Волинянин охороняє «ворота Криму»»

Волинянин охороняє «ворота Криму»»
Волинянин Ярослав Вирович, за плечима якого 15 років служби в прикордонних частинах, нині охороняє кордон з окупованим Кримом на контрольному посту «Чонгар».

У тому самому херсонському селі Чонгар, яке тривалий час було окуповане російськими військовими і бронетехнікою. Де було заміновано прилеглу до населеного пункту територію, на перекопаних полях встановлено таблички «Обережно, міни!», на мирних жителів направлено дула кулеметів, - пише Слово Волині.

Наприкінці березня інспектора прикордонної служби ІІ категорії відділу прикордонної служби «Піща» Ярослава Вировича разом з 14-ма військовими Волині відправили до Мелітополя. Всі волиняни і досі несуть службу в цьому запорізькому місті, а на шачанина і двох жителів Рівненщини чекав кордон між тимчасово окупованою територією Криму і материковою Україною.

«На місце служби їхали вночі. Щойно прибули, як одразу отримали наказ приступити до виконання своїх обов’язків. Добу працювали, добу відпочивали. Оскільки КП тільки формувалося, то перевірку документів осіб, які перетинали кордон, і внесення інформації в базу даних, здійснювали прямо в автомобілі», - розповідає Ярослав.

Дружина прикордонника Лілії каже, ледь відійшла від стану шоку, коли Ярослава забрали. Умови проживання там не з легких. Найбільшу тривогу викликає його психологічний стан, бо доводиться працювати в постійному стресі.

Як розповідає сам Ярослав Вирович, люди, що їдуть із материкової України в окупований Крим, здебільшого не знають про посилення заходів безпеки на кордоні. Тому не мають при собі паспортів, свідоцтв про народження дітей, доручень.

До прикладу, 22-річна жінка з маленькою дитиною їхала з Дніпропетровщини у Бахчисарай провідати могили батьків. Без свідоцтва про народження дитини і доручення від батька їй теж заборонили в’їзд у Крим. Плачучи, тримаючи однією рукою поминальний вінок, а другою – стривожене дитя, жінка зійшла з автобуса і попрямувала в протилежному напрямку.

Не раз на КП виявляли російських диверсантів і сепаратистів, які робили спроби перетнути кордон. В одного засланого козачка виявили 5 телефонів і 23 сім-карти. Такі, як він, що їдуть в Україну «пугать мирное население», не задумуючись здають тих, хто їх найняв і заплатив гроші. Під виглядом будівельників і фахівців з ремонту їдуть сепаратисти.

Громадян з підробленими документами і тими посвідченнями, що видаються в Криму, з кримською пропискою, а також чоловіків спортивної статури на материкову Україну не пропускають.

Зі слів чоловіка, прикордонники працюють спільно з представниками СБУ, тому процедура оформлення документів осіб, які перетинають кордон, та огляду їхнього транспорту займає декілька хвилин. Утім, оперативність роботи не впливає на кілометрові черги, які утворюються біля КП. Без черги пропускають тільки інвалідів і сім’ї з дітьми до 3 років.

Ярославу довелося спілкуватися із місцевими мешканцями Чонгару. Вони допомагали прикордонникам облаштувати побут, приносили їм харчі. Відчутною є підтримка від організацій та підприємців. А ще чи не половина населення хоче повернути до влади Януковича.

Прикордонники, які мобілізовувалися разом з Ярославом Вировичем, відслужили місяць у місцях призначення і повернулися додому. Ті ж, хто служить «біля воріт Криму», в Чонгарі, такого наказу поки не отримували. Лише один раз їх відпускали додому на Великдень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ти синок сіно матері косити... Більше користі було б.
Відповісти