Останні анексії у світовій історії. ФОТО

Останні анексії у світовій історії. ФОТО
Анексія - офіційне приєднання однією державою всієї або частини території іншої держави. Від окупації анексію відрізняє те, що вона не тягне зміни юридичної приналежності території.

Міжнародне право засуджує анексію, вважаючи її одним з видів агресії, і в даний час передбачається міжнародно-правова відповідальність за здійснення таких дій, - пише Bigpicture.

Перед вами десятка останніх анексій у світовій історії.

Анексія Кувейту Іраком – 1990 рік.

У липні 1990 року Саддам Хусейн зажадав від Кувейту пробачити іракський борг і заплатити компенсацію у розмірі 2,5 мільярди доларів за нібито незаконний видобуток іракської нафти Кувейтом. Однак кувейтський емір не прийняв цю вимогу. У результаті війська Іраку стали стягуватися до кордонів Кувейту, і 2 серпня іракська армія вторглася на кувейтську територію. До кінця серпня Кувейт був оголошений 19 провінцією Іраку.



Анексія Голанських висот Ізраїлем – 1981р.

Закони про анексію Ізраїлем сходу Єрусалиму і Голанських висот були проголошені кнесетом Ізраїлю 30.07.1980 р. і 14.12.1981 р. Ізраїль заявив про надання ізраїльського громадянства жителям цих територій, а також про повне поширення ізраїльського законодавства на ці території. Проте Рада безпеки ООН засудила цю анексію, і вона була визнана недійсною.



Анексія Сіккіма Індією – 1975р.

Прем'єр-міністр Індії Казі Лхендуп Дорджі Кхангсарпа у 1975 році запропонував парламенту Індії перетворення Сіккіма в штат Індії. У квітні Сіккім був окупований індійськими військами. У результаті проведеного референдуму 97,5% проголосували підтримали приєднання до Індії. І вже 16 травня 1975 Сіккім офіційно став штатом Індії.



Анексія Гоа Індією - 1961 р.

У грудні 1961 Гоа був окупований індійськими військами і оголошений «союзною територією» разом з Даманіят і Діу, після чого 451-річному португальському пануванню в Гоа прийшов кінець. Португалія визнала суверенітет Індії над Гоа тільки після революції 1974 року. Штат Гоа був виділений зі складу союзної території в 1987 році.



Анексія о.Рокол Великобританією – 1955р.

Острів Рокол - безлюдна скеля в Атлантичному океані була анексована Великобританією, з чим досі не згоден цілий ряд країн. Державна приналежність острівця і оточуючих його вод оскаржується Ірландією, Данією (Фарерські острови) і Ісландією. Суперечка про державну приналежність Рокол ведеться за права на розвідку надр і на рибний промисел на оточуючих Рокол банку («Rockall Банк»), жолобі («Rockall Корито») і плато Рокол («Rockall плато»).



Анексія Прибалтики СРСР - 1939-1941 рр..

Секретний протокол до договору про ненапад між Німеччини і СРСР, підписаної 23 серпня 1939 року, розділив сфери впливу: Естонія, Латвія, частина Фінляндії та східна Польща були включені в сферу впливу СРСР, а Литва і західна Польща - Німеччини. Протягом двох років Естонія, Литва і Латвія були анексовані Радянським Союзом під виглядом допомоги братнім народам. Черчілль писав: «Здача народів країн Балтії під владу Радянської Росії проти їх волі, суперечитиме всім принципам, за які ми ведемо цю війну і буде ганьбити нашу справу».



Анексія Чехословаччини Німеччиною -1938 р.

У 1938 році в Чехословаччині проживало 14 мільйонів осіб, з них 3,5 млн етнічних німців, які компактно проживають у Судетській області, а також у Словаччині та Закарпатській Україні(карпатські німці). Промисловість Чехословаччини, в тому числі і військова, була однією з найрозвиненіших у Європі. Відповідно до Мюнхенським угодою, була проведена анексія Судетів, притому дуже швидко й успішно. Це стало першим кроком до окупації Чехословаччини та ліквідації незалежності країни в цілому.



Анексія Австрії Німеччиною – 1938р.

Включення Австрії до складу Німеччини відбулося 12-13 березня 1938 року. В результаті аншлюсу територія Німеччини збільшилася на 17%, населення - на 10% (на 6,7 млн чоловік). Приєднавши Австрію, Гітлер отримав ще більше коштів для подальшого наступу на Балканах. У 1945 році незалежність Австрії була відновлена.



Анексія Бессарабії Румунією – 1918р.

До 1918 року Бессарабія входила до складу Російської Імперії , і приєднання не було визнано Радянським урядом. На картах , які випускав СРСР , ця територію позначали , як окуповану Румунією. Бессарабія перебувала у складі Румунії протягом 22 років з 27 березня ( 9 квітня ) 1918 року, коли Сфатул Церій (Рада Краї ) Молдавської Демократичної Республіки проголосував за приєднання, до 28 червня 1940 року, коли після нот Радянського уряду про передачу Бессарабії Радянському Союзу на її територію була введена РККА.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
...німців, які компактно проживають у Студентській області,...

СУДЕТСТКІЙ
Відповісти