Збільшення цін на цигарки знизить рейтинги влади, - політолог

Збільшення цін на цигарки знизить рейтинги влади, - політолог
Подорожчання цигарок викликає обурення населення та знизить рейтинги влади, - вважають політологи.

В урядовому пакеті економічних і податкових реформ Верховній Раді запропоновано збільшити акцизний податок на сигарети без фільтру до рівня оподаткування сигарет з фільтром, - пише Gazeta.ua.

Згідно з законопроектом №5079 специфічну ставку акцизного податку на безфільтрову групу планується підвищити з 101,7 гривень до 227,33 гривень. Нагадаємо, що специфічні ставка податку встановлюється у гривнях за 1 тисячу штук та сплачується до Держбюджету не залежно від ціни пачки у роздрібній торгівлі.

Крім цього, мінімальне акцизне зобов'язання (тобто мінімальна сума акцизу, яку треба сплатити за 1 тисячу штук сигарет) теж збільшується з 133,35 гривень до 304,11 гривень. Автори документа сподіваються, що запропоновані новації дозволять додатково отримати в Держбюджет біля 300 мільйонів гривень.

У зв'язку з тим, що акциз – це податок на споживання, сплатить за це зростання саме споживач сигарет без фільтру, тобто, найбідніші верстви населення: сигарети без фільтра подорожчають до 9-10 гривень за пачку.

Варто зауважити, що виробництво сигарет без фільтра останні роки демонструє постійний зріст, а зараз безфільтрова група займає біля 15% ринку. Експерти пов'язують таку динаміку, в першу чергу, зі зубожінням населення.

На цьому тлі бажання Уряду збільшити податкове навантаження на найбільш соціально незахищені верстви населення виглядає, м'яко кажучи, дивним. Показово, що урядовці пропонують збільшити податки лише на сигарети для незаможних, відмовляючись від збільшення акцизу на сигарети з фільтром.

Як пояснює Михайло Погребинський, директор київського Центру політичних досліджень та конфліктології, такі ініціативи уряду можуть викликати соціальне невдоволення вже у листопаді-грудні.

За його словами, поки що в ставленні до політиків у громадян привалюють емоційні, а не раціональні мотиви. Опитування показують, що українці негативно оцінюють стан економіки, невдоволені діями влади, але безумовно довіряють урядовцям-особистостям, яких вважають патріотично налаштованими.

«Ці оцінки в системі координат «патріот-не патріот» мають свої межі. Квитанції з новими тарифами, падіння гривні по відношенню до долара, затримка зарплатні і здорожчання найпростіших сигарет без фільтру дуже скоро викличуть відторгнення», - вважає політолог.

Відзначимо, що частина експертів пропонують змінити акцизний податок на сигарети більш ефективно та поступово. Мова йде про збільшення специфічної ставки на сигарети без фільтру лише на 20%.

Крім того, пропонується збільшити адвалорну ставку для усіх видів сигарет з 12% до 15%. У разі застосування цього підходу додаткові надходження в бюджет прогнозуються вже на рівні 1 мільярда гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Балабол і адвокат тютюнових магнатів
Відповісти