До родинного гнізда приїжджав 90-річний родич В’ячеслава Липинського

До родинного гнізда приїжджав 90-річний родич В’ячеслава Липинського
Родинне гніздо Липинських, що у Затурцях Локачинського району, відвідав племінник відомого політика й державного діяча В'ячеслава Липинського Ян Ліпінський.

Про це пише День.

До слова, усі рідні В’ячеслава, котрі нині мешкають у Польщі, наполягають саме на такому написанні свого прізвища, на відміну від знаменитого предка, котрий писав його саме в українській транскрипції.

Яну Ліпінському у червні виповниться вже 91 рік, а його дружині Марії через півроку буде 92. Та навіть поважний вік, пише видання, не завадив їм побувати в рідних Затурцях, щоб побачити відновлене родинне гніздо.

Сам Ян раніше 18 років проживав у волинському селі неподалік містечка Локачі та Володимира-Волинського.

Та у вересні 1939 року його батько – рідний брат В’ячеслава – Станіслав вирушив за Буг разом із п’ятьма дітьми, пожитками, які помістилися на двох возах, клунком із насінням (він був відомим агрономом-селекціонером, і з волинського насіння пшениці опісля вивів новий сорт «Вигнанка»).

Їх обстрілювали, у них відбирали коней, у Затурцях залишили маєток і нажите добро, тому перша після власне вигнання поїздка у Затурці на початку 1990-х років минулого століття панові Яну далася непросто.

Але опісля він часто бував тут, родина передала в майбутній музей чимало меморіальних речей.

З паном Яном у Затурцях побував і його син Анджей зі своєю дружиною Марією.

Директор Меморіального музею Віталій Кушнір каже, що цей приїзд мав, на прохання Ліпінських, приватний характер, без представників преси.

Як і минулі рази, побували на поминальній службі у місцевому костелі, на стінах якого є табличка, що тут молилася родина Ліпінських і підтримувала цей костел матеріально.

Адже Станіслав Ліпінський був головою комітету, котрий у двадцятих роках минулого століття відновлював храм, зруйнований у Першу світову війну.

Гостям із Польщі було цікаво звірити знімки відновленого маєтку, надіслані їм на диску Віталієм Кушнірем, із, так би мовити, оригіналом.

Родина абсолютно не претендує на повернення своєї власності. Їм приємно, що їхній будинок прислужиться українській культурі.

Переконалися, що надіслані ними меморіальні речі не сховані у запасниках і не втрачені, а виставлені в експозиції музею.
Щоправда, ще чекає відновлення майже знищений сучасними забудовами парк маєтку, який був зразком дворянської культури кінця XIX — початку XX століття.

На літо в Затурці збирається Єжи Ліпінський, наймолодший син Станіслава, який мешкає у Гданську, йому 81 рік.

А 17-18 квітня на Волині з нагоди 130-ї річниці з дня народження В’ячеслава Липинського відбудеться міжнародна наукова конференція «Суспільно-політична спадщина В’ячеслава Липинського і сучасність».
(На фото В'ячеслав Липинський.)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
До родинного гнізда приїжджав 90-річний родич В’ячеслава Липинського
06 квітень, 2012, 15:04