Занедбаний ФАП перетворився на «ляльку»*

Занедбаний ФАП перетворився на «ляльку»*
Оновлений фельдшерсько-акушерський пункт у Новосілках Горохівського району після капітального ремонту став окрасою села. Місцеві мешканці тішаться, що відтепер зможуть отримувати медичні послуги у медзакладі, де вперше за 40 років зроблено ремонт.

Останні роки проблем у місцевих медиків вистачало – вийшла з ладу електропроводка, тому півроку не було світла. Будинок був в аварійному стані: прогнила покрівля, через старі дерев’яні вікна тягнуло холодом. Пацієнти навідувалися до занедбаного ФАПу не охоче, бо холодно, волого.

Допомогли вирішити проблему меценати. Волинський благодійний фонд «Європейський вектор» на оновлення старого приміщення виділив 158 тисяч гривень. Розпочали ремонтні роботи ще у липні цього року, аби встигнути здати приміщення ще до холодів.

Місцеві жителі разом із працівниками фонду повністю відновили ФАП: відремонтували дерев’яне перекриття, замінили дах, зміцнили фронтони і влаштували водостічну систему, замінили вікна і двері, поклеїли шпалери.

Ідея оновити приміщення належить завідувачці фельдшерсько-акушерського пункту Галині Раковець, яка з офіційним листом звернулася до Сергія Мартиняка, аби меценат допоміг поремонтувати приміщення. Нині у медпункті працюють фельдшер та дві медичні сестри. Обслуговувати пацієнтів доводиться з усіх навколишніх сіл, багато з них діти. Лише у Новосілках - більше 100 дітей. У великій пошані тут матері-героїні.

Багатодітні матері, як ніхто інший знають проблеми ФАПу, адже з малими дітьми не дуже зручно було приходити на огляд, оскільки там було так холодно, що роздягтись для огляду наважувались лише найсміливіші. Нині приміщення медзакладу утеплене ззовні, вмонтовані енергозберігаючі вікна та двері.

Місцева мешканка села Новосілки Ніна Вознюк розповідає, що її сину вже 25 років, а вона досі пам’ятає, як приходила у медпункт вагітною, то так мерзла, що не могла й роздягтися. «Взимку на стінах аж іній був, а в одній кімнатці зі стелі навіть капало», - пригадує жінка.

Мати п’яти дітей Людмила Геба зазначає, що найгірше було навідуватися до ФАПу з дітками - було не зручно, тому коли вони хворіли, фельдшеру доводилось приходити додому, аби зробити уколи.

Завідувачка медпункту - фельдшер з 31-річним стажем, не натішиться обновами, каже, що із занедбаного медпункту стала «лялька». Тепер у ФАПі будуть кілька кабінетів – маніпуляційна, приймальна, акушерська і фізкабінет. Щоправда, бідкається, завідувачка, було б обладнання, то можна було б фізпроцедури робити. «Зараз наші пацієнти їдуть аж до Горохова, щоб зробити елекрофорез» - наголошує Галина Раковець.

Як відомо, сільським лікарям доводиться не легко, бо працюють вони не за розкладом і часто, без вихідних, але подолати усі труднощі допомагає любов до своєї роботи та відданість лікарському обов’язку.

Щиру вдячність меценатам за ремонт медпункту висловив голова Новосілківської сільської ради Євген Пились. За його словами, оновлена будівля відтепер ще може багато років служити громаді. Посадовець розповідає, що покращувати умови у соціально важливих закладах села немає за що, бо село немає власних прибутків. Наголошує, що навіть податки від орендованої землі на території Новосілок сплачуються у сусідню сільраду.

Соціальну ініціативу безповоротної фінансової допомоги на розвиток громади у розмірі 0, 5% від вартості орендованої землі, яку свого часу впровадив на своєму підприємстві Сергій Мартиняк, інші фермерські господарства наслідувати не хочуть, тому шукати підтримки новосільчанам немає де.

Але як би не було, місцеві мешканці налаштовані оптимістично – у селі багато молоді, дітей, тому село має майбутнє і готове до нових змін. А гарний приклад співпраці громади і благодійників спонукатиме усіх до нових звершень.


Оксана Прокопчук

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
молодець. а от людей мало зігнав
Відповісти