В обласному центрі Волині презентували історичну книгу. ФОТО

В обласному центрі Волині презентували історичну книгу. ФОТО
Відбулася презентація наукового збірника про історію луцького братства і братського монастиря.

11 жовтня в будівлі історичного Луцького братського монастиря презентували книгу доктора історичних наук Михайла Довбищенка «Архів Української церкви: Серія 2. Джерела. Випуск І. Історія Луцького братства і братського монастиря 1617 – 1833 років».

Наукове видання джерел з історії Луцького Хрестовоздвиженського братства братського і братського монастиря охоплює період від заснування організації в 1617 році до часу закриття монастиря у 1833 році.

Після видань вибраних братських документів Київською археографічною комісією у ХІХ столітті, презентована книга є першою і на сьогодні найбільш вичерпною збіркою з історії братського союзу з центром в Луцьку.

До книги увійшли 245 документів, більша частина яких публікується вперше.

Як зазначив депутат першого скликання Верховної Ради України, письменник, журналіст, громадський діяч, керівник Волинської асоціації народних депутатів, голова Волинського Крайового Братства імені Святого Апостола Андрія Первозваного Андрій Бондарчук, виходу книжки передувала кропітка архівна робота, адже автору довелося висидіти над кожним документом, дослідити його, вивчити.

«Тримаємо в руках труд, переоцінити який важко. Я вдячний автору, що взявся за цю тему, займався якою більше семи років. Однак йому вдалося зібрати великий пласт документів, які стануть джерелами для наукових праць і дисертацій та досліджень», - сказав Бондарчук.

Майже усі нові документи були виявлені у фондах Центрального державного історичного архіву України у Києві.

Враховуючи майже повну відсутність книг Луцького магістрату, документи, які містить книга, дають луцьким історикам можливість детальніше вивчити історію містобудування, його просторову та планувальну структуру, включно з передмістями, кварталами, вулицями, дорогами, оборонними укріпленнями.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В обласному центрі Волині презентували історичну книгу. ФОТО
11 листопад, 2014, 16:49