо, луцька мерія вже чотири рази переносила остаточні терміни встановлення у луцьких маршрутках систем GPS-навігації. Раніше її повинні були встановити до 1 січня 2012 року, потім – до 1 лютого, до 1 березня. І нарешті нині - до 1 квітня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікаво те, що ні журналісти ні перевізники і на 20 процентів не знають як працюють системи gps-навігації, тому впихати як коментар слова перевізника про можливості таких систем на мою думку недоречно. Системи АТП - 1 і Санрайза є закритими і ніхто з жителів міста Луцьк не зможе прослідкувати за громадським транспортом в он-лайні а мерія отримає лише скупий звіт в кінці дня інформація в яких може бути підроблена. Як я бачив система від Візора є відкритою і будь-хто з нас може зайти і побачити наші місцеві луцькі маршрутки в живу. То кому треба що доробляти?? постає тоді питання??
Відповісти
Останні новини
Перевізники Луцька сподіваються, що «Візор» перестане «ламатись» - і GPS нарешті буде
29 березень, 2012, 11:56