Головного ветеринара Волині судили за хабар у 42 тисячі доларів

Головного ветеринара Волині судили за хабар у 42 тисячі доларів
Суд виніс вирок у справі начальника головного управління ветмедицини Волині Богдана Лозинського, якого звинувачували в пособництві у злочині та пропозиції хабара у розмірі 42 тисячі доларів.

Зокрема кримінальну справу в частині обвинувачення волинського чиновника закрили, враховуючи те, що він раніше не судимий, його щире каяття та сприяння у розкритті злочину. Про це розповідає Волинська газета за 26 квітня.

До речі, справу цю у суді вів суддя Печерського районного суду столиці Родіон Кірєєв.

Доки слідство тривало, Лозинський і далі працював на керівній посаді.

Як стало відомо, йому вдалося уникнути кримінальної відповідальності за ст. 27 ч. 5 та ст. 369 ч. 1 ККУ (пособництво у злочині та пропозиція хабара).

У березні 2011-го до Лозинського звернувся власник МП «Донік», депутат Луцької райради Олег Доленко, щоб той допоміг вирішити питання з отриманням у ветеринарів дозволу на ввезення з Прибалтики в Україну рибної продукції.

Як свідчать матеріали суду, депутат-свободівець колись був керівником кооперативу, де тоді працював нинішній начальник управління ветмедицини.

Останній повідомив, що без згоди керівництва Держкомветмедицини України він не може розпочату процедуру видачі дозволу, а також запропонував поцікавитися в іншого підприємця, який займався подібними справами, як той зміг заручитися підтримкою впливових службових осіб у Києві для отримання такого ж документа.

Коли ж Доленко прийшов удруге, чиновник з огляду на вдячність за колись надане робоче місце, дав згоду допомогти отримати бажаний папір. Тут же й пояснив: «Для одержання дозволу він повинен дати хабар у сумі 35 доларів США за кожну тонну продукції, ввезеної на митну територію України».

Тобто службовим особам Державного комітету ветеринарної медицини України (віднедавна ця установа називається Державною ветеринарною і фітосанітарною службою) треба сплатити 42 тис. дол. США.

«Усвідомлюючи, що без дачі хабара службовим особам Державного комітету ветеринарної медицини України він не зможе одержати дозвіл та реалізувати своє право на зайняття підприємницькою діяльністю ОСОБА_6 (керівник МП «Донік») прийняв рішення дати хабар (…) та попросив ОСОБУ_5 (Богдана Лозинського) посприяти йому в дачі хабара, на що ОСОБА_5 дав свою згоду», – йдеться у постанові суду.

Після цього волинський службовець зателефонував заступнику голови Держкомветмедицини Олександрові Жуку, таким чином давши поштовх вирішенню цього питання.

Ще 9 березня підприємець із Луцька звернувся із заявою для отримання дозволу на ввезення продукції на митну територію України, 21-го – відповідна заява була подана до столичного державного органу, а 29-го співробітники СБУ у Києві вилучили хабар.

Одразу ж Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу.

1 квітня заступника голови Держкомветмедицини України Олександра Жука арештували за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ст. 368 ч. 3 КК України, і помістили до ізолятора тимчасового тримання ГУ МВСУ у м. Києві.

Начальник головного управління ветеринарної медицини у Волинській області перебував на підписці про невиїзд.

Відтак високопоставленого чиновника зі столиці засудили до восьми років за ґратами з конфіскацією всього належного майна, крім житла.

А щодо Богдана Лозинського, то суд встановив, що він сприяв депутатові Луцької райради від фракції «Свобода» у «даванні хабара в особливо великому розмірі службовій особі, що займає особливо відповідальне становище».

Відтак 27 лютого цього року головуючий суддя Родіон Кірєєв розглянув справу і за обвинуваченням головного ветеринара Волині у вчиненні злочину, передбачено ст. 27 ч. 5 та ст. 369 ч. 1 КК України.

До слова, у ст. 27 йдеться, що співучасником злочину поряд із виконавцем є й організатор, підбурювач та пособник.

Адвокати підсудного заявили клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності та закриття провадження у справі, позаяк чиновник щиро розкаюється та сприяв розкриттю злочину.

І хоча прокурор був проти задоволення клопотання, позаяк злочин виявили не за заявою Богдана Лозинського, суд все-таки задовольнив клопотання.

Щодо підприємця та депутата Доленка і його резонансного вантажу, то його доля невідома. Принаймні, як свідчить інформація на офіційному сайті Луцької районної ради, цей бізнесмен досі – в рядах фракції «Свобода» і навіть є членом постійної комісії з питань соціального захисту населення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А казали, що лише санстанція краде....
Але їх на гарячому ще ніхто не спіймав, бо люде працююють!
А ті, як брали й крали, так влада зрівняла людей і тварин, то далі більше крадуть і шкодять
Чи бачили/чули, щоб лабораторії щось там досліджували?
Ні.
Робота...
Відповісти
Мабуть, не випадково така фальшива стаття з’явилася в той час, коли, за офіційним повідомленням прокуратури, проти одного з депутатів Волинської обласної ради від Партії регіонів порушили кримінальну справу за розкрадання бюджетних коштів у особливо великих розмірах. Складається враження, що цим завідомо брехливим матеріалом про депутата Луцької райради від ВО «Свобода» влада свідомо застосовує маніпулятивну технологію відволікання уваги волинської громади від цієї резонансної справи. Прикметно, що така публікація з’явилася саме в газеті, співзасновником якої є Волинська обласна державна адміністрація.
Відповісти
Підозрюю варто перед доленком вибачитись.
Відповісти
Напишіть і про Добринюка. Порийтеся в грязі-ви це любите, там також є про що писати. А то вибираєто по просьбах, ні стиду ні совісті.Чия ж ви рука?
Відповісти
Останні новини
Головного ветеринара Волині судили за хабар у 42 тисячі доларів
27 квітень, 2012, 12:01